JohnyM - Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 110kw
- Hampice
- SemTuFurt
Re: JohnyM - Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 110kw
To si taky myslím...
Alfa Romeo 164 QV (1992)
Alfa Romeo Giulia 2.0T Super (2018)
Právě vše je záhada s tímto problémem, pouze se šlo po součástkách. Takový ojedinělý případ, ale taky blbá náhoda. Jeden zub by neměl prý nic moc udělat a mělo by to nastartovat. A ten den dopoledne, jela Alfina krásně.
Prý s řemenem o zub by nemusela tolik táhnout, ale mělo by nastartovat ještě. A podle poškození u řemenu (napínák a "kladka"), tak to nejspíše zavinilo něco v motoru a jediné co se našlo tak bordel pod ventily, co by odpovídaly ztrátě té komprese.
Nikdo to nebyl schopný pochopit ani ve Fiatu, když jsme se ozvali s dotazem, protože se to podle nich ještě nestalo.
Včera se vrátila hlava.

Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 110kw
ex. Fiat Punto II 1.2 44kw Active Facelift
ex. Fiat Punto 1.2 44kw
ex. Fiat Punto 1.2 44kw
Ta vyčištění sání a srovnání hlavy určitě motoru hodně pomůže. Tak držím palce ať se to povede složit a nastartovat.
AR 159 SW 1.75 TBI Ti
ex AR 159 SW 1.9 16V JTD
ex AR 159 SW 1.9 16V JTD
Ma repas hlavy nějaký smysl? Nebo tady nebyla popraskana?
Alfetta GTV 2.0 L
Já na obrázku vidím jen jednu mikrotrhlinku na dvojce mezi sacím a výfukovým kanálem, ale třeba je to jen špína. Pokud ten motor nedělal psí kusy s vodou a netlakoval hadice, bude hlava OK. Podle, nejen mojí, teorie, fatální jsou praskliny v sacích kanálech, které nejsou vidět a ani se nedají odhalit tlakovou zkouškou.
AR 159 SW 1.75 TBI Ti
ex AR 159 SW 1.9 16V JTD
ex AR 159 SW 1.9 16V JTD
- Hampice
- SemTuFurt
No já vám furt nevim... Ventily jsem zatím sundával jen na Bussu a neumím si tedy představit, že by nějaké takové smetí, co je na fotce, dokázalo přetlačit ventilovou pružinu, aby se ventil nezavřel.
Ale samozřejmě ti přeju, aby to byla jen pro mě nová zkušenost, co všechno se může stát a po složení ten motor povrčí jak novej.
Ale samozřejmě ti přeju, aby to byla jen pro mě nová zkušenost, co všechno se může stát a po složení ten motor povrčí jak novej.
Alfa Romeo 164 QV (1992)
Mohlo to být i naopak, akorát to přeskočení by odpovídalo na ten pomalý rozjezd před samovolným chcípnutím motoru. A něco muselo způsobit, že se na rozvodech seknula napínací kladka a vratná kladka byla poškozená (vnitřní ložisko), takže něco muselo způsobit tlak na kompletní rozvody a jediné co se našlo bylo to pod ventily, které zůstaly nepatrně otevřené.
Prostě to přijde divné i nám doma, ale alfa zhruba 3,5 roku stála na místě a poté se rozletělo turbo. Tak prostě blbá souhra náhod a to samé v ten den kdy se to stalo.
Alespoň se na tom vyměnilo více věcí i okolo motoru, když byl přístup a vyndaly klapky, to je pozitivum z toho celého.
Motor je momentálně z části složený, vstřikovače ještě půjdou na vyčištění. Komprese už je na všech válcích.
ex. Fiat Punto 1.2 44kw
ex. Fiat Punto 1.2 44kw
- Hampice
- SemTuFurt
To jsi prvně nezmínil, že je seklej napínák a vysypaná kladka. To to totiž celé naprosto vysvětluje a samozřejmě úplně opačně. Tzn. že napínák nenapínal (nebo napínal pořád a moc), to odsralo to ložisko na kladce, řemen skočil = komprese off...
Ten bordel pod ventily je jen kolaterální důsledek, jak to protitlakem vypláchlo sání...
To jsou ty rozvody "vyměníme jenom řemen"....
Ten bordel pod ventily je jen kolaterální důsledek, jak to protitlakem vypláchlo sání...
Alfa Romeo 164 QV (1992)
Pravdu má, předseda!
Pokud jsou komprese, tak by to mělo být OK. Dej vědět až to nastartuješ.
Pokud jsou komprese, tak by to mělo být OK. Dej vědět až to nastartuješ.
AR 159 SW 1.75 TBI Ti
ex AR 159 SW 1.9 16V JTD
ex AR 159 SW 1.9 16V JTD
- Hampice
- SemTuFurt
Když se dělala ta hlava, ventily se snad zkontrolovaly. Na foto to vypadá po komplexní operaci.
Takže pokud nejsou popraskaný písty, mělo by to být v pohodě. Rozvody snad teď už dají nové celé
Takže pokud nejsou popraskaný písty, mělo by to být v pohodě. Rozvody snad teď už dají nové celé
Alfa Romeo 164 QV (1992)
Olej čistý v něm nic navíc nebylo. Ve vodě též žádný olej.Tanguero píše: ↑14.1.2025, úte 14:41 Já na obrázku vidím jen jednu mikrotrhlinku na dvojce mezi sacím a výfukovým kanálem, ale třeba je to jen špína. Pokud ten motor nedělal psí kusy s vodou a netlakoval hadice, bude hlava OK. Podle, nejen mojí, teorie, fatální jsou praskliny v sacích kanálech, které nejsou vidět a ani se nedají odhalit tlakovou zkouškou.
Právě to vše bylo v pořádku. Hlava se preventivně repasovala, ale prý bylo udělané akorát zbroušení a přetěsnění + ještě něco s ventily, ale žádný nebyl poškozený. Prostě když už je venku a je možnost to udělat, tak se udělalo.

Kompletní rozvody byly dělané v rámci posledních 10tis km před tím než jsem s tím začal jezdit. Já nechal jen měnit po těch 3,5letech, co stála projistotu řemen, takže tam jedině byla "výměna pouze řemene". Prý nejhezčí řemen, co se zatím z auta vyndával. Rozvody tam jdou komplet teď znovu. Takže rozvody jsou měněné do 20tis km.
Protože věřit vodní pumpě po tomto incidentu ani nechci, teď je tam právě v rámci rozvodů nová. (Rozvodový řemen s kladkami a vodní pumpou)
Jsem napsal v příspěvku ze 14.1., že poškození u napínáku a kladly, má chyba že jsem nespecifikoval.Hampice píše: ↑20.1.2025, pon 09:39 To jsi prvně nezmínil, že je seklej napínák a vysypaná kladka. To to totiž celé naprosto vysvětluje a samozřejmě úplně opačně. Tzn. že napínák nenapínal (nebo napínal pořád a moc), to odsralo to ložisko na kladce, řemen skočil = komprese off...
ex. Fiat Punto 1.2 44kw
ex. Fiat Punto 1.2 44kw
Tak to je drahá lekce Johny. Když si najdu cenu za rozvodovou sadu, včetně pumpy, tak nechápu proč měnit jen řemen, když už je to rozebrané. Za těch 15 let, co to sleduju, nevím o nikom, komu by praskl rozvodový řemen sám od sebe. Buď se rozletí řemenice na klice, která má gumovou spojku uprostřed, nebo se kousne některá kladka a drážkovaný řemen se namotá tak nešťastně, že to skočí. A nebo se kousne vodní pumpa, či kladka přímo na rozvodovém řemeni a pak se řemen prodře.
AR 159 SW 1.75 TBI Ti
ex AR 159 SW 1.9 16V JTD
ex AR 159 SW 1.9 16V JTD
Měnil se pouze právě řemen hlavně a to jsem chtěl z vlastní iniciativy, bylo mě řečeno že nepotřebuje, ale když měl nalétáno akorát 10tis v té době od výměny rozvodové sady. Akorát už byl zhruba 4 roky v autě a nechtěl jsem ho riskovat. Ostatní fungovalo a mělo nalétáno též jen 10tis.Tanguero píše: ↑21.1.2025, úte 07:57 Tak to je drahá lekce Johny. Když si najdu cenu za rozvodovou sadu, včetně pumpy, tak nechápu proč měnit jen řemen, když už je to rozebrané. Za těch 15 let, co to sleduju, nevím o nikom, komu by praskl rozvodový řemen sám od sebe. Buď se rozletí řemenice na klice, která má gumovou spojku uprostřed, nebo se kousne některá kladka a drážkovaný řemen se namotá tak nešťastně, že to skočí. A nebo se kousne vodní pumpa, či kladka přímo na rozvodovém řemeni a pak se řemen prodře.
Po tomto ty rozvody se mění, protože hlavně vodní pumpě bych nevěřil.
Raději jsem ho nechal i vyměnit z toho důvodu, že v rodině bylo nové auto, kterému půl roku předtím prasknul řemen na 150tis km z nějakých 240tis km, co udával výrobce. (Ford)
ex. Fiat Punto 1.2 44kw
ex. Fiat Punto 1.2 44kw
Operace
Momentálně, co vše se dělá v rámci této operace, tak se tam dal nový startér, rozvody, žhavicí svíčky, termostat, všechny těsnění, které se rozebrali, šrouby do hlavy, ...
Odstranili se klapky a zaslepily + vyčistila se sací soustava.
Vstřiky jsou momentálně na čištění a odzkoušení.
Ještě sháním klimakompresor, ale raději se dá též nějaký nový, starší nebudu riskovat, aby nezačal též ukapávat.
Momentálně, co vše se dělá v rámci této operace, tak se tam dal nový startér, rozvody, žhavicí svíčky, termostat, všechny těsnění, které se rozebrali, šrouby do hlavy, ...
Odstranili se klapky a zaslepily + vyčistila se sací soustava.
Vstřiky jsou momentálně na čištění a odzkoušení.
Ještě sháním klimakompresor, ale raději se dá též nějaký nový, starší nebudu riskovat, aby nezačal též ukapávat.
ex. Fiat Punto 1.2 44kw
ex. Fiat Punto 1.2 44kw
Tož rozebrané to máš důkladně
Já, když jsem měnil hlavu, tak jsem čumák nechal na místě.
Klimakompresor by mi mohl ležet v garáži, ale je jetý. Měnil jsem ho za jiný, taky jetý, kvůli "pilce". Nepomohlo to, tak jsem se s tím smířil.

Klimakompresor by mi mohl ležet v garáži, ale je jetý. Měnil jsem ho za jiný, taky jetý, kvůli "pilce". Nepomohlo to, tak jsem se s tím smířil.
AR 159 SW 1.75 TBI Ti
ex AR 159 SW 1.9 16V JTD
ex AR 159 SW 1.9 16V JTD
- Hampice
- SemTuFurt
To ti někdo moc dobře poradil.... Standardní časové okno na výměnu rozvodů je 5 let (ano, hlavně kvůli pryžovému řemenu), takže to bys to jako za rok všechno měnil znovu?JohnyM píše: ↑21.1.2025, úte 08:44 Měnil se pouze právě řemen hlavně a to jsem chtěl z vlastní iniciativy, bylo mě řečeno že nepotřebuje, ale když měl nalétáno akorát 10tis v té době od výměny rozvodové sady. Akorát už byl zhruba 4 roky v autě a nechtěl jsem ho riskovat. Ostatní fungovalo a mělo nalétáno též jen 10tis.
Po tomto ty rozvody se mění, protože hlavně vodní pumpě bych nevěřil.
No teď už víš, že to byla blbost a vlastně to dopadlo ještě velmi dobře. Taky si z toho motoru mohl mít stoleček.
Alfa Romeo 164 QV (1992)
Tak moje blbost já primárně chtěl hlavně ten řemen, když to ostatní mělo 10000km. Taky to byla otázka chvíle při zprovoznění. (výměna řemene) Děláno s přípravky automechanikem.Hampice píše: ↑21.1.2025, úte 13:12 To ti někdo moc dobře poradil.... Standardní časové okno na výměnu rozvodů je 5 let (ano, hlavně kvůli pryžovému řemenu), takže to bys to jako za rok všechno měnil znovu?
No teď už víš, že to byla blbost a vlastně to dopadlo ještě velmi dobře. Taky si z toho motoru mohl mít stoleček.
Právě to ostatní jsem neřešil,protože jsem četl, že hlavně je potřeba řemen, když to ostatní nemá nalétáno. To samé v autoškole před pár lety, řešit hlavně řemen z této části.
Auto i když stálo bez značek, tak sem tam bylo nastartováno a sem tam obržděné brzdy, když nejezdilo. Protože, i když stálo, tak mělo v rámci toho udělanou technickou předtím a mezi. (Poslední propadla o 3 měsíce, takže stejně byla v červnu)
Teď už jsem alespoň poučený do budoucna.

ex. Fiat Punto 1.2 44kw
ex. Fiat Punto 1.2 44kw
Zpátky na silnici
Znovuoživení Alfičky
V sobotu se konečně Alfa doklepla a poprvé nastartovala. Pořádně se byla projet v doprovodu asistenčního vozidla, kterým jsem jí pozoroval zezadu a stejně byla otočka ještě pro dodatečnou chladící kapalinu, kterou jsme sebou zapomněli. Po tomto následovala věta, že je to auto o zabití, s tím jak teď jede.
Nakonec se ještě musel zrepasovat jeden vstřikovač, který pořádně nefungoval, co se dali na čištění, ostatní jsou prý v pořádku.
Dnes proběhlo ještě testování bez mé asistence a odpoledne jsem si ji převzal ať ji projedu, alespoň jsem to spojil s návštěvou myčky a odstranil již měsíční nános horské soli, který mě celý měsíc štval.
V sobotu se konečně Alfa doklepla a poprvé nastartovala. Pořádně se byla projet v doprovodu asistenčního vozidla, kterým jsem jí pozoroval zezadu a stejně byla otočka ještě pro dodatečnou chladící kapalinu, kterou jsme sebou zapomněli. Po tomto následovala věta, že je to auto o zabití, s tím jak teď jede.
Nakonec se ještě musel zrepasovat jeden vstřikovač, který pořádně nefungoval, co se dali na čištění, ostatní jsou prý v pořádku.
Dnes proběhlo ještě testování bez mé asistence a odpoledne jsem si ji převzal ať ji projedu, alespoň jsem to spojil s návštěvou myčky a odstranil již měsíční nános horské soli, který mě celý měsíc štval.

ex. Fiat Punto 1.2 44kw
ex. Fiat Punto 1.2 44kw
- speedy
- SemTuFurt
- Kontaktovat uživatele:
Tu radost si dokážu představit, tak ať slouží 

AR Tonale Speciale 1.5 VGT 118Kw
AR Giulietta 1.4 T-Jet 88kw Sportiva