Ahoj Alfisti,
já jsem si koupil svoji 166 jako moje vlastní první auto (teda, po zkušenostech se ŠF 136L

)
Bylo k tomu víc důvodů, nehledal jsem zrovna Alfu, ale:
1) Byla za dobré peníze (i když jsem byl tehdy dost naivní a ani jsem nevěděl, co se všechno na autě může kazit a na co si dát pozor, ani jsem nešel kupovat s mechanikem, alespoň jsem se ale vyhnul autobazarům)
2) Měla namontované relativně nové a kvalitní sekvenční LPG - faktura, záruka, LEVNÝ provoz
3) Když jsem se v ní poprvé projel, tak bylo jasno. A hned jsem dostal i pokutu za rychlost, ještě jsem ani neměl svůj malý techničák
Hledal jsem kvalitu, eleganci, jízdní vlastnosti, komfort a relativně pohodový a nenáročný servis. S tímhle autem jsem se, až na poslední bod

, trefil do všeho. Navíc jsem získal i punc originality, oproti Ochcávce TDI (také jsem o ní uvažoval). Zatím jsme spolu necelé 2 roky a najezdili jsme spolu bezmála 30.000 km a už o ní mluvím jako o své druhé přítelkyni.
Servis kromě běžného: spojka, potenciometr plynového pedálu (ale to bylo možná zbytečný), termostat, přední horní rameno a zadní tyčky stabíku, příští týden bude výměna středního a zadního dílu výfuku. Je mi jasné, že tím to nekončí, hlavně bych chtěl najít dobrého mechanika, který ví co vyměnit a je s ním v pohodě domluva a poradí, apod. Protože lítání po servisech a nekonečný dohadování člověka stojí čas, nervy a chuť s neduhama bojovat.
Není to zrovna levný auto na udržování, občas jsem si říkal, že ji prodám (při nějakých zdánlivě neřešitelných problémech - blbnula klima, apod. - všechno nakonec byla jen elektroinstalace). Ale myslím si, že když se o něj budu správně starat a dopřeju mu, že mi vydrží dlouho. Nechci ho 2 roky rasovat a pak vyhodit. Jezdím s ním hlavně dálky (no co si budem povídat, není to auto na každodenní ježdění do práce skrz zacpané Brno) a zvládlo se mnou a dalšíma 4 lidma v autě roadtrip po Julských Alpách (Slovinsko) a Dolomitech a Alpách, i k moři (asi 3000km během 14 dní) úplně v pohodě. Až se mi zdálo, že v té Itálii i líp jezdí

Mám pocit, že tam mají kvalitnější nejenom cesty, ale i benzín a plyn.
No, dost bylo slohovky. Tímto bych se teda rád začlenil mezi zdejší komunitu. Jinak smutně koukám, že 166 tu zas tolik lidí nemá. :-( Kdo je z Brna a okolí, někdy bychom mohli podniknout nějakej sraz u kofči s našimi stroji. :-P
P.S.: Jak jsem si tohle autíčko pořídil, tak jsem slyšel ze všech stran "Alfa? Tyvole, to se ti rozsype a vrazíš do toho 100000 a budeš rád, že se jí zbavíš, atd.", ale zatím to vypadá, že si ji spíš nechám, jezdí perfektně a když zlobila nebo je potřeba něco vyměnit, říkám si: Podobné problémy bych musel řešit u každého ojetého, 10 let starého auta, navíc bez doložené servisní historie. Nemůžu mít přece vztek na konkrétní značku nebo na auto, když už má svoje nejlepší bezservisový léta za sebou. A mám pocit, že Alfa spolehlivá je, i tahle V6ka... je to držák!