Pozdravujem kolegov ALFISTOV, pár rokov vlastním ALFA ROMEO 2,0 Selespeed 2000, v celku som s ním spokojný (robot + prevodovka idú ako hodinky). Avšak.
Počas užívania sa vyskytlo niekoľko problémov na ktoré som vždy našiel riešenie aj bez manuálov a počítača. Tu je pár postrehov a rád ako si poradiť so SS.
Problém (1)-nedá sa mi zaradiť (radiť) rýchlosť a pod:
Odporúčania/krátke rady:
1) skontroluj radiacu páku (v jej spodne časti sú mikrospínače, často sa zanesú prachom a bordelom a nezopínajú) - rozobrať, prestriekať kontaktným sprejom, ofúkať vzduchom. (najčastejší problém nastáva pri zaradení jednotky, tá musí byť samozrejme zaradená na páke - potom sa už dá radiť aj na volante). Ak je teda problém so zaradením prvého prevodového stupňa - prvá pomoc ZADARA je prečistiť mikrospínače.
2) skontroluj či Ti funguje čerpadlo (jednoducho - chyť rukou čiernu expanznú nádržku) ak cítiš cyklovanie je všetko OK, ak nie skontroluj relátko pri baterke (samozrejme aj indikátor na prístrojovke pomôže). štandardné cyklovanie je v rozmedzí 15 až 45 sekúnd - v závislosti od stavu systému. Ak je cyklovanie veľmi časté - máš poškodenú tlakovú nádobu (viď obrázok). Môžem poslať foto ako sa to dá skontrolovať. Rovnako môže byť poškodený aj tlakový 3-cestný ventil - ktorý "rozdeľuje" natlakovaný olej do jednotlivých častí robota.
3) všetko funguje ale neradí rýchlosť - môže byť pokazený snímač na brzde (pokiaľ nezatlačíš brzdu - nezaradíš) dá sa premerať pomocou meráku - nič zložité,
4) radí rýchlosť - ale divne, nespoľahlivo. Odporúčam vymeniť nový prevodový olej TUTELA CS speed, jednoznačne len tento. Rovnako vymeniť hydraulický olej (červený) v robote POZOR len DEXTRON 2 / DEXTRON II / ATF Type D,
5) radí rýchlosť - ale divne, nespoľahlivo. Odporúčam skontrolovať tlak oleja (cez PC) prípadne vymeniť senzor (čidlo) tlaku hydraul. oleja na robote.
POZOR- roboty sú veľmi spoľahlivé, najčastejšie sa pokazí ich elektronika. Robot je v podstate iba súčiastka pracujúca na mechanickej báze- nemá sa v nej čo pokaziť..
6) Fungujú mi iba párne rýchlosti (prípadne nepárne) Štandardne majú roboty 2 senzory \"S\" a to na rýchlosť S1) 1-3-5 a na rýchlosť 2-4-R, ak Ti radí iba párne (treba vymeniť snímač (TRIMER Magneti_mareli), nič vážne stojí v originál obchode 70e, avšak v iných predajňach (napr. Peugeot) stojí cca 30 až 70 Eur, ebay - 15 eur

7) všetky senzory na robote sa dajú premerať a zistiť, ktorý je pokazený (viem poslať schémy aj s hodnotami) jednotlivých senzorov, zvládne to každý trošku šikovnejší elektrikár (alebo autoelektrikár),
8) problém (ak mám motor vypnutý - radiť sa mi dá, ak ho naštartujem - radiť sa mi nedá). Je pravdepodobné, že je už značne zodratá spojková lamela, niekde som čítal, že je možné predĺžiť výtlačné rameno, ktoré "eliminuje" zodratie spojky - avšak asi by som to nerobil - vymeniť spojkovú lamelu, prítlačný tanier aj ložisko.
9) Jedno z najlepších riešení je prečistiť všetky kontakty idúce z a na robot kontaktným sprejom a stlačeným vzduchom. Stačí iba jeden zlý kontakt problém je na svete.
10) Pri naliatí nového hydraulického oleja sa môže systém (robot) zavzdušniť (jednoducho sa dá odvzdušniť na robote). Extrémne veľký pozor treba dávať na to aký druh oleja (ATF) tam nalievate.
12) Je potrebné si uvedomiť, že rýchlosť sa dá zaradiť len v prípade, že spojka je vytlačená. Na SS (selespeede) je ovládaná spojka jedným hydraulickým valcom (piestom) ktorý ju vytláča, jeho funkčnosť viete skontrolovať aj vizuálne. POZOR - ak vám ostane visieť nejaká rýchlosť a ste na diaľnici - je možnosť po pár úkonoch ju mechanicky vytlačiť spojku (potrebujete páku). Nezabudnúť - spojka sa dá aj nastaviť a rovnako musí mať aspoň nejakú hrúbku lamela - aby všetko fungovalo.
13) Ak nefunguje hydraulika (čerpadlo) sa schováva pod ľavým blatníkom (ideálne je dať dole vnútorný blatník) skontrolovať sa dá buď pripojením na priamo alebo elektrikárom.
14) Štandardne (aspoň u mňa) funguje hydraulika tak, že nádržka z hydraulickým olejom je plná (ak napríklad auto stojí pár dní). Po otvorení dverí, dostane elektromotor signál aby natlakoval systém. Elektromotorček pod ľavým blatníkom sa zapne a odčerpá olej do systému, vtedy by mal byť olej v nádobke na spodnej alebo vrchnej ryske víčka. Myslím, že samotná funkcia robota je už potom jasná.
Ak si na niečo ešte spomeniem - určite sem napíšem, niektoré veci som písal iba heslovite ( nemá zmysel tu písať romány ).
Dúfam, že to ALFISTOM pomôže, ak máte problém, napíšte mi, zavolajte, vždy ak môžem sa snažím pomôcť.
Meno: Ing. Ján Španielka, PhD.
Telefon: 0944 103 545
E-mail: spanielka@gmail.com
Web: http://www.new.kovacar.sk