2.4jtd - ztrácí se voda

Odpovědět
Alfinista

2.4jtd - ztrácí se voda

Příspěvek od Alfinista » 1.1.2025, stř 15:05

Ahoj, zdravím všechny alfisty!

Nechával jsem si dělat rozvody, pumpu + chladící kapalinu a takový menší servis.

A teď jsem zjistil, že mi ubývá voda v nádobce chladící kapaliny. Jsem 2 týdny po výměně rozvodů a koukal jsem na nádobku a byl jsem pod minimem, to jsem najezdil maximálně tak 100km. Dolil jsem chladičku mezi minimum a maximum a po cca 40km zase ubyla hladina o necelý centimetr .

Předtím žádný problém nebyl.

Emulze v oleji není, ani na víčku oleje ani na měrce, takže s olejem se nemíchá.
V kabině taky necítím chladičku a koberečky jsou suché, tak přes topeni nejspíš taky neutíká.

Dneska jsem vlezl pod auto a koukl se ze spodu, jestli neuvidim nějaký únik, jedine, co jsem objevil, byla celá mokrá hadice (vede do maleho olejoveho chladiče co je na velkém chladiči) a spodek vany. Přiložil jsem foto

Čím by to mohlo být? Může to být tou hadicí?

Předem děkuji za veškeré rady a tipy!
Přílohy
IMG_9358.png
IMG_9357.png

Tanguero
SemTuFurt

Re: 2.4jtd - ztrácí se voda

Příspěvek od Tanguero » 1.1.2025, stř 16:09

Já měl 1.9 16V, tam je chlazení oleje udělané jinak, takže jen hádám. Je ta opravdu mokré od chladicí kapaliny, nebo je to mastné od oleje? Pokud je to mokré, je na chladiči v tom samém rohu odvzdušňovací šroub? Pokud ano, zkontroluj, jestli je dobře utažený.
Jinak tvoje příznaky jsou typické pro špatně odvzdušněnou chladicí soustavu. Pokud se nepletu na 2.4 se musí odvzdušnit na třech místech.
AR 159 SW 1.75 TBI Ti
ex AR 159 SW 1.9 16V JTD

Alfinista

Příspěvek od Alfinista » 1.1.2025, stř 16:53

Díky za odpověď.

No netroufám si tvrdit, že to na 100% je od vody, ale na olej to bylo moc řídké. Hadice byla mokrá a po sundání krytu motoru slo vidět, ze z hadice ještě visela kapka..
Na ten šroub se kouknu zítra, jestli tam je nebo nikoli.

A kde bych mohl najít nějaký návod, jak postupovat při odvzdusnovani a kde přesně jsou ty místa pro odvzdusneni? Děkuji

swoop01
SemTuFurt

Příspěvek od swoop01 » 1.1.2025, stř 17:16

Ja asi vidim vic problemu.
Jeslti je to voda nebo olej to snad poznas ne? Je to naftova 2.4 a uz jen dle fotek musi byt rozdil mezi vodou a olejem jasne znatelny. Jen se toho dotkens a uz ten smir nedostanez z ruky ... takze olej.

Odhad z fotky je tezky, ale asi vidim unik oleje na hadici od chladice... Proste ta jak je zablita az to z ni kape. Jsou tam nanosy takze je to uz delsi dobu a jiste bude cely dekl pod motorem zajebany a "konzervacne" nasakly, ze za sebou musis nechavat i stopy.

No a na unik vody... to muze byt ta vlhka vana, ale nemusi... Tezko rict protoze jak je olejem nasakly ten filc na deklu tak se zrovna v techto mistech dotyka vany a klidne to muze byt od nej.

Takze skoro s jistotou si myslim, ze trubka k olejovemu chladici prosakuje. No a pokud je tam i unik vody tak muze byt vadne nasazena pumpa a nebo spatne dotahly odvzdusnovak nebo hadice.
Fiat Tipo 1.7D - nezapomenu na jedno z nej. auticek.
Ruzny zvuky, smrady ze me vychazi a uhlikovou stopu vytvari.
Vagonka, Nuninka, Bestie, Mastodont

Tanguero
SemTuFurt

Příspěvek od Tanguero » 1.1.2025, stř 20:50

Alfinista píše: 1.1.2025, stř 16:53 Díky za odpověď.

No netroufám si tvrdit, že to na 100% je od vody, ale na olej to bylo moc řídké. Hadice byla mokrá a po sundání krytu motoru slo vidět, ze z hadice ještě visela kapka..
Na ten šroub se kouknu zítra, jestli tam je nebo nikoli.

A kde bych mohl najít nějaký návod, jak postupovat při odvzdusnovani a kde přesně jsou ty místa pro odvzdusneni? Děkuji
Na 100% jsou dvě místa, jedno v jednom z horních rohů chladiče a druhé na trubce směrem k topení. Dál nevim.
AR 159 SW 1.75 TBI Ti
ex AR 159 SW 1.9 16V JTD

swoop01
SemTuFurt

Příspěvek od swoop01 » 2.1.2025, čtv 11:05

Treti je jeste na hlinikovem odlitku/trubce nad svody/turbem.

Ja odvzdusnuju vetsinou jen tak, ze poradne promackam trubky a zbytek uz vyzene samotna pumpa. Tam kde se mi lehce podari povolit odvzdusnovak tak ho povolim, ale nutne se do toho nehrnu protoze to vetsinou vzdy smrdi jeho strzenim a nebo rovnou zalomenim.

Jak psal Tanguero... nemusi byt ubytek kapaliny tesne po vymene vodni pumpy pri delani rozvodu dusledkem toho, ze by nekde kapalina unikala, ale toho, ze v soustave mohla byt nekde bublina a pumpa ji vytlacila. Doplnil bych kapalinu, auto projel a stav kapaliny bych sledoval.
Fiat Tipo 1.7D - nezapomenu na jedno z nej. auticek.
Ruzny zvuky, smrady ze me vychazi a uhlikovou stopu vytvari.
Vagonka, Nuninka, Bestie, Mastodont

Odpovědět

Zpět na „159“