Muj uvodni

prispevek bude asi nejelepsi nasmerovat sem ... Po mnoha letech se vracim do mladi (kdysi jsem mel bajecnou Alfu 75 s dvoulitrovym turbodieselem) no a pred par dny jsem k terenaku jeste neco na delsi a ekonomictejsi cestovani, konkretne 2003jku Alfu 156 SW se 110 kW 2.4 JTDckem ve vybave Distincitive. Auto je z Nemecka a teprve se stavi na papiry, ale uz ted eviduju takovy ty tradicni ponakupni veci. Vetsinu toho rozstrkam do prislusnych uz existujicich vlaken, ale par ponakupne-servisnich dotazu by pasovalo i sem.
1. Motor jde paradne, nekolisa, krasnej zvuk, nehuli, jde pekne odspodu jeste pred nastupem turba, spotreba venku 5,1-5,2 L, nikde nic netece, dvouhmota OK, turbo zadny spatny zvuky neprodkukuje, nicmene klasika - po zapnuti zapalovani mi chvilku blika zhaveni (nastartuje normalne a motor jde na vsech pet valcu). Predpokladam, ze pri cene novych zhavek nema smysl hledat kterou a vymenit vsechny? Bosch Duraterm, Magnetti Marrelli nebo NGK? Cenu mam u vsech +- stejnou.
2. Oleje - taky kazdy pise neco jinyho + opet stejna pisnicka = nevim, co tam prislo naposled. Normalne bych tam daval toho lepsiho Elfa 10W-40 nebo tu lepsi radu od Shellu, ale necham si poradit. Zejmena tak, abych tam nedal olej, ktera by mohl motoru uskodit s ohledem na to, ze netusime, co tam bylo doted. Byla by ho skoda, jde fakt moc pekne.
3. Rozvody - jakej interval teda ma tenhle (2.4 JTD 110 kW) motor? Nekde se pise 90 tkm, nekde 120. A poznam u tohohle motoru podle neceho na chodu, jak stary muzou byt? Pocitam, ze pokud to nemuzu zjsitit, lepsi udelat hned komplet i s vodni pumpou? Kilometry podle par veci odhaduju tak na 240-250 000, nicmene netusim, kdy naposled byly delany rozvody.
4. Termostat - asi taky normal. Behem ekonomicky jizdy se mi ani v techhle vedrech neohreje motor pres 75 C, naproti tomu kdyz to necham bezet na volnobeh, na tech 90 se ohreje. Hledal jsem ve foru a zavery se do mezi prispevateli lisi, nekdo pise ze to tak u tohoto motoru ma byt, nekdo ze se mu to po vymene dostalo do beznyho stavu, tzn. furt kolem 90. Jak to tedy presne je?
5. Kontrolka airbagu - rozsvitila se po posunuti sedacky ridice. Taky zrejme bezna italska

vec, pripomnelo mi to nektery anabaze se 75tkou, ale s timhle jsem smirenej, nikdy me nikde nenechala a verim i tehle nove 156tkce. Kontrolku airbakgu ted resit nebudu a vratimse k tomu pozdeji v prislusnym vlakne, pokud tu takovy je (zatim nestiham vsechno prohledat). Jen me zajima, pokud je to ten v sedacce, ostatni budou v pripade nehody normalne fungovat, i kdyz sviti ta kontrolka, pravda? Jinak vetsina elekrtriky kupodivu funguje zcela OK, vc. palubniho kompu, centralu, dalky, osvetelni, klimatroniku, cekal jsem to po tech letech horsi.
6. Zadni tlumice - jsou uz hodne unaveny, vymena vbrzku. Doporucite neco jinyho nez Sachs? Ten tam snad ma byt origo. Chci na normalni jizdu s nalozenym kufrem, tzn. nic nizkyho, to si na silnicich v mym okoli ani nemuzu dovolit

. Jinak podvozek prekvapive fajn, nikde nic nemlati a neskripe, sedi jak prilepena i na tech 15" vyssich gumach a vule na rizeni jsem taky zatim nezaznamenal, nemecky majitele (dva) ji ocividne meli radi a nezanedbavali ji

.
Pro 156tku SW jsem mel vzdycky slabost, libila se mi tuze moc uz pred lety, ale tehdy jeste ceny ojetych nesplnovaly muj limit ochotny investovat do takovehoto auta. Ted uz jsem ale neodolal

a auto vypada v opravdu solidnim stavu, pocitam, ze nejmin do 400 000 - 500 000 u me urcite bude a tesim se na to.