Příspěvek
od Temp » 22.7.2013, pon 20:00
Zdravím všechny alfisty,
už nějakou dobu si chci pořídit Alfu (byl jsem jí jednou kdysi svežen a od té doby se jen utvrzuji, že opravdu ano, že už mě nebaví jen slintat na každý projíždějíci vůz této značky). Snažil jsem se projít tohle fórum a najít odpovědi, aniž bych vás začal hned zasypávat otázkami co se tu řešili už v minulosti. Leč vaše fórum už má opravdu hodně příspěvků a já bych raději i trochu konzultoval s Vámi můj konkrétnější případ, protože máte přeci jen zkušenosti.
1) Řešil jsem, jakou Alfu bych si měl pořídit. Chtěl bych ročník 2006+. Moje volba padla buď na nejkrásnější osobní auto dneška - tedy AR 159, nebo na svižnější, ekonomičtější, levnější a jen o chlup míň hezkou AR 147. Nejsem žádný pracháč a je mi jasné, že 159ku za 150K sice můžu sehnat, ale je to ruská ruleta. Proto mi přijde rozumnější pořídit kolem 100K 147ku s tím, že bude v lepším stavu (méně najeto, o rok mladší) a ušetřené peníze je dobré- většinou nutné- investovat do rozvodů a zavěšení kol (nedej bože turba). Je to rozumné, nebo je i těch 100K(+ rozvody, ramena) za AR147 po FL málo a je velké riziko (určité riziko bude vždy) na špatný kus? Samozřejmě kdybych sehnal dobrý kus levněji, tak tím lépe.
2) Asi největší dilema je jaký motor. Snažil jsem najít jednoznačnou odpověď, ale to samozřejmě nejde. Hlavní kritérium co mě zajímá je spolehlivost a potom spotřeba. Výkonu mají dle mého názoru oba agregáty dostatečně.
a) U JTD je mi sympatická lepší spotřeba, ale na druhou stranu se mi nemusí až tak výrazně projevit, protože delší cesty jedu 1x měsíčně (100-300 km) a jinak jezdím do práce po okrskách denně 2x cca 15km. Samotný motor mi přijde (tedy z toho co jsem tu vyčetl) sice spolehlivý, ale plný kurvítek (EGR...) a nerad bych měl pak problémy s technickou, s odpálením motoru, trápení se spotřebou a cukáním. S tím, že nebudu kupovat nové auto ještě navíc nevím, v jakém stavu bude turbo. Zvažuji 1.9, ideálně v šestikvaltu.
b)TS 1.6 - o twin sparku jsem četl, že je náchylný na kvalitu oleje (nedej bože jeho nedoplnění) a jen velmi nerad bych koupil přidřený motor, který se bude tvářit OK, ale za půl roku z něj začnou lítat špony. Jeho spotřeba je o 1-2 litříky vyšší, ale zase je to motor lehčí, mohli by míň (dle mého?) odcházet ramena náprav, auto by s ním mohlo mít lepší jízdní vlastnosti a v malých otáčkách by neznělo jako traktor. Oproti dieslu by odpadli i starosti s kurvítky, člověk by se nemusel tak starat o turbo (za jízdy i údržbou) a trápení s EGR. Jen mi přijde jako motor méně spolehlivý, víc náchylný na údržbu a docela dost žere.
Je mi jasné, že 147 s 1.9JTD, nebo 1.6TS nebude žádné letadlo. Neplánuji ani čipování, ani tunning. Z mladistvého honění se za koníkama jsem již vyrostl a hledám Alfu pro každodení běžné ježdění s tím, že si občas udělám radost a trochu ji proženu. Mám garáž. Do automechanika-amatéra mám sice daleko, ale výměnu oleje, filtrů, brzdových destiček a podobných spotřebáků zvládám. Určitě se o ni budu starat a kontrolovat. Zatím se snažím posbírat rozumy a samotné pořízení plánuji cca v říjnu. Nechci do toho skočit po hlavě a pak si rvát vlasy, ani nechci koupit první kousek, co mi padne pod ruku.
Ještě jednou se tedy omlouvám za dotazy, které se tu jistojistě už probírali mnohokrát, ale budu vděčný za názor každého, kdo má nějaké připomínky.
Temp
Alfa Romeo 147 JTDm 16v FL