Jarouš01 píše: 29.11.2017, stř 20:37
50% město, 50% okresky, dálnice. Průměrná rychlost 51 km/h, spotřeba za 10 tkm 7,0 litru. Za 10 se s tím normální jízdou snad ani jet nedá. DNA nemá na spotřebu žádný vliv :-)
To že DNA nemá na spotřebu žádný vliv si myslím že není pravda, ale ten vliv je asi hodně malej. Pokud jezdím město (50 km/h), obchvat (70km/h) a sem tam okresky (90km/h) kdy mě teda tyto rychlostní limity moc netrápí, (ale zase nejsem magor co by po městě lítal 120) s tím že mám režim Dynamic, řadím pádlama pod volantem cca při 4.000 otáčkách tak jezdím za 13 litrů, což beru jako úplně normální.
Jinak ještě jednou upřesním BĚŽNÝ jízdní režim tohoto auta za 3.000 najetých kilometrů je 50% město ale zatím žádné dvou-hodinové cukání v koloně, Olomouc není zas tam velký město (a není ani zas tak malé, aby vyjelo pár lidí najednou a provoz stál. Když je kolona, tak max 10 minut a průběžně se jede), 20% obchvat a 30% dálnice s dodržováním rychlostních limitů a na dálnici dokonce pod limitem je průměrná rychlost 53 km/h a průměrná spotřeba 10,6 l/100km. Přijde mi to opravdu hodně a pod 9 litrů se ne a ne dostat při sebevětší snaze, jen moje přítelkyně dokáže jezdit 8,6 - 9,3, ale to znamená, že pokud před ní jede traktor 40 km/h, tak ho ani nemůže předjet aby na takovou spotřebu dosáhla a alfa by měla být trošku o radosti s jízdy a toto mi přijde spíš jako utrpení.
Ve velkém TP je udávána spotřeba 6,3/4,1/4,9 (město/mimo město/kombinovaná), můj jízdní profil je kombinovaný a že nedosáhnu na laboratorní hodnoty z TP mi bylo jasné, prodejce mi tvrdil že budu reálně jezdit za 6-7 litrů (věděl kde a jak jezdím a věděl že se 159 SW 2.4 JTDm mám dlouhodobou průměrnou spotřebu 12 l/100km a že chci ušetřit), já jsem počítal s 8 litry při normální jízdě a s 12-ti při svižnější -/+ 0,5l. Ale aby se reálně měl problém dostat pod 10 litrů? Vždyť je to víc než jednou tolik oproti TP, kdy pochopím rozdíl do plusu 30%, pochopím 50% ale nepochopím 120%
Alfa Romeo 159 SportWagon 2.4 JTDm, r. v. 2006
Alfa Romeo Giulietta 1.4T MultiAir TCT, r. v. 2016