Tak jsem měl dnes půjčeného Superba, kromě vození v taxíku jsem ho řídil poprvé. Rok asi 2005, první generace, 2.0TDI 103kW.
Prvně pochválim, že to je uvnitř fakt velký auto, proti 159 snad o třídu větší. Přesto, že byl dost zanedbaný, tak je alespoň vepředu poměrně ticho. TDI chrochtá, neduní, skrz pedály jde ale citit solidní parkinson. Nikde nic nevrže a krásně hladce to řadí... i když ze začátku mě to až nepříjemně překvapilo jak to tam ochotně padá. Zpátečka už je ale nějaká pochroumaná, páka se dolů nezamačkává ale spíš hroutí.
Motor jede pěkně, ale pracuje v dost krátkém rozsahu otáček. Hůř se mi pracovalo se spojkou, ale na to si lze asi zvyknout.
Sedačky nejsou nic moc... to bych však přisoudil konkrétnímu kusu, jelikož mi přišly dost prosezený.
Proti tý mojí je teda komfort jízdy fakt peřinka, pluje a necítí člověk každej šutr. Horší je to ale když přijde zatáčka. Dneska celý den leje a na těch 16" plecháčích to skoro všude hrabe a celou dobu jsem se nemohl zbavit dojmu, že pohnu volantem, kola se natočí ale kastle jede rovně. Řízení je teda slušně tupý ve středový poloze, ale na to si jde asi taky zvyknout.
Superb mi nijak nevadí, myslim že je to docela povedený auto, ale když někdy vidím místní machry který v tom lítaj jak s 911, tak mi to moc nejde narozum. Do nějakých větších akcí bych se s tím parníkem rozhodně nepouštěl