Rady,Návody,Zkušenosti na 159 (pokec)

Odpovědět
Jarda N.

Re: Rady,Návody,Zkušenosti na 159 (pokec)

Příspěvek od Jarda N. » 30.11.2015, pon 13:54

Kolezi, chystám se na vyndání klapek z mý 159 1,9... Vím, že už se to tu řešilo, ale odpověďi na otázky, které mě tíží, jsem nenašel. :) Postupně studuju návod na vyndání sání. Vše je mi celkem jasné až na jednu věc - vysokotlaké čerpadlo. Z toho mám celkem respekt. Otázka č.1 - je u něj něco, na co si dát pozor? Musí se např. po namontování zpět odvzdušňovat? Popř. jak? Otázka č.2 - jak sundat hadici č.3 na přiloženém obrázku? Je tam šroubení - takže jen vyšroubovat? Nikdy jsem se do podobných "větších akcí" nepouštěl, tak nechci nic podcenit/posr... Předem díky za připomínky.
Jinak návod na sundání sání zde: http://workshop-manuals.com/vauxhall/as ... tuator_out_
Přílohy
fuel.JPG
Naposledy upravil(a) Jarda N. dne 30.11.2015, pon 14:01, celkem upraveno 1 x.
159 1.9 JTDM 110 kW 2008
Lanci Delta HPE 1.6 16v

Jarda N.

Příspěvek od Jarda N. » 30.11.2015, pon 14:00

fofrer píše:což originál ano, ale co jsem tak četl na ty M32 převodovky trpí na nedomazávání horního ložiska a několikrát jsem viděl doporučeno nalít o 1 - 2 dl oleje navíc. :oops:
Ahoj, já mám tu svojí "novou" měsíc a jako první jsem dělal taky termostat a jako druhý taky řeším převodovku. :) Příští týden jdu na repasi. U mě se to projevuje takhle: pětka + šestka rachtavý zvuk v nižších otáčkách, jednička + dvojka jsou trošku hlučnější. + bzučiví zvuk na neutrál závislý na rychlosti auta (ne otáčkách). Takže asi i ložiska diferenciálu. Celá převodovka je "voblitá" olejem, takže už tam možná ani žádnej nejni. :) Bude to celkem darda, takže se modlím, aby to přestalo. :D
159 1.9 JTDM 110 kW 2008
Lanci Delta HPE 1.6 16v

cendler
SemTuFurt

Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cendler » 30.11.2015, pon 15:22

psal jsem ti už na Fc
Alfa Romeo 159sw 1,9JTDm 16v automat
víkendovka : Alfa Romeo Spider916 3,2 V6 24v
ženy : Fiat Bravo 1,4 16V-babycar
ex - Alfa Romeo 159sw 2,4JTDm DPF OFF, EGR OFF
Odstraňování DPF, EGR - KILLER of DPF, pořadatel akce Morava
Tel:777@904@438

Jarda N.

Příspěvek od Jarda N. » 30.11.2015, pon 15:47

cendler píše:psal jsem ti už na Fc
Díky moc, tak snad to nepodělám. :)
159 1.9 JTDM 110 kW 2008
Lanci Delta HPE 1.6 16v

riprex
SemTuFurt

Příspěvek od riprex » 1.12.2015, úte 18:58

Řešili jste už někdo lepení dešťového senzoru? V novém skle je jen rámeček, takže jak s tím silikonem mezi? Co jsem našel, prodávají se buďto podložky nebo gel, ale nějak si nejsem jistej co u 159 zvolit... Díky.

fofrer

Příspěvek od fofrer » 1.12.2015, úte 19:47

Jarda N. píše: Ahoj, já mám tu svojí "novou" měsíc a jako první jsem dělal taky termostat a jako druhý taky řeším převodovku. :) Příští týden jdu na repasi. U mě se to projevuje takhle: pětka + šestka rachtavý zvuk v nižších otáčkách, jednička + dvojka jsou trošku hlučnější. + bzučiví zvuk na neutrál závislý na rychlosti auta (ne otáčkách). Takže asi i ložiska diferenciálu. Celá převodovka je "voblitá" olejem, takže už tam možná ani žádnej nejni. :) Bude to celkem darda, takže se modlím, aby to přestalo. :D
tak pak dej vědět jak si dopadl :-D rachtání tam nemám vůbec naštěstí ::s29::
Alfa Romeo 159 Berlina - 1,9JTDm 16V rv. 11/2006

cendler
SemTuFurt

Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cendler » 1.12.2015, úte 22:02

riprex : já to měním ze starého a funguje to

riprex
SemTuFurt

Příspěvek od riprex » 1.12.2015, úte 22:06

Jakože jenom vycvakneš ze starého, vezmeš tu silikonovou podložku a i s tím to dáš do nového jo? :) Já se na to zatím jen připravuju... mám sklo bez senzoru úplně.

swoop01
SemTuFurt

Příspěvek od swoop01 » 2.12.2015, stř 10:52

>Jarda N.:
ot.c1: Ani ne, jen dobre zaaretove remenici, pro jistotu si cmrknout carku. Jediny problem s kterym jsme se setkal tak bylo vyrazeni cerpadla z remenice. U 2.4 prisernej pristup, ale podarilo se mi ho dostat ven pres drevene topurko :D. Nijak extra jsem ho neodvzdusnoval. Nechal jsem 4x - 5x prohonit naftu okruhem pres podavaci cerpadlo (mozna jsme ze zvedavosti povolil na chvili hadici, ale uz si nepametuji).
ot.c2: Podavaci hadice je tusim jen gumova a zasponkovana, staci odsponkovat a vytahnout (bacha, vytece trochu nafty). Vysokotlaka hadice je kovova, ma sroubeni a konus, staci odsroubovat, povytahnout a oddelat.

Co byl muj nejvetsi problem tak asi matice, kterymi je saci koleno pripevneno. Blbej pristup, dorvany jak krava. Kupoval jsem si na to zahnutou racnu a prodlouzenou dvanactku (nejsem si ted jistej velikosti) orech abych se tam nejak vmestnal a povolil to.

GL.
Fiat Tipo 1.7D - nezapomenu na jedno z nej. auticek.
Ruzny zvuky, smrady ze me vychazi a uhlikovou stopu vytvari.
Vagonka, Nuninka, Bestie, Mastodont

Jarda N.

Příspěvek od Jarda N. » 2.12.2015, stř 11:11

Díky díky, pomalu se toho po vašich radách přestávám bát. :) Na to stažení čerpadla z řemenice si udělám jednoduchý stahovák-viz ten manuál.
Tahle malá hadičky (3) vede z vrchu vstřiků zpět do "tlumiče". U něj není žádná sponka ani šoubení, tak bych to nerad rozebral nějak nepatřičně... :)

Snad poslední otázka - až si budu řemenici u čerpadla natáčet do optimální pozice, můžu to vzít za jakou koliv řemenici (třeba u vačky), nebo musím točit jen od kliky? Jde mi o to, aby mi nepřeskočil řemen. Díky.

EDIT

Foto stahováku (ne moje)
Přílohy
HPFP extraction.jpg
Naposledy upravil(a) Jarda N. dne 2.12.2015, stř 15:53, celkem upraveno 1 x.
159 1.9 JTDM 110 kW 2008
Lanci Delta HPE 1.6 16v

romanc
Štamgast

Příspěvek od romanc » 2.12.2015, stř 11:22

Jarda N. píše:Ahoj, já mám tu svojí "novou" měsíc a jako první jsem dělal taky termostat a jako druhý taky řeším převodovku. :) Příští týden jdu na repasi. U mě se to projevuje takhle: pětka + šestka rachtavý zvuk v nižších otáčkách, jednička + dvojka jsou trošku hlučnější. + bzučiví zvuk na neutrál závislý na rychlosti auta (ne otáčkách). Takže asi i ložiska diferenciálu. Celá převodovka je "voblitá" olejem, takže už tam možná ani žádnej nejni. :) Bude to celkem darda, takže se modlím, aby to přestalo. :D
Ja na tom byl uplne stejne, 1+2 strasny zvuk od diferencualu, 5+6 od lozisek na prevodovce a po celou dobu bzucivi/cvakaci zvuk jak popisujes ty. Nechal jsem udelat repas pevodovky (veskery loziska + gufery) a vsechny popisovane zvuky jsou pryc. K tomu jsem vymenil jeste spojku (byla uplne vypalena) a nechal jsem v tom 35-40tis.
Kdyz si najdes moje prvni prispevky na foru, tak nekde bude i video s temi zvuky.

Ted uz me jen "trapi" tichy zvuk pri nizky rychlosti auta. Takovy cvakani ale neni nejak ostry, kdyz se na nej nesoustredim tak ani neni slyset. (ja si myslim ze by to mohl byt naboj kola, ale nepodarilo se nam ten zvuk lokalizovat.
Alfa Romeo 159 SW 1.9JTD 85KW 2006
Opel Corsa 1.4T 74KW 2018

Jarda N.

Příspěvek od Jarda N. » 2.12.2015, stř 11:34

romanc píše:Ted uz me jen "trapi" tichy zvuk pri nizky rychlosti auta. Takovy cvakani ale neni nejak ostry, kdyz se na nej nesoustredim tak ani neni slyset. (ja si myslim ze by to mohl byt naboj kola, ale nepodarilo se nam ten zvuk lokalizovat.
Mám termín na pondělí. Repas převodovky by měl být 18 tisíc (ložiska+gufera), vyndání a zandání snad do 5 tisíc. Jen se modlím, aby nebyly ohoblovaný zuby na kolech... Ty se ale při nejhorším dají vyměnit taky. :) Tak jsem zvědav... Spojku a dvojhmotu chci udělat taky i přes to, že ani jedno nezlobí. Když už to bude rozhozený...

Jestli se vše povede, tak to vezmu do šumavských serpentýn a konečně si užiju to Cuore Sportivo naplno! :)
159 1.9 JTDM 110 kW 2008
Lanci Delta HPE 1.6 16v

romanc
Štamgast

Příspěvek od romanc » 2.12.2015, stř 11:48

Nemel bys mit, ta moje prevodovka vypadala zvukove hodne spatna (tady mi i radili at s tim uz radsi nejezdim (najel jsem s tim asi 2-3tis km + neznamo predchozi majtel)), kdyz jsem se pak koukal na loziska tak oproti ukazkam na internetu byly skoro jako novy a zuby naprosto bez poskozeni.

ja dal za prevodovku 18/19tis (ted uz nevim), 1tis za olej, za spojku nejakych 8-10tis, a naklady na dopravu (dohromady nejakych +-350km) a celkem dost za praci. Je to strasna pakarna protoze vyndat prevodovku jde dvema zpusoby: Vyndat motor a nebo sundat napravy a ani jedno neni takova sranda.
Alfa Romeo 159 SW 1.9JTD 85KW 2006
Opel Corsa 1.4T 74KW 2018

Tanguero
SemTuFurt

Příspěvek od Tanguero » 2.12.2015, stř 19:15

Jarda N. píše:Díky díky, pomalu se toho po vašich radách přestávám bát. :) Na to stažení čerpadla z řemenice si udělám jednoduchý stahovák-viz ten manuál.
Tahle malá hadičky (3) vede z vrchu vstřiků zpět do "tlumiče". U něj není žádná sponka ani šoubení, tak bych to nerad rozebral nějak nepatřičně... :)
Snad poslední otázka - až si budu řemenici u čerpadla natáčet do optimální pozice, můžu to vzít za jakou koliv řemenici (třeba u vačky), nebo musím točit jen od kliky? Jde mi o to, aby mi nepřeskočil řemen. Díky.
Jardo, když tak koukám na tvoje zápisky, nejsem si jistý, jestli jsi ten správný kandidát na výměnu sání svépomocí :-D
Je potřeba si dát pozor hlavně při povolování šroubu na řemenici čerpadla, nejlíp mít přípravek na zachycení momentu řemenice. Po povolení ji musíš zaaretovat, jinak ti řemen spadne a přeskočí a máš to i s rozvodama (neboj, tohle se mi taky stalo, rozvody jsou hračka, když víš jak na to). Není dobrý
No a pak, když to stahovákem vytlačíš, tak je tam klínek v drážce a ten rád spadne dolů a nenávratně se ztratí..
Když sundáš čerpadlo, čeká tě další chuťovka, odlučovač oleje a držák motorku natáčení klapek i s tím motorkem. Celé je to v prostoru mezi motorem a kastlí, ohromná práce, pokud nemáš to správné vybavení a dobré světlo.
No a pokud se popereš i s tím, tak je tam jeden chyták - musíš vyšroubovat jednu závitovou tyč, na které je přišroubované čerpadlo.
Předpokládám, že sundávání EGR a klapky máš v malíčku a pokud se ti zdárně podaří, tak už jsi skoro v cíli.
AR 159 SW 1.75 TBI Ti
ex AR 159 SW 1.9 16V JTD

Jarda N.

Příspěvek od Jarda N. » 2.12.2015, stř 22:58

Tanguero píše:
Jarda N. píše:Díky díky, pomalu se toho po vašich radách přestávám bát. :) Na to stažení čerpadla z řemenice si udělám jednoduchý stahovák-viz ten manuál.
Jardo, když tak koukám na tvoje zápisky, nejsem si jistý, jestli jsi ten správný kandidát na výměnu sání svépomocí :-D
Je potřeba si dát pozor hlavně při povolování šroubu na řemenici čerpadla, nejlíp mít přípravek na zachycení momentu řemenice. Po povolení ji musíš zaaretovat, jinak ti řemen spadne a přeskočí a máš to i s rozvodama (neboj, tohle se mi taky stalo, rozvody jsou hračka, když víš jak na to). Není dobrý
No a pak, když to stahovákem vytlačíš, tak je tam klínek v drážce a ten rád spadne dolů a nenávratně se ztratí..
Když sundáš čerpadlo, čeká tě další chuťovka, odlučovač oleje a držák motorku natáčení klapek i s tím motorkem. Celé je to v prostoru mezi motorem a kastlí, ohromná práce, pokud nemáš to správné vybavení a dobré světlo.
No a pokud se popereš i s tím, tak je tam jeden chyták - musíš vyšroubovat jednu závitovou tyč, na které je přišroubované čerpadlo.
Předpokládám, že sundávání EGR a klapky máš v malíčku a pokud se ti zdárně podaří, tak už jsi skoro v cíli.
Jj, čekal jsem, kdy se někdo ozve, že takováhle lama by se do toho pouštět neměla. :D Uznávám, že něco podobného jsem nikdy nedělal, na druhou stranu se na to pečlivě připravuju, studuju materiály, otravuju lidi na fóru a prostě dělám vše proto, abych toho, až se do toho dám, posral co nejmíň. :D Sakra nějak se začít musí ne? :) Doteď jsem měl jen auta, která fungovala z podstaty, holt sofistikovaná italská technika si žádá jiný přístup a tak se musím přizpůsobit.. :) Díky za postřehy. Beru si je k srdci a jsou pro mě motivací to dát! :)
159 1.9 JTDM 110 kW 2008
Lanci Delta HPE 1.6 16v

swoop01
SemTuFurt

Příspěvek od swoop01 » 3.12.2015, čtv 10:43

>Jarda N.: Ten stahovak vypada fajne, taky jsem si neco takoveho vyrobil, ale po chvili jsem to hned zahodil. Ta remenice je zaaretovana jen na jednom sroubku do hlinikoveho krytu a proste jsem neveril tomu, ze to ten posranej sroubecek udrzi. Verim, ze tak jak drzelo cerpadlo pevne na remenici bych ten sroubek driv vytrhl ze zavitu nez vytlacil cerpadlo.

Natoceni rozvodu: uz si nevzpominam, ale bral bych to urcite od kliky a nebo nejlip bych zaradil vyssi stupen a pootocil kolem. Vsechno ale s citem, nemuzes to rvat silou.

Jak psal "Tanguero", je to pekna pakarna a dos zrad na tebe ceka. U 1.9 to neni asi tak hrozne jak u 2.4 - tam proste neni nikde misto na nic. Musel jsem si povolovat motor na silentbloku a prizvednout. Bez tunelu nebo zvedaku asi bez sance.
Fiat Tipo 1.7D - nezapomenu na jedno z nej. auticek.
Ruzny zvuky, smrady ze me vychazi a uhlikovou stopu vytvari.
Vagonka, Nuninka, Bestie, Mastodont

riprex
SemTuFurt

Příspěvek od riprex » 3.12.2015, čtv 15:17

U 2.4 to šlo i bez povolování motoru, akorát to holt chce mít dostatek prodloužení na ráčnu, kloubky atp... je to pakárna, ale nic těžkýho a není tam moc co zkazit :wink:
Spíš jsem teďka při lepení dešťového senzoru přišel na to, že mi drhne stěrač o kapotu... asi bude prasklej ten plast ve kterým je to uložený :smt013

estrasky

Příspěvek od estrasky » 6.12.2015, ned 11:35

Zdravím pánové, řeším na své alfě problém při starování, při startování se ozve z motoru (vypadá to že z pravého boku motoru při stání před kapotou) hnusná tupá vcelku i hlasitá ráná, která otřese celým autem, při jízdě je vše OK, motor jde zdáse jak má, ale při zhasnutí motoru a opětovénm nastartování se vše opakuje, není to pravidlo, že by se to dělo při každém startu, ale začíná se to ozívat čím dál více, neměl jste něko podobný problém? Na co bych se měl zaměřit? Díky za rady

Henrich
Nováček

Příspěvek od Henrich » 6.12.2015, ned 14:49

estrasky píše:Zdravím pánové, řeším na své alfě problém při starování, při startování se ozve z motoru (vypadá to že z pravého boku motoru při stání před kapotou) hnusná tupá vcelku i hlasitá ráná, která otřese celým autem, při jízdě je vše OK, motor jde zdáse jak má, ale při zhasnutí motoru a opětovénm nastartování se vše opakuje, není to pravidlo, že by se to dělo při každém startu, ale začíná se to ozívat čím dál více, neměl jste něko podobný problém? Na co bych se měl zaměřit? Díky za rady

mne to robila dozivajuca vodna pumpa, po vymene rozvodov je to ok, neviem kedy si menil rozvody bolo to vzdy po startovani studeneho motora
ex alfa 145 TS
ex alfa 156 cross
alfa romeo 159 sw 2,0jtdm
alfa romeo 156 2,5 V6

Henrich
Nováček

Příspěvek od Henrich » 6.12.2015, ned 14:54

zdravim alfaci , mam na 159 problem, nesvieti mi zadne lave svetlo to na kufry-sedan , pri dani smerovky pravej na palubovke rychle blika vonku je to ok, takisto ked stisnem vystrazny trouholnik , vonku blikaju smerovky v poriadku, na pristrojovke rychlo, , neviem najst to rele , kt s tym suvisi , poitky zda sa su ok tie pod pristrojovkou , su tam styri rele a tie su ok, ale svaka tam to rele a neviem kde je.
ex alfa 145 TS
ex alfa 156 cross
alfa romeo 159 sw 2,0jtdm
alfa romeo 156 2,5 V6

estrasky

Příspěvek od estrasky » 6.12.2015, ned 15:24

rozvody mám cca před 75.000km dělány, právě že to dělá jak při studeným tak teplým motoru, nemá to pravidlo ...

Rasputin
SemTuFurt

Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rasputin » 6.12.2015, ned 20:04

Henrich píše:zdravim alfaci , mam na 159 problem, nesvieti mi zadne lave svetlo to na kufry-sedan , pri dani smerovky pravej na palubovke rychle blika vonku je to ok, takisto ked stisnem vystrazny trouholnik , vonku blikaju smerovky v poriadku, na pristrojovke rychlo, , neviem najst to rele , kt s tym suvisi , poitky zda sa su ok tie pod pristrojovkou , su tam styri rele a tie su ok, ale svaka tam to rele a neviem kde je.
skontrolovat steckre na svetlach, ci neiej opaleny, alebo napruzit kontakty v nom. Alebo este nieco simple, ale to mas asi zistene, ci neni v haji ziarovka. :wink:

Ja mam iny problem, naklapanie svetiel, cez to tociace kolecko pri hmlovkach... viem ze to volakedy fungovalo, a myslim ze aj viem odkedy to asi nefunguje a zapricinil som to zrejme ja. Ked som zo zaciatku daval auto na diag. a otvaral som cele tie dvierka, tak sa vysunul z vyletel ten kryt tych tlacitok na hmlovky a kde je aj to kolecko, to kolecko myslim vyletelo tiez, dal som to naspat, ale odvtedy zrejme to nefunguje. am pocit ze z toho polokolecka musel odletel este nejaky pliesok alebo nieco, co spajalo kontakty na protikuse, lebo to kolecko je len cista umelina, nic vodive tam nieje(mozno sa mylim a tak to ma byt), v tom rpiapde bude chyba niekde inde. :smt102
EX: Alfa Romeo 75 2.0TD
EX: Hyundai S Coupe GT 1.5T
EX: Alfa Romeo 75 2.4TD
Alfa Romeo 75 2.0TS Limited Edition
Alfa Romeo Stelvio Q4

cendler
SemTuFurt

Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cendler » 7.12.2015, pon 07:23

estrasky : píšeš z pravé strany, když stojí před autem, takže to rozvody nebudou, jediná věc co tam je, je spojka, tipnul bych to na dvouhmotu

Henrich : zkontroluj kontakty na zadní lampě, potom pokud máš tažný, tak máš 100% vyhnilou zásuvku a tahle tohle dělá taky

Rasputin : vypadl ti takový plíšek, který tam jezdí a udává tu polohu, někde tady na forum se to řešilo a pár lidí si ho i udělalo, pamatuju že to Kwaso řešil, tak si to najdi nebo mu napiš

estrasky

Příspěvek od estrasky » 7.12.2015, pon 09:47

Cendler: Tipnul bych to na ní taky (i když vnitřně se uklidnuji že to ona nebude :D ), má natočeno cca 180.000km, zajímavé je že se tak děje jen při startu, jinak při jízdě nic moc nevibruje a při chcípání se taky nic zvláštního neděje, u minulé alfy jsem ji měl též na odchodu a ta klepala hlavně při chcípání motoru.

Rasputin
SemTuFurt

Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rasputin » 7.12.2015, pon 10:04

@cendler dik, uz som to nasiel, cakal som ze to bude nieco vacsie, skusim naky vrakac, ked nie, skusim home made :smt023
EX: Alfa Romeo 75 2.0TD
EX: Hyundai S Coupe GT 1.5T
EX: Alfa Romeo 75 2.4TD
Alfa Romeo 75 2.0TS Limited Edition
Alfa Romeo Stelvio Q4

Odpovědět

Zpět na „159“