Mám starou Pandu 4x4, ale není to permanent a v kombinaci s nízkým výkonem, špatným pohodlím, málo účinným topením to pro mě ztrácí na atraktivitě. Původně jsem se na 4x4 díval kvůli manželce, aby se od baráku dostala, až poveze malou do školky/školy. Na mušce bylo (a pořád je) Sedici/SX4 s benzinovou 1,6. Ale ty stojí nesmysl a zvlášť teď před zimou. No a dívat se na Crossa bylo nasnadě. Manželka ale Alfu odmítá a nechce ji - je to hnusné auto, má to RZ naboku, sedí se v tom jak v tragaču, leze se do toho jak do tanku... a tak dále, věřím, že bych těchto "superlativů" nalezla jistě více.

A tak jsem si řekl, proč bych si to jako nekoupil pro sebe místo pandy?? V dnešní době nemá cenu škudlit peníze, slovo dalo slovo a už se jelo

a tak je doma.
No a vlastně proč ji mám? Potřebuju 4x4. No dobře, nepotřebuju, ale chci

jak napadne sníh, s Doblem se k domu nedostanu. Na to jsem měl Pandu, ta byla schopna brodit se sněhem až po kapotu. Crosswagon mě vzdycky lákal, ale točily mě na něm vždy 2 věci: motor a barva

)). Nevím, jaký by byl problém tam dát 2,5 V6... ok, asi by to tam nevešlo... ale alespoň dvoulitr TS. Ale já na dýzly prostě nejsem. No a barva - nemám rád stříbrný a šedý auta... jak by to bylo krásné červené.
Ale tohle auto má několik plusů. Největší plus ale je, že tam není kůže a světlý interiér. Kterého "inženýra" může napadnout taková hovadina, dát do auta "na polňačku" tuto kombinaci?

)) Jako kůži bych možná ještě pochopil, někdo to v autě chce (ikdyž netuším proč), ale v tomhle autě je vše v pořádku - žádná kůže a tmavě šedý interiér. Hlavně stálo "málo", má to vyměněnou dvouhmotu se spojkou, uložení kardanu, dvě sady origo kol, zánovní brzdy, nové tažné (které si namontuju sám), relativně bez koroze, pěkný interier a tak nějak celkově je to OK. Má to pár much - i estetických, ale co už. Každopádně je to pro mě nezvyk. Já většinou kupuju nepojízdná auta úplně v bordelu. :-)
Našel jsem pár závad - vymlácené zadní silentbloky na převodovce, jedno horní rameno je načnuté, termostat nic moc, no a čekají mě tlumiče. A klasika olej, filtry. Takže nic, co by človek necekal.
Ty tlumiče mě trochu kálí, protože (jak všichni víme) zadní se nedělají. Jen nějaké repase, čemuž až tak moc nevěřím. A hlavně repas kolem 5 tis Kč za kus... Humus. Ještě když nemám jistotu, jak dlouho budou fungovat. Přední se dají sehnat "originály" kolem 3 tis za kus. To respektuji, ikdyž i to mě štve, když standard na 156tku stojí 900 Kč. Nadruhou stranu, pokud ten tlumič nezačne nějak téct, za tu dobu, co budu mít tohle auto, už to asi měnit nebudu.
Četl jsem, že by teoreticky mohl pasovat dozadu přední tlumič ze Stila Abarth. Ale ten má jiné pružiny. Což ale jde řešit. Budu shánět nějaký starý Stilácký tlumič na oměření, abych zatím nekupoval nový a uvidíme. Máte s tím nějakou zkušenost, Crosswagonisti?
Co k tomu víc? Těším se na sníh a doufám, že mi neuhnijou misky na tlumičích
Jo a blbě to startuje. Ale zatím jsem neměl JTD, který by startovalo normálně, takže je to asi můj úděl. Žhavení nebliká, nafta OMV, baterie nová EXIDE 770A startovací proud, údajně nový EGR (ale kdoví). Po startu jsou vyšší korekce na jednom válci, ale po chvilce se srovnají a je vše v normě. Dám tomu VIFléčbu, třeba se něco upraví. Horší varianta by byla, kdyby tam byla menší komprese.
Takže tak

- 20211203_131631.jpg (3.26 MiB) Zobrazeno 3774 x