Příspěvek
od Venca146 » 2.9.2010, čtv 21:16
To by mě tedy zajímalo jak jsi na tohle přišel, že motor není poddimenzovaný... Můžeš nám sem tedy ty zkuenosti napsat??? Tím poddimenzováním jsem myslel nikoli výkonové rezervy motoru, ale životnost jednotlivých komponentů (turbo, spojka, písty atd.). Podvozek ani brzdy s tím nemají nic společného neb jsem neměl na mysli jízdní vlastnosti auta ale jak už jsem zmínil životnost jednotlivých komponentů. Navíc nepochybuji o tom, že jízdní vlastnosti 159 jsou vynikající.
A jestli jsi myslíš, že někomu záleželo na životnosti komponentů, aby co nejdéle vydržely, tak jsi naivní (nic ve zlém). Dnešní auta (ale nejen auta) jsou stavěna "na servis" - tzn. aby vše nebylo zbytečně naddimenzováné a mělo nějakou svoji životnost a skoro s každou prkotinou se jezdilo do servisu (a začíná to od blbé výměny žárovky). Např. turbo Garett TB28, které používají motory 20VT od Fiatu je už z výroby poddimenzované a teď si vem, když mu ještě nějaký "chipař" přidá tlak a přidá palivo... V tu chvíli jsou v motoru jiné teploty, tlaky atd na které motor není stavěn a pokud se to s výkonem přežene, tak se ti potom může stát, že ti píst pěkně proteče až na klikovku - ano jsou takové případy.
Vem si například staré známé TDI od VW a jeho dvě výkonové verze - 66kW a 81kW, které se od sebe liší mimojiné jiným turbem, jinýmy písty a v neposlední řadě i programem v řídící jednotce. Proč to tedy ti blbové od VW "nenačipovali" rovnou, a dělali takovéhle změny??? Když naše republika je plná tolika schopných chipařů a ladičů, ketrý tomu zajisté rozumí a kteří se nebojí původní 66kW verzi "vočipovat" až na cca 140PS (běžně na 115PS)??? Proč by automobilka dávala takové náklady a vyvíjela jiné písty, program, turbo atd. když to jde jen tím že se přidá na turbu a přidá se palivo??? To samé platí i o motoru 2.0TFSI 147kW který používá třeba GV GTI, O2RS atd. Stejný motor používá i Audi S3, která má ovšem 265PS a jaké jsou změny? Stejný je akorát spodek motoru, vnitřnosti jsou jiné a jiná je dokonce i hlava... A naši ladiči bezproblémů nabízejí chip na 260PS... Ten samý případ je i 2,4JTD 129kW a 147kW - silnější verze má jinou hlavu...
Takže ještě jednou - netvrdím, že nemáš kvalitní chip, nebo že ten kdo to dělal je břídil, jen jsi se tady začal ohánět nějakými čísly, která nemáš nijak podložena a uvedl jsi, že je ten dotyčný "chipař" vypočítal a sdělil ti nárůst o 60PS což se mi zdá na chip nereálné. To je celé...
Fiat Marea Weekend 1,9 JTD 81kW (daily car)
Alfa Romeo 146 2.0 16V Turbo (in progress)
Alfa Romeo GTV 3.0V6 24V Edizione Sportiva
Cuore Sportivo