Příspěvek
od Conflict » 11.7.2011, pon 21:31
Tak, pánové, mám trochu problém a myslím, že by to mohlo souviset s tímto, ale jistý si nejsem. Podzim-zima-jaro co jsem jezdil, tak se teplota pořád držela na 90°C. Někdy v únoru mi při jízdě bez plynu začala klesat teplota, třeba k 60°C, bylo to furt studený. Byl jsem v servisu a že termostat. Vyměnil jsem ho a od té doby se to rychle zahřálo na 90°C a v pohodě. Jenomže teď v létě jeli rodiče s autem do Alp a otec mi volal, že 600km dálnice vše OK, ale jak začal stoupat do kopců k hotelu (dvojka, třičtvrtě plynu, prudkej kopec), tak teplota rychle leze nahoru až ke 120-130°C. Vypínal motor, vždycky čekal až schládne, nakonec tam teda dojel. Sahara se prej točí (je slyšet, i po vypnutí motoru). Jaktože se to teda takhle přehřívá?
Loni jsem byl v Dolomitech (plně obsazený & naložený auto) a dělalo mi to taky, ale dalo se to přežít, v případě fakt dlouhýho kopce jsem použil starý trik: Otevřel okna, na klimě dal manuálně teplotu na HIGH na maximum a zkoušel nějak to vedro chvíli přežít. Je to ale takový dočasný řešení na houby.
Příznaky:
+ po zapnutí topení na MAX leze teplota vždycky pomalu dolů...
+ když jedu v létě ve velkém horku v kolonách, případně v hodně malých rychlostech, začne to hned lézt nahoru nad 90°, relativně pomalu, ale prostě leze to pořád a pořád a myslím, že kdybych to pak pořádně nerozjel, neskončil kopec (nebo byl zatraceně dlouhej a prudkej), klidně to vyšplhá až úplně na max.
+ nejvíc je to znát v kopcích. Při prudkým i krátkým stoupání např. do serpentin, kdy musím podřadit na 2, to je během minuty na 120°. :-(
Nejvíc mě sere, že za 15dní odjíždím k moři (1400km cesta), teď už to asi vyřešit nestihnu. Naštěstí tam snad nebudu muset jezdit moc přes nějaký extra hory.
Už jsem pročetl samozřejmě spoustu fór (nejen toto, ale i na VW klubu a Opel foru) a dospěl jsem k těmto možným příčinám:
+ zanesený chladič (to se mi ale moc nezdá, protože i při 1000km jízdě bez nějakých prudkých stoupáků v serpentinách je pořád 90°)
+ něco s chladičem (poškozený)
+ těsnění pod hlavou nebo hlava? :-(
+ vodní pumpa nebo to oběhové kolo u ní (nevím co to je) jak tu psal kubajznak
Ptám se: Může to být ještě něco jinýho? Když je ale venku třeba 10° a jel jsem do kopců, ta teplota nahoru neleze, a když, tak max. k 95-100° a tam se ustálí, to samý v zimě. Prostě jen ve vedrech to dělá. Můžu s tím autem normálně jezdit? Jízdní vlastnosti se zdají být OK, kdyby šlo do tuhýho, tak to prostě nechám schládnout nebo pustím topení naplno, zatím.
A poslední věc, na kolik může taková oprava těsnění/hlavy vyjít?
Díky moc.
ŠKODA Octavia III 1.6 TDi DPF 77 kW (2012)