Ahojte alfisti. Co mam robit?
Idem sa trocha postazovat na moju alfu a zaujimal by ma Vas nazor na vec.
Takze. Pred necelym mesiacom som si kupil svoje prve auto. A uplne nahodou som si kupil prave alficku 147, 1.6 TS 88kW 5dv 2002. Poskuloval som totizto po Peugeot 206 1.1 vzhladom k obmedzenemu rozpoctu na kupu a priaznivym cenam peugeota tohto typu, avsak cez par znamych sa kumne dostala infoska, ze jedna pani predava 10 rocnu alfu za rozumnu cenu vzhladom k veku a najazdenym km. 310tis km. Je to vela, ja viem, ale popravde tym cislam v inzeratoch a bazaroch ze podobne rocniky maju len do 150tis km neverim.
Pri obzerani mojho prveho buduceho auta som dostal informacie, ze alfa je v dobrom stave, akurat ze mechanik byvalej majitelky odporucil vymenit zadne tlmice a brzdove kotuce s oblozenim. Je este trochu buchnute na lavych zadnych dverach, ale ziadnymi inymi vadami auto trpet nemalo. Previezol som sa, okukal som interier, zaplatil kupnu cenu, podpisal zmluvu a hor sa domov na dvor. To uz som mal viac priestoru na detailnu prehliadku vozidla. Este musim podotknut ze do aut sa technicky vobec nevyznam. Postupom casu som zistil, ze vzadu v kufri mi nesvieti svetlo, ziarovka vyzera byt ok. Dalej ze trocha zatekaju prave predne dvere ked zaprsi. Prejavuje sa to mokrou stopou na prahu. Do vnutra voda netecie. Nefunguje prehravanie CD v orginalnom Blaupunkt radiu... Ale to su len detaily co zodpovedaju veku vozidla. Co je vsak horsie a vaznejsie, je zistenie po tyzdnovej jazde a najazdeniu 400km. AUTO ZERE OLEJ

a taktiez pradie ako slabsi dizel a pritom je to benzin. O tomto probleme s dizel zvukom som sa uz docital vela, zrejme je to variator, ale nieje to na 100% iste. Ale k tomu oleju. Mam odsledovane ze po doliati oleja po vrchnu risku mi to za 1000km zozerie nieco cez liter. Zalezi podla otacok. Ked idem po dialnici na 3000otacok co zodpoveda 100km/h rychlosti tak je to tesne do litra na 1000km. Akonahle sliapnem na pedal a doprajem autu povolenu 130tku, tak je to schopne na 200km zozrat 0,5 litra oleja. Litre pocitam podla toho, ze od vrchnej po spodnu risku je to podla manualu liter. Kontaktoval som po tomto zisteni byvalu majitelku, s tym ze o tomto probleme mi nepovedala a ze by som chcel zlavu z kupnej ceny. Ona mi vsak zlavu odmietla dat a dala mi moznost vratit jej vozidlo s tym, ze mi vyplati celu sumu spat. A tu je ten zadrhel. Neviem co mam robit. Nakolko som si na auto zvykol, zalubil som sa do neho a ine by som nechcel. Na druhej strane mam obmedzeny ropocet a neviem kolko by som musel vrazit do opravy spalovania oleja. Zrejme to budu piesne kruzky, alebo simeringy ventilov co som sa dozvedel.
Chcem sa vas spytat kolko by stalo prekruzkovanie motora a vymena ventilov, rsp ich sucasti. Ci sa mi do toho oplati zainvestovat, alebo radsej auto vratit. Pohybujem sa od BA az po ZA, poznate tu nejaky dobry servis na alfi? Rsp v CR niekde blizko SK hranic. Nie vsak autorizovany, to by som sa nedoplatil...
K autu este dodam, ze je tam naliaty olej Castrol 5W40, chcel by som tam dat Seleniu 10W40, ale neviem ci je to vobec mozne, ked uz tam bol predtym nepredpisovany Castrol a ci by som pri naliati Selenie motoru este viac neublizil.
Udajne podla stitku pod kapotou boli pri 304tis km menene vsetky filtre (vzduchovy, pelovy, olejovy) a pri 305tis vodna pumpa a rozvodovy remen s hriadelmi. Toto si vsak neviem overit ci je tomu naozaj tak, alebo je to len trik byvalej majitelky ako ma presvedcit o tom, ze o auto bolo starane.
Fakt mam strasnu dilemu a neviem co mam robit. Ci VRATIT a zbavit sa problemov, alebo si ho NECHAT a dat si ho dokopy.
Dakujem za vase nazory a pripadne rady.
Alfista Milos ;)