PepaVidlak - Alfa Romeo 159 Ti, TBi, 2009
- PepaVidlak
Takze som si spravil predcasne vianoce a po dlhom hladani konecne kupil dalsiu Alficku. Stara 156 by si uz ziadala viacej prachov...
Biela 159 TBi s Ti paketom, interier v kozi taka tmavoseda farba. Je to dovoz z Rakuska najazdene ma 91kkm.
... Galeria tu ...
Biela 159 TBi s Ti paketom, interier v kozi taka tmavoseda farba. Je to dovoz z Rakuska najazdene ma 91kkm.
... Galeria tu ...
Alfa Romeo, 159SW Ti, 1750 TBi (2009)
Alfa Romeo, 156, 1.8 TS, LPG (1998)
- PepaVidlak
Re: PepaVidlak - Alfa Romeo 159 Ti, TBi, 2009
Naposledy upravil(a) PepaVidlak dne 28.11.2014, pát 13:21, celkem upraveno 2 x.
- PepaVidlak
... reserve ...
- PepaVidlak
Tak a mam prvy dotaz, kde ju mam servisovat? Som z Holica (na druhej strane Hodonina). Do uvahy prichadza pohranicie (CZ: Breclav, Hodonin, Veseli N.M., Kyjov, ... SK: Skalica, Holic, Kuty, Senica). Mal som alfu 156 a najst spolahlivy servis je nadludsky vykon, resp. stale som nenasiel.
Nateraz by som potreboval pozriet celkovy stav, hlavne podvozok. Na slovenskej STK mi nasli zopar drobnosti (zaujimave je ze v rakusku bolo skoro vsetko ok):
- 214 - prevod parkovacej brzdy
- 307 - vola v klboch, riadiacich pakach, tyciach
- 402 - kolesa - vola v zaveseni
- 707 - motor a prevodovka - tesnost
- 805 - vyfukove potrubie - stav
Rad by som vedel ako je natom podvozok, osobne sa mi to nezda vymlatene, ale skontrolovat by to chcelo. Ta tesnost je niekde na kardane, ale na ktorej strane neviem. Pri kupe bol na niektorych miestach motor trocha od oleja (co sa nedalo utriet), ale vsetko cisty olej a v miestach u viecka, tak sme dosli k nazoru, ze ho rozliali, neviem aj ten unik nieje sposobeny tymto. Ale chcem mat istotu, nerad by som jazdil bez oleja v prevodovke. A vyfuk je len doskrabany.
Posledna vec: ake su hodnoty pre geometriu (stare/nove)? obrazky z fora zmizli a rad by som si skontroloval v pneuservise ake mi daju.
Nateraz by som potreboval pozriet celkovy stav, hlavne podvozok. Na slovenskej STK mi nasli zopar drobnosti (zaujimave je ze v rakusku bolo skoro vsetko ok):
- 214 - prevod parkovacej brzdy
- 307 - vola v klboch, riadiacich pakach, tyciach
- 402 - kolesa - vola v zaveseni
- 707 - motor a prevodovka - tesnost
- 805 - vyfukove potrubie - stav
Rad by som vedel ako je natom podvozok, osobne sa mi to nezda vymlatene, ale skontrolovat by to chcelo. Ta tesnost je niekde na kardane, ale na ktorej strane neviem. Pri kupe bol na niektorych miestach motor trocha od oleja (co sa nedalo utriet), ale vsetko cisty olej a v miestach u viecka, tak sme dosli k nazoru, ze ho rozliali, neviem aj ten unik nieje sposobeny tymto. Ale chcem mat istotu, nerad by som jazdil bez oleja v prevodovke. A vyfuk je len doskrabany.
Posledna vec: ake su hodnoty pre geometriu (stare/nove)? obrazky z fora zmizli a rad by som si skontroloval v pneuservise ake mi daju.
- cendler
- SemTuFurt
- Kontaktovat uživatele:
krásný kousek 

Alfa Romeo 159sw 1,9JTDm 16v automat
víkendovka : Alfa Romeo Spider916 3,2 V6 24v
ženy : Fiat Bravo 1,4 16V-babycar
ex - Alfa Romeo 159sw 2,4JTDm DPF OFF, EGR OFF
Odstraňování DPF, EGR - KILLER of DPF, pořadatel akce Morava
Tel:777@904@438
Pekna
Ale kdo s tim co delal, ze to ma v tolika km tolik zavad na STK? Ja mel ted pri 210tkm cisty papir (legalne) a to je vse, krome prednich hornich ramen puvodni.

- PepaVidlak
Jo diky, k dokonalosti mi tam chybaju uz len stresne lyziny...cendler píše:krásný kousek
Ktovie preco to tam tachnik napisal, mozno zapisuje vsetko, co sa mu uz trocha nezda. Zatial som najazdil 160km z Viedne domov, stale cakam papiere. Nezdalo sa mi to vylietane, tak preto hladam "servisaka" kto pozna 159 a vie to poriadne prezriet.lukee píše:PeknaAle kdo s tim co delal, ze to ma v tolika km tolik zavad na STK? Ja mel ted pri 210tkm cisty papir (legalne) a to je vse, krome prednich hornich ramen puvodni.
Chodite niekto Tanguerovi? Pisal som mu PM, ale ze do TBi sa rypat nechcu

Já nejsem servis, dokážu ti poradit a pomoct, ale TBI fakt ne.
Jinak ty závady na STK jsou kolikrát dost směšné. Třeba netěsnost motoru se někde dává automaticky pro všechny káry nad tři roky.
Lanovody ručky jsou známý problém, pokud jsou fakt špatné, nepošel bys přes STK.
Vůle v ramenech - otázka je kde, vepředu, nebo vzadu? Klepe to?
Vůle v řízení - volný čep by měl být lehce diagnostikovatelný.
Jinak ty závady na STK jsou kolikrát dost směšné. Třeba netěsnost motoru se někde dává automaticky pro všechny káry nad tři roky.
Lanovody ručky jsou známý problém, pokud jsou fakt špatné, nepošel bys přes STK.
AR 159 SW 1.75 TBI Ti
ex AR 159 SW 1.9 16V JTD
ex AR 159 SW 1.9 16V JTD
- PepaVidlak
To som práve úplne nepochopil, čo presne robíš. Nadobudol som pocit, že si taký domáci kutil/opravár s dobre vybavenou dielňou, alebo máš takých známych. O motor samotný sa moc nebojím. Skorej by som bol rád keby som si z niekým mohol pozrieť poriadne auto odspodu. Tiež si myslím, že je to všetko prkotina.Tanguero píše:Já nejsem servis, dokážu ti poradit a pomoct, ale TBI fakt ne.
156 som riadne vytrápil, bola moje prvé auto. Názory niektorých "šak to dobre ide" alebo "to je dobré" sú mi nanič, zbytočne som 156 aj seba vytrápil...
- Hampice
- SemTuFurt
Mě na technický se 164kou napsal prosezené sedadlo řidiče, nebo něco na ten způsob... neřešit, pokud auto funguje...
Alfa Romeo 164 QV (1992)
Alfa Romeo Giulia 2.0T Super (2018)
Alfa Romeo Giulia 2.0T Super (2018)
- cendler
- SemTuFurt
- Kontaktovat uživatele:
Tanguero : vůbec bych se toho nebál, jen to prohlídneš a to umíš, zvedneš si kolo a hned zjistíš a uvidíš o co jde
Jinak ty závady co tam napsaly, tak mohou být, ale dost STK tohle píšou, aby bylo vidět že něco dělají, a píšou to automaticky u starších aut, jak tu někdo psal 3roky a starší
Jinak ty závady co tam napsaly, tak mohou být, ale dost STK tohle píšou, aby bylo vidět že něco dělají, a píšou to automaticky u starších aut, jak tu někdo psal 3roky a starší
Alfa Romeo 159sw 1,9JTDm 16v automat
Jo trefils to dobře, mám delkem velkou garáž a spolu s Pedrem máme vercajk skoro na všecko. Takže není problém ti auto prohlídnout.PepaVidlak píše: To som práve úplne nepochopil, čo presne robíš. Nadobudol som pocit, že si taký domáci kutil/opravár s dobre vybavenou dielňou, alebo máš takých známych. O motor samotný sa moc nebojím. Skorej by som bol rád keby som si z niekým mohol pozrieť poriadne auto odspodu. Tiež si myslím, že je to všetko prkotina.
Nejlíp by bylo, kdyby ses mohl stavit 29/11, plánuje se u nás Alfa akce, myslím, že tvoje TBI by si kluci rádi prohlídli.
AR 159 SW 1.75 TBI Ti
ex AR 159 SW 1.9 16V JTD
ex AR 159 SW 1.9 16V JTD
- PepaVidlak
Takže v pondelok som bol prezuť kolesá na zimné, mám tam 18" 235/40. Nechal som spraviť aj geometriu (info dám večer). Auto sme pozreli aj zo spodu a všetko je úplne v poriadku. Žiadne vôle ani nejaké olejové stekance, či škvrny. Zospodu auto vyzerá veľmi dobre.
Mám ale nový problém. Ako sa ochladilo auto za studena strašne hvízda. Nie je to taký ten piskot od remeňa ale skôr trocha nižšieho tónu, taký jemne bzučavý. Čím sú otáčky vyššie tým je ten zvuk hlasnejší a trocha sa zvyšuje aj tón. Keď sa motor úplne zohreje, tak to postupne ustúpi až to nie je počuť. Zvuk ide zo strany rozvodov, presnejšie neviem. Tipujem to na kladky/ložiská, alebo nejaké čerpadlo.
Tiež riadenie vydáva nastudeno hvízdavé zvuky, ale menej prenikavé. Ale podľa info tu z fóra to je viac/menej bežná vec.
A ešte jedna vec, motor sa po naštartovaní trochu pridúša, zopár metrov občas zahapruje, stratí výkon, zle reaguje na plyn. Za chvíľku je všetko OK. Takéto prejavy by som čakal skôr od naftového motora a nie benzínu...
Tanguero, nejaké info k tej akcii? Rád sa tam zastavím, rady a známosti sú k nezaplateniu.
Mám ale nový problém. Ako sa ochladilo auto za studena strašne hvízda. Nie je to taký ten piskot od remeňa ale skôr trocha nižšieho tónu, taký jemne bzučavý. Čím sú otáčky vyššie tým je ten zvuk hlasnejší a trocha sa zvyšuje aj tón. Keď sa motor úplne zohreje, tak to postupne ustúpi až to nie je počuť. Zvuk ide zo strany rozvodov, presnejšie neviem. Tipujem to na kladky/ložiská, alebo nejaké čerpadlo.
Tiež riadenie vydáva nastudeno hvízdavé zvuky, ale menej prenikavé. Ale podľa info tu z fóra to je viac/menej bežná vec.
A ešte jedna vec, motor sa po naštartovaní trochu pridúša, zopár metrov občas zahapruje, stratí výkon, zle reaguje na plyn. Za chvíľku je všetko OK. Takéto prejavy by som čakal skôr od naftového motora a nie benzínu...
Tanguero, nejaké info k tej akcii? Rád sa tam zastavím, rady a známosti sú k nezaplateniu.
To bzučení by mohlo byt servo řízení. V servisu mi říkali že to servo mam načaté a tak je to trochu slyšet - u mě jen když zvednu haubnu vevnitř ani moc ne. Tak jsem koukal na olej posilovače a je už takovy hnědý takže jej planuju ještě vyměnit ale nevím kdy si najdu čas...
Tu druhou věc to nevím, zkusil bych nejakou diagnostiku. Dělá ti to vždy nebo jen někdy?
Tu druhou věc to nevím, zkusil bych nejakou diagnostiku. Dělá ti to vždy nebo jen někdy?
- PepaVidlak
No ono to sú 3 problémy:
1. hvízdanie na studeno
2. bzučanie od riadenia
3. nepravidelný beh po naštartovaní
Zistil som, že na jednom videu, ktoré som natočil to je dobre počuť - treba viac hlasitosti. Hvízdanie pri vytáčaní a bzučanie pri otáčaní volantom - video
1. hvízdanie na studeno
2. bzučanie od riadenia
3. nepravidelný beh po naštartovaní
Zistil som, že na jednom videu, ktoré som natočil to je dobre počuť - treba viac hlasitosti. Hvízdanie pri vytáčaní a bzučanie pri otáčaní volantom - video
Ahoj, normální to určitě není. Mě běží tiše. Ani turbo není slyšet, respektive je tam jen lehkej náznak vysavače mezi 2000-3000 ot., ale spíš jen pocitově, ne nijak slyšitelně. Největší hluk je při jízdě od gum, ten motor prakticky není slyšet...
Až to dáš do cajku, budeš spokojenej. Akcelerace na trojku je přímo brutální a těch 9-10l/100km je při dnešních cenách benzínu naprostá legrace
Až to dáš do cajku, budeš spokojenej. Akcelerace na trojku je přímo brutální a těch 9-10l/100km je při dnešních cenách benzínu naprostá legrace

Alfa Brera 1750 TBi
Ahoj, aj mne to robilo auto, niekedy uplne zdochlo. Hlavne pri studenych startoch. Niekde tu na fore som cital, ze to je citlivostou na benzin. V kazdom pripade empiricky som zistil, ze 98+ oktan to nerobi
. Ale istota bola to nedusit. Ked som Alfu prevetral tak bolo jedno aka zima a aky benzin, start vzdy v pohodke 

Alfa´s are for nice people
- PepaVidlak
Díky za info páni. Asi pred mesiacom som bol v servise na "preventívnej" údržbe a tie problémy sme vyriešili. Nechal som vymeniť olej, rozvody, vodnú pumpu, sviečky a kvapalinu v posilňovači. Stalo sa, alebo prejavilo, aj niečo nové ... horšie...
Pískanie bolo spôsobené okruhom posilňovača. Kvapalina bola prepálená a na sítku bol bordel. Takže vyčistené a naplnené Tutelou GI/R, modlil som sa aby to nezačalo tiecť a zatiaľ to drží ani kvapalina sa nestráca. Posilňovač sa začína trocha viac ozývať, uvidím jak to bude pokračovať, ked tak to zase pozrem.
Pri výmene sviečok zistili, že dve sviečky (bližšie k viečku motora) boli v oleji. Neviem jak moc. Doporúčili mi pretesniť viečko. Takže to dali dole a zistili, že motor je vcelku slušne skorodovaný, ale že pri doporučenom intervale výmeny oleja sa nie je asi čomu čudovať. FOTO TU
Tak a teraz ten problém.
Prvé dva týždne som cítil taký slabý spálený smrad aj benzín. Myslel som, že sa "vypaluje" ten motorový silikón. Ale keď pár krát benzín zasmrádol vcelku dosť, pozrel som viečko a zistil som, že je navoľno. Tak som ho dotiahol. Odvtedy nič necítim, ale pod viečkom je pena. Myslel som, že je to z krátkych jázd. Tak som to bol prevetrať, dal som cca 30km a pekne som mu šliapol na krk a pár krát cez 5000. Keď som prišiel domov, motor bol akoby zadychčaný, otázky poskakovali. Na druhý deň to hneď po naštartovaní stále skapíňalo. Tak som to podržal v otáčkach, ale motor bol fest rozhodený. Pomaly som to otočil okolo barákov, potom troška ďalej až to vyzeralo ok, tak som šiel do práce. Po práci to naštartovalo a jazdí to úplne v poriadku. Ešte ten deň som sa hral s ODB adaptérom a vyhodilo mi to chybu P0014, myslel som si či to nie je kvôli tomu rýpaniu sa, tak som ju zmazal. Vyhodilo mi to znova po pár dňoch v piatok. Znova som to zmazal a zatím ok. Inak sa zdá, že pribúda olej, je nad maximom. Voda neubúda. Podľa symtómov to vidím na benzín v oleji.
Teraz čo s tým? Čím by to mohlo byť? Mohli to v servise nejako posrať? Alebo zmena oleja, benzínu ... Po kúpe som prešiel cca 1000km v takom stave akom som to kúpil a toto to nerobilo. Po servise som prešiel asi 300km.
Pískanie bolo spôsobené okruhom posilňovača. Kvapalina bola prepálená a na sítku bol bordel. Takže vyčistené a naplnené Tutelou GI/R, modlil som sa aby to nezačalo tiecť a zatiaľ to drží ani kvapalina sa nestráca. Posilňovač sa začína trocha viac ozývať, uvidím jak to bude pokračovať, ked tak to zase pozrem.
Pri výmene sviečok zistili, že dve sviečky (bližšie k viečku motora) boli v oleji. Neviem jak moc. Doporúčili mi pretesniť viečko. Takže to dali dole a zistili, že motor je vcelku slušne skorodovaný, ale že pri doporučenom intervale výmeny oleja sa nie je asi čomu čudovať. FOTO TU
Tak a teraz ten problém.
Prvé dva týždne som cítil taký slabý spálený smrad aj benzín. Myslel som, že sa "vypaluje" ten motorový silikón. Ale keď pár krát benzín zasmrádol vcelku dosť, pozrel som viečko a zistil som, že je navoľno. Tak som ho dotiahol. Odvtedy nič necítim, ale pod viečkom je pena. Myslel som, že je to z krátkych jázd. Tak som to bol prevetrať, dal som cca 30km a pekne som mu šliapol na krk a pár krát cez 5000. Keď som prišiel domov, motor bol akoby zadychčaný, otázky poskakovali. Na druhý deň to hneď po naštartovaní stále skapíňalo. Tak som to podržal v otáčkach, ale motor bol fest rozhodený. Pomaly som to otočil okolo barákov, potom troška ďalej až to vyzeralo ok, tak som šiel do práce. Po práci to naštartovalo a jazdí to úplne v poriadku. Ešte ten deň som sa hral s ODB adaptérom a vyhodilo mi to chybu P0014, myslel som si či to nie je kvôli tomu rýpaniu sa, tak som ju zmazal. Vyhodilo mi to znova po pár dňoch v piatok. Znova som to zmazal a zatím ok. Inak sa zdá, že pribúda olej, je nad maximom. Voda neubúda. Podľa symtómov to vidím na benzín v oleji.
Teraz čo s tým? Čím by to mohlo byť? Mohli to v servise nejako posrať? Alebo zmena oleja, benzínu ... Po kúpe som prešiel cca 1000km v takom stave akom som to kúpil a toto to nerobilo. Po servise som prešiel asi 300km.
Nádherná
Ať dělá jen samou radost... 

Sháním AR 159 SW 2.4 JTDm ... Cuore Sportivo :)))
Škoda Rapid 1.2TSI 77kW (2013)
ex: Opel Corsa C 1.4i 66kW (2002)
ex: BMW E36 316i 75kW (1996)
ex: Opel Astra G 1.6i 62kW (2000)
ex: VW Polo 6N 1.6i 55kW (1998)
Škoda Rapid 1.2TSI 77kW (2013)
ex: Opel Corsa C 1.4i 66kW (2002)
ex: BMW E36 316i 75kW (1996)
ex: Opel Astra G 1.6i 62kW (2000)
ex: VW Polo 6N 1.6i 55kW (1998)
Tobě někdo řekl, že taková koroze je normální???
tie vacky su od hrdze ci to je nanos karbonu?
benzin v oleji neni ok... moze to byt ze ti zomrel nejaky vstrekovac, daj ich otestovat ak nechces zazit zlihanie turba a vymenit olej znovu.. niekde tu bolo pisane ze kolko % benzinu v oleji moze sposobit zlihanie turba
benzin v oleji neni ok... moze to byt ze ti zomrel nejaky vstrekovac, daj ich otestovat ak nechces zazit zlihanie turba a vymenit olej znovu.. niekde tu bolo pisane ze kolko % benzinu v oleji moze sposobit zlihanie turba
166 2.5 V6 rv.00 Q2, lpg
166 2.5 V6 rv.98(ženin presúvač)
ex:Spider 1.8 TS, 156 1.6 TS
166 2.5 V6 rv.98(ženin presúvač)
ex:Spider 1.8 TS, 156 1.6 TS
A si si isty, ze auto malo poctive km?
Alfa´s are for nice people
- PepaVidlak
Myslím, že ano. Neviem to na 100%, to nevieš nikedy povedať. Auto bolo kúpené v oficial Citroene vo Viedni. V serviske sú len oficial servisné záznamy. Auto bolo predtým v nejakej architektonickej kancelárii, teda našiel som vizitku v návode. Predpokladám, že jazdilo hlavne po Viedni, sem tam na dovolenku, kamoš povedal, že biele fľaky na plastoch sú od opaľovacieho krémuaston147 píše:A si si isty, ze auto malo poctive km?

- PepaVidlak
Takže som sa trocha ukľudnil a potrebujem pomôcť/poradiť, prípadne odporučiť servis - Júžná morava / Západné slovensko. O prachy až tak nejde, niečo s tým spraviť musím, bez straty to predám asi ťažko...
Po poslednom pretesnení viečka hlavy a vyčistení separátora to cez neho parádne tieklo (mysleli to dobre chlapci), že to dám spraviť. Po mesiaci mi tam ale niečo hrklo, auto šlo na menej valcov, po naštartovaní ok. Odvtedy olej vo vode...
Takže som to zobral do autorizáku v Zlíne (Zliner), mysliac si akí sú tam odborníci. Akože na to, že to tam stálo 2,5 týždňa a ešte som ich musel tlačiť do testov, som trocha rozčarovaný, ešteže to bolo za OK cenu. Výsledok je, že mi ostal Čierny Peter, resp. šrot som kúpil. Bohužiaľ mi už ubehla ročná záruka...
V Zlineri vymenili prepúšťajúci separátor, prečistili vstrekovače (asi len tak akože) a sviečky; štarty na studeno žiadna zmena. Vodu niečo tlakuje, pekne bublá, ale nie sú tam COčka. Takže toto skôr tipujú na netesný medzichladič oleja.
Potom som ich donútil zmerať tlaky a tie sú 9,8,8,9 baru z olejom 10,9,9,10 baru. Takže asi zle, či? (kompresia je 10,5 baru, ale tlaky že by mali byť výrazne väčšie). 4tý valec je potom kvalitne od karbónu, pozerali ich kamerou. Ak sú tie tlaky zlé, tak potom asi tlakuje motor a všetky problémy s vytláčaním oleja asi spôsobilo toto. Tlakovanie motora nevedeli otestovať.
Inak po doplnení oleja na max to štartuje v pohode. Pri kúpe som si všimol, že tam bolo nejak moc oleja, kamoš vravel, že to ničomu nemôže uškodiť. A keď som si to teraz všetko premietol v hlave tak čím bolo oleja menej tým to horšie štartovalo.
V Zlineri mi povedali, že je to na GO motora, za pekných 100k čeko. Už som sa stým nejak zmieril, len teraz kam do dať zrobiť ...
Po poslednom pretesnení viečka hlavy a vyčistení separátora to cez neho parádne tieklo (mysleli to dobre chlapci), že to dám spraviť. Po mesiaci mi tam ale niečo hrklo, auto šlo na menej valcov, po naštartovaní ok. Odvtedy olej vo vode...
Takže som to zobral do autorizáku v Zlíne (Zliner), mysliac si akí sú tam odborníci. Akože na to, že to tam stálo 2,5 týždňa a ešte som ich musel tlačiť do testov, som trocha rozčarovaný, ešteže to bolo za OK cenu. Výsledok je, že mi ostal Čierny Peter, resp. šrot som kúpil. Bohužiaľ mi už ubehla ročná záruka...
V Zlineri vymenili prepúšťajúci separátor, prečistili vstrekovače (asi len tak akože) a sviečky; štarty na studeno žiadna zmena. Vodu niečo tlakuje, pekne bublá, ale nie sú tam COčka. Takže toto skôr tipujú na netesný medzichladič oleja.
Potom som ich donútil zmerať tlaky a tie sú 9,8,8,9 baru z olejom 10,9,9,10 baru. Takže asi zle, či? (kompresia je 10,5 baru, ale tlaky že by mali byť výrazne väčšie). 4tý valec je potom kvalitne od karbónu, pozerali ich kamerou. Ak sú tie tlaky zlé, tak potom asi tlakuje motor a všetky problémy s vytláčaním oleja asi spôsobilo toto. Tlakovanie motora nevedeli otestovať.
Inak po doplnení oleja na max to štartuje v pohode. Pri kúpe som si všimol, že tam bolo nejak moc oleja, kamoš vravel, že to ničomu nemôže uškodiť. A keď som si to teraz všetko premietol v hlave tak čím bolo oleja menej tým to horšie štartovalo.
V Zlineri mi povedali, že je to na GO motora, za pekných 100k čeko. Už som sa stým nejak zmieril, len teraz kam do dať zrobiť ...
- PepaVidlak
Mno, povedali, že na tie km to je tada pekne naprd, ale prekvapený neboli. Časti, čo sa otierajú nevykazujú opotrebenie, ako napr vačkové hriadele a vahátka. Akože ten stav ma nepotešil, ale nemyslel som si, že by to bol až taký prúser.Murino píše:Tobě někdo řekl, že taková koroze je normální???