uz jsem ji koupil 20kJakub_mt píše:Pane Bože. Kubas, vidím to tak, že do banneru nad fórom by to namiesto kupéčiek od Alfy chcelo veľký nápis "Do TwinSparku len Seléniu!"

uz jsem ji koupil 20kJakub_mt píše:Pane Bože. Kubas, vidím to tak, že do banneru nad fórom by to namiesto kupéčiek od Alfy chcelo veľký nápis "Do TwinSparku len Seléniu!"
Možná nejsou někdy úplně přehledná (ale zas tak strašné to taky není, pořád je tu tlačítko "Hledat"), ale zato ty informace tu jsou, a pokud by sis to přečetl dopředu, mohl sis ušetřit zbytečné starostiUrby606 píše:ja moc na fora nikdy nebyl a zdarne jsem se jim do ted vyhybal protoze se mi zdaji neprehledna
rtepp píše:ahoj.prosim poradi mi nekdo.mam alfu kratce,takze nevim,jaky olej tam lil predchudce.na nalepce je selenia 20k,ale kdo vi kdy se tam ten olej lil a jestli tam vubec je.muzete mi poradit,co tam muzu nalit za olej.nekde jsem cetl,ze nejlepsi je selenia. muzu tam nalit castrol magnatec 10w40,ma stejne specifikace jako ta selenia a je financne dostupnejsi.diky za pripadne rady.
alfa romeo 156, 2.0, 114kw, 1999
A tohle je co?Martin AR píše:jinak pokud chceš opravdu zainvestovat tak doporučím Selenia 10w60 Racing,lae ten se bohužel pronaši republiku standartně nedováží takže obědnat z Italie....
HEHEEEEJ díky tohle sem hledal.... konečně pořádnej soukromej dovozcevonkreuz píše:A tohle je co?Martin AR píše:jinak pokud chceš opravdu zainvestovat tak doporučím Selenia 10w60 Racing,lae ten se bohužel pronaši republiku standartně nedováží takže obědnat z Italie....![]()
Oficiální dovozce do ČR, bere od něj i dealer Alfa Romeo.
HonzaR píše:Smysl tohoto vlákna byl a pořád je trochu jinde... :-)
Jen povzdech.
Po všech příspěvcích co tu na 20 stránkách vlákna jsou se nakonec dočíst, že se Selenia racing 10w-60 nedováží do Čech je dost "hustokrutopřísně "smutný fakt ./pubertálním jazykem našich dětí vyjádřeno./
Napadá mě mimoděk-co takhle něco na způsob "vlákna -zábavné ankety" v duchu třeba Krampolova pořadu "Nikdo není dokonalý"pro alfisty.
To by bylo možná teprve to správný maso![]()
---------------------------------------
K té --Selenii 20k :
----není to špatná volba, jen pokud ženeš Alfu s motorem TS po dálnici třeba v "D" s pedálem na podlaze, nemusí už teplotně 20k stíhat.Proč? Není to opravdu nic tajemného, ale pokud to chce uživatel motoru TS vědět, znamená to, že je potřeba si tohle vlákno trochu proběhnout . Co se týká volby emulzí ve vyskozitní řadě 10w-60, pak Selenia racing 10w-60
je cenově -kvalitativní střed. Není to určitě špatná volba, doporučuje jí výrobce agregátu a TS motor s přehledem umaže ve většině myslitelných situací...
Pokud ale sáhne někdo třeba i " výš" --např.po Milleroil CFS 10w-60 NT, neudělá rozhodně také žádnou chybu.Je kvalitativně v jiné /vyšší / třídě , a s cenou logicky podle toho.
https://www.oleje.cz/p/millers-oils-cfs ... 5-l--11607
https://www.znackoveoleje.cz/znackoveol ... W-60-NT-5l
Ani s volbou ester -PAO Agip racing 10w-60 nebude mimo mísu , emulze je určená přímo i pro Alfu.
https://www.znackoveoleje.cz/znackoveol ... -10W-60-4l
Stejně tak lze ale pro běžný provoz s pedálem blíž k podlaze použít klidně i Motul 7100 10w-60 pro 4T motorku, postavený také na ester-PAO bázi..
http://www.truckmall.cz/89562-motul-710 ... 60-1l.html
Jeho výkonová třída při složení báze PAO+ester stačí na motor TS s otáčkami pod 7 tis a pístovkou okolo okolo 22 u 2.0TS hravě .
Nějaké další vhodné 10w-60 racing typu na bázi ester-PAO?
https://www.znackoveoleje.cz/znackoveol ... -10W-60-2l
https://www.znackoveoleje.cz/fotky303/f ... rcycle.pdf
Selenia tedy není jediná možná volba,bez které majitel TS motor určitě zadře.
Na druhou stranu je to volba určitě spolehlivá pro toho, kdo nechce mazivo řešit.
--------------------------------
Zajímavá emulze pro extrémní zátěž je třeba toto:
Motul 300v 20w-60
https://www.znackoveoleje.cz/znackoveol ... -20W-60-2l
/že je to medová kejda? Ale kde že.Povídali že mu hráli. :-)
S kinematickou viskozitou už ve 40stC stejnou jako má běžná 10w-60 čili nějakých 170 a s pracovní kinematickou viskozitou cca 23 jako každá běžná 10w-60při teplotě 100stC.Což je víc než nabízí 20K.
Nějaké výhody ?
HTHS přes 7 , :-)
a teplotní stabilta 150stC.
-------------------
Na poskakování po městě a současně i nárazový ostře zátěžový provoz bude výbornou volbou jakákoli ester-PAO 10w-50,
a klidně i ester- PAO 5w-50.Existuje nejen třeba u nás aktuálně špatně dostupný Motul sport 5w-50.
Alternativa?
Ale je :-)
https://www.znackoveoleje.cz/znackoveol ... T-5W-50-1l
Že je ta emulze řídká ? Pitomost kinematická ve 40stC je rozhodně přes 100 v závislosti na druhu a složení konkrétní báze těchto olejů i víc,/ Selenia 20k má rozhodně pod 100/ a ve 100stC mají kinematickou viskozitu cca 17../Selenie 10w-40 20k pod 15.../
A co třeba ještě drsnější širokorozsahová nadupaná 5w-60 ?
STAČÍ POHLEDAT.
Dostupná je třeba i tahle opravdu zajímavá emulze /-sám "Alfi 166 silver"který provozuje web "značkové oleje" jí myslím do Alfy dával:/
https://www.znackoveoleje.cz/znackoveol ... E-5W-60-1l
Ve městě na studený start i poskakování může být výbornou alternativou k jinak běné volbě teplotně odolné ester-PAO 10w-60 racing pro toho kdo je zvyklý šlapat TS-ku často na krk.
Čili kraťounká rekapitulace
Cokoli postavené :
--1. na PAO +ester bázi
---2. s dostatečnou tepelnou odolností v případě seriového TS motoru podle konkrétní uvažované zátěže
umaže Alfu TS.
/Spíše celkově tristní je , že motor TS 16V na rozdíl od méně choulostivého bussa V6 je použit bohužel v seriové Alfě bez chladiče oleje bez ohledu na to ,že pod plynem v zátěži z mnoha důvodů na teploměru maziva leze teplota na pro nováčka "překvapivých" 120stC i víc ./
Pokud někdo z nově příchozích zase automaticky nevěří, není nic těžkého přihodit čidlo teploty maziva a budík i do konfigurací, které v serii tenhle bazmek nemají a na okresce párkrát podřadit a šlápnout TS-ku na krk.
Cena pár stovek za dodatečný budík a člověk se nestačí divit. Pak většinou logicky přidá ještě čidlo aktuálního tlaku maziva s budíkem a ono se to celé rychle ozřejmí.
¨Překročením teplotní odolnosti maziva vznikne ve vaně "degradovaná šlichta" s doprovodem téměř okamžitého poklesu tlaku maziva se všemi důsledky. To je v podstatě všechno. Pokud minerální olej po překročení teplotního rozsahu po vychladnutí více méně ještě maže, syntetika degraduje nenávratně a pár kiláků na šlichtě místo oleje s ev. poklesem tlaku mazání stačí pro objenávku na GO spodku motoru určitě.
Znáte tady někdo 5w-30, 5w-40 která snáší provoz v teplotním intervalu 120-130 stC.?
Já zatím stále ještě ne.
Všechny PAO+ ESTER racing emulze 10w-60 mají dostatečnou viskozitní a hlavně i teplotní rezervu i pro zátěžový provoz v případě aplikace do motoru TS-Alfa bez chladiče oleje .
Díky složení mají také bezpečnou rezervu i co se trhání filmu při pístovce okolo 22 u 2.0 TS okolo omezovače týká.
A 2.0 TS 16V je určitě nejchoulostivější konstrukce Alfa- motoru, co se maziva týká.
------------
To je všechno--20 stránek tohoto vlákna je o nekonečném opakování těchto jednoduchých pravidel na nekonečno variací.
A stále se objevuje znovu a znovu restart diskuze s pádem do nesmyslu.
Kdo naleje běžnou Selenia 20k a přitom šlape TS-ku na dálnici na krk, může se do nekonečna divit jak to, že dostane často mazací emulzi bez aplikace chladiče oleje za hranici pracovního intervalu. Těch zadřených motorů TS na 20k při jízdě na dálnici tu už pár bylo..
Žádná emulze 10w-40 nesnese proběh 15tis km při provozu při teplotě 120stC ve vaně To je holá pitomost .Bohužel..
Většina olejů 10w-40 tuhle teplotu nevydrží jako takovou na stabilní provoz.To je zkušenost s HC oleji Castrol atd , těch příspěvků na tohle téma přidřených motorů TS je tu mraky-jen hledat.
Znamená to jen se podle těchto jednoduchých fakt zařídit.
Buď osadit motor chladičem oleje a používat v klidu mazivo ester-PAO 10w-40,/ žádnou HC z Lidlu vychytávku :-)/, nebo neřešit chladič a pro zátěžový provoz používat teplotně a viskozitně odpovídající emulzi ester -PAO 10w-60.
Pokud ale dostane Alfa TS chladič oleje, umaže jí v běžném silničním i dálničním provozu spolehlivě i jakákoli emulze 10w-40 ester-PAO typu, čili logicky i doporučovaná Selenia 20k 10w-40 se směsnou bází.
Ale klidně třeba i ester Motul 7100 10w-40, atd..
-------------------
Čekám, kdy se tady za půl roku zase dočtu, že Selenia racing 10w-60 se k nám nedováží a tudíž je uživatel motoru TS 16V
opět v úzkých ..:-)
S tou dostupností v ČR je to škoda, no ale dá se relativně lehce sehnat na Ebay. Zjištoval jsem proč je to tak s tou dostupností a pravda je taková že tenhle typ olej vyrábí motul pro Anglickej trh, kvuli potávce. Takže ofiko dealer Motulu mi ho není schopen dodat, jelikož jim ho fabrika ani nedodá, kvůli tomu že není pro náš trh.Na poskakování po městě a současně i nárazový ostře zátěžový provoz bude výbornou volbou jakákoli ester-PAO 10w-50,
a klidně i ester- PAO 5w-50.Existuje nejen třeba u nás aktuálně špatně dostupný Motul sport 5w-50.
Alternativa?
Ale je :-)
https://www.znackoveoleje.cz/znackoveol ... T-5W-50-1l
Že je ta emulze řídká ? Pitomost kinematická ve 40stC je rozhodně přes 100 v závislosti na druhu a složení konkrétní báze těchto olejů i víc,/ Selenia 20k má rozhodně pod 100/ a ve 100stC mají kinematickou viskozitu cca 17../Selenie 10w-40 20k pod 15.../
Nevím co mezi sebou máte ale přijde mi tohle, od tebe trochu mimo mísu. Vždyť píše jakou má vizkozitu ta 20w-60, která je podle mě právě zásadní v zimním provozu, na co ty poukazuješ. Mezi námi si nemyslím že píše HonzaR nesmysli, ba naopak si myslím že tu na foru, hází perly sviním a nikdo neocení jeho technické výklady ohledně charakteristiky olejů. Poenta je v tom, že každý nováček co si pořídí AR, tak první příspěvek zní: jaký olej pro svojí princeznu, než aby nebyli líní a přečetli pár řádku od HonzyR, kde to podle mě dobře vystihuje a lajcky se snaží neznalím technicky nasměrovat aby tu vyšší dívčí lajk pochopil.rossogtv píše:hele, Honzo, ty tvoje deti uz jsou dlouho z puberty ven, vid ? dnesni mladez pouziva trochu jiny vokabular....
krome toho, ze teda pises vseobecne nesmysly, by me teda zajimalo, co se deje v motoru TS v zime, kdyz tam nejakej blazen nalije "Motul 300v 20w-60"
konkretne me zajima, jak dlouho po startu bude motor bez mazani a kdy ( a jestli vubec ) bude ten olej protekat taky i olejovym filtrem. ....nebo ten Motul zadnou filtraci nepotrebuje ?
ty furt baziirujes na viskozite, pritom je to jen jeden z mnoha parametru oleje, navic prilis husty olej je vice skodlivy jak prilis ridky ( pokud ma ten ridky zpravne additiva )
ridky olej motorem opravdu proteka, a proteka i filtrem, ten tvuj Motul bude nekolik minut protekat tak akorat cerpadlem, po kterem hned tece zpet do olejove vany pres bezpecnostni ventil.......
to radsi olej z Lidla....
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host