K samotnému výběru, na začátku byly 3 adepti, později jsem doplnil i Spider. Požadavky byly - ne příliš vysoká cena, pohodlí interiéru protože jsem plánoval delší roadtripy, klimatizace a hlavně karoserie bez rzi.
BMW Z3 1.8i
- kvůli předchozím pozitivním zkušenostem s BMW a vším potřebným nářadím na servis od originál diagnostiky až po nářadí ke GO motoru jsem volil nejdřív BMW. Prví svezení ale nazanechalo dobrý dojem, v dané cenové kategorii nebylo nic, co by stálo za to - špatně opravené bouračky, rezavé lemy a prahy, absence klimatizace. Pohodlí taky nic moc a design taky (Z4 je úplně jiná liga ale cena je taky ustřelená). Motor 1.8i je na Z3 nedostačující, kousky s většími motory jsou zase zbytečne předražené k danému účelu.
Honda CRX del sol Targa 1.6ESi
- targa zaujala z pohledu praktičtější a odolnější střechy a plusem byl taky velice dobře vymyšlený systém uložení střechy v kufru a taky samotná velikost kufru. Interiér byl taky velice prostorný. Motoricky bylo auto velice živé, zvuk motoru taky velice zajímavý vzhledem k objemu. Negativem byla znovu absence klimatizace a shnilé lemy a prahy. Design líbivý ale pusobil na mě trochu jak auto pro holku.
Mazda mx-5 nb 1.6
- miata byla vždy mým snem, tak jsem si nejlepší nechal nakonec - legenda mezi roadstery, klasická koncepce motor vepředu a zadní náhon. Bohužel, očekávání byly vyšší než co dokázalo auto poskytnout v reálu a tak přišlo hodně velké sklamání. Interiér je hodně stísnený, co bych překousl ale motor 1.6 v tomto autě je řekl bych méně než nedostatečný. Člověk očekává od takového auta, že bude hravé a živé, ale nic z toho se nekoná, miata s tímto motorem je neskutečně líná. Podvozek je hodně tvrdý, co by za normálních okolností až tak nevadilo ale na delší roadtripy to fakt není. A co to auto úplně zabíjí je rez - fakt je to shnilý skrz na skrz. Absence klimatizace mi miatu v mé hlavě zadupala někam do kouta. Někdy se k ní možná odhodlám ale určitě né v kombinaci s tímto motorem.
Alfa Romeo Spider 916, 1.8ts
- na inzerát jsem narazil náhodou. Alfu romeo vyloženě nesnáším co se designu týče a majitele jsem taky znal jen z kategorie blbečků s půl kila gelu ve vlasech a polovinou ženských genů. Řekl jsem si ale, že za zkoušku nic nedám, tak jsem se na ni jel podívat. Stála na ulici pod topolem, ulepená od pylu, z vedlejší stavby na ni padal taky prach. Vevnitř smuchlané koberečky a podobně - na první pohled působila ušmudlaným dojmem. Po krátkém rozhovoru s majitelem jsem usedl dovnitř a nestačil se divit, kolik místa pro posádku je v té na pohled malé karoserii skryto. Pohodlné sedačky, ergonomie interiéru, povedená palubní deska a ta velká úložní schránka za sedačkami napovídaly, že stojí za to se v ní skusit projet a pouvažovat nad ní. Karoserie bez rzi a taky funkční klimatizace mě nahlodávaly dát šanci i této italské zrůdičce. Krátká vyjížďka na sedadle spolujezdce, kdy jsem odhalil spoustu nedostatků v spasování interiéru, drnčících oken, zpětných zrcátek, variaátoru, dírky na výfuku a podobně - mám citlivé uši, takže za pár minut odhalím sebemenší nedostatky. Ale nic závažného, co by se nevyskytovalo u každého starého auta a nedokázal si to doladit. Na velkém parkovišti proběhla detailnější kontrola exteriéru a hlavně motoru - jediná "závada" krom variátoru byla absence podtlaku pod ventildeklem, resp. motor spíš jemně vyfukoval, ale ne nějak moc aby to ukazovalo na nadmíru opotřebené pístní kroužky, spíš jsem to tipoval na ucpaný PCV ventil. Po delší konzultaci s majitelem, kdy ochotně prozradil i věci které nemusel jsem usedl za volant a zkusil se projet. Motor není nějaký rychlík ale s váhou auta si v pohodě poradí, je to tak akorát, rozhodně lepší kombinace než 1.6 v miatě. Větší je samosebou lepší, ale u nás jsou V6 ve spideru stejně nesehnatelné a v té době byl toto taky jediný spider v nabídce. Výjezd z parkovište, osahání řízení a jeden rychlejší průjezd zatáčkou, ve které mě auto překvapilo jakoby jemnou přetáčivostí, ale přitom bez ztráty trakce. Nic podobného jsem předtím nezažil v žádné předokolce a v BMW je přetáčivost spojená se zadním náhonem. Nevědel jsem, co si o tom myslet, tak jsem večer sedl k PC a nastudoval, co že to má za koncepci podvozku a našel fotky a nákresy toho díla schopného jekéhosi "pasivního řízení zadní nápravy" při bočném vychýlení. To mě zaujalo natolik, že jsem byl ochotný překousnout i ten italský design. Něco jsem si načetl o těchto autech, taky upozornění na chyby motoru ale jako správný blbec co nevěří na všechny ty řeči ve smyslu "ruce pryč od TS 16V" jsem ji nakonec po poslední kontrole u mě v garáži koupil i přes to, že je to alfa romeo.
(BMW jsem taky nesnášel, byl jsem zaměřený spíš na japonce, hlavně mazdy v podání mx-3 V6 a rx-7/8. Dobrovolně bych si BMW nekoupil, ale shodou okolností kdy nám v noci spřed baráku zmizel Golf IV a kamarád mi nabídl jeho BMW e36 Compact 316 se samosvorným diferenciálem mě po pár nocích v garáži strávených nad opravami BMW natolik přesvědčilo, že jsem si pak poupil další dvě BMW e39 520i a 525i. Takže s Alfou to bude asi podobné - nesnášel jsem ty auta, ale k završení sbírky mi chybí ješte 2 kusy abych mohl přesedlat zase na jinou značku

Pár údajů ke stavu při koupi:
- motor AR32201 1.8TS 16V
- rok výroby 1999
- z výbavy automatická klimatizace a základní sedačky částečne přešité černou koženkou
- zadní náprava komplet v powerflexu
- nová spojka, vyměněná převodovka z jiného auta, rozvody, olej Selenia 10W-40 pravidelná výměna 10tis km posledních pár let (předtím nezjistitelné)
- pořezaná střecha - opravená v specializované servisu, zašitá, podlepená atd.
- poškrábané čelní sklo od roztrhnuté gumičky stěrače
- zadní plexi matné
- klepající variátor při startu
- slzící chladič "opravený" nějakým sajrajtem nalitým do chladiče
- pár nedostatků laku
- km v minulosti stočené blbcem, co jej přivezl na Slovensko
- podle fotek z KO podezření na částečnou GO motoru v minulosti
Takhle vypadala při koupi: