Volba byla vcelku jasná - atmosférický benzín 2.2 JTS v Alfě 159.
Sledoval jsem všelijakou inzerci snad skoro rok - snažil jsem se sehnat pokud možno tmavou (černou) s tmavým látkovým interiérem, kůže mi nevyhovuje po zkušenostech se světlou kůží z AR156 - v zimě studí, v létě pálí...
Nakonec jsem narazil na AR159 v sedanu v bazaru u Brna. Auto bylo čerstvě dovezené z Itálie, mělo jediného majitele a když jsem ho viděl zespodu, nastartoval a projel se - bylo rozhodnuto. Oželel jsem i černou barvu a překousl světlý interiér - který se mi líbí čím dál tím víc.
Takže něco o autě: 2.2 JTS 136 kW, vyrobeno na konci února 2006, výbava "High" takže: volant a řadička kůže, tempomat, xenony, interiér světlý semiš, nerezové lišty v prazích...
Na tachometru 106 000 km, podle diagnostiky nájezd sedí, zespodu už jsem jí ukazoval třem mechanikům, a všichni se svorně rozplývali nad stavem.

Karoserie má nějaké ťukance typu "parkoviště u obchoďáku", ale nic dramatického.
Přihlašoval jsem ho z italských dokladů - podle techničáku sen každého bazarníka: jediný majitel pán ročník 1947, ještě ke všemu Dr. před jménem, z městěčka v Toskánsku. Všechny záznamy v servisní knížce ze servisů vzdálených do 100 km... Podle stavu volantu a nájezdu si myslím, že auto bylo manželky.
Co už jsem na autě udělal:
Motorový olej a filtr (Selenia stAR, filtr Mann), dalších pár výměn bude po cca 5000 km
Vzduchový filtr (Mann)
Kapalina v servořízení (zelená Tutela GI/A)
Přední desky a kotouče + komplet výměna brzdové kapaliny
Olej v převodovce (Tutela Matryx)
Svíčky (NGK)
Solenoidy sací a výfukové vačky (AliExpress)
Podložky pod SPZ "Alfisti.cz"
Co ještě v nejbližší době udělám:
zadní desky + kotouče
doplnění klimatizace (občas dělá klasický zvuk alá cirkulárka, chladí ale dobře)
silentbloky spodních předních ramen (guma už je popraskaná)
denní svícení - duální LED v lampě blinkru
O víkendu se pokusím o renovaci volantu - objednal jsem opravnou sadu na kůži, založím nové vlákno s postupem a fotkami, pokud se mi to aspoň trochu podaří.
S autem jsem zatím najel cca 1000 km, takže je asi brzo na nějaké definitivní soudy, ale: Jede to jako raketa. Nad 4000 otáček se zvuk motoru změní ze zvuku šicího stroje do ostrého vrčení, auto jede jako dráha až k červenému.
Nějaké fotky auta dodám později.