A po srazu se dnes jelo na servis vyměnit motorový olej, všechny filtry, a taky olej v diferáku. Je to taky po prvé, co to nejelo do autorizáku, ale nechal jsem to udělat u kluků v Liberci, navíc jsem mohl být u toho, takže člověk si auto omrkne ze všech stran a navíc si prostě na tu výměnu dohlédne

No po 18 000km a 8 měsících od poslední výměny, byl olej černej jak bota, stejně tak v tom diferáku, kde asi zatím nebyl měněn vůbec (auto má teď 95000 km). Holt ten diferák není v servisním plánu a ani v příručce není interval výměny oleje, takže v autorizáku se tím nezabývají, Každopádně výměna to těžká není, takže příště ho nechám vyměnit cca po roce, což je u mě zhruba 30 000km.
Pro diferák Jen doporučuji koupit alespoň dvě lahve oleje, sice se v příručce píše necelý litr popř. celý litr pro verze AWD, ale nám se ho tam vlezlo 1,3litru (po nápušták).
Při výměně oleje u JTD se při vyšroubování filtru oleje za.ere celý řízení (aspoň v něčem časopis Svět Motorů nelhal), takže je potřeba to očistit, a na tohle jsem si taky alespoň mohl dohlídnout

Jinak nalil jsem tam 4l (v příručce píšou 3,6l) předepsaného WR Forward 0W-20 a ještě jsem si raději jednu lahev doobjednal, každopádně ted je olej na prostředku měrky. Pokud si tedy budete taky řešit výměnu oleje mimo autorizák, doporučuji nakoupit 5l balení.
Olejovou vanu jsem pak nechal zašpuntovat novou výpustní zátkou.
Vzduchový filtr je v pohodě, tam není moc o čem vyprávět, jen se rozsponkuje přívodní potrubí, rozpojí, odšroubují se šrouby na filtrboxu, někde doporučují odpojit sensor průtoku vzduchu, ale není to nutné.
Pěkný popis je zde:
https://www.alfaworkshop.co.uk/Stelvio_ ... oval.shtml
Palivový filtr je schovaný před zadním levým kolem, na jeho povolení je potřeba klíč 50mm a je taky potřeba sundat dekl z podvozku, což obnáší povolit šrouby, sjet se zvedákem na zem, sundat šrouby kolem zvedacího bodu, jelikož rameno zvedáku vám v tom bude bránit.
Největší piplačka byla s kabinovým filtrem, ale pro příště už člověk bude vědět.
Ted tam nakroutím nějakých 5000km a střihneme si rozvody