Čau Alfisti,
před časem jsem se tu ptal na rady před koupí Stelvia.
Vše dopadlo jak mělo. Prošel jsem si česká i zahraniční fóra/diskuze jak je to se spolehlivostí. (I díky alfistům jsem před dávnou dobou odpískal nákup 159

) Abych se neřídil jen emocemi, tak jsem si projel auta v podobné třídě. U korejců jezdíte v pár let starém autě. U švédů jezdíte na gauči. Podle mě se připravují na autonomní řízení, protože pohodlí je trochu vykoupený pocity z jízdy, které jsou popravdě pro mě dost malé/mizivé/přehlédnutelné. V určitých výbavách jsou to moc pěkný auta, takže chápu proč se to lidem líbí. Němec na poměr cena výkon a pohledy zákazníků nevychází zrovna nejlépe, takže jsem si je sice projel, ale hned jak jsem vysedl, tak jsem věděl, že to není pro mě. Jak asi tušíte - samozřejmě emoce a praktičnost vyhráli. Otevřeně říkám, že to bylo/je 50/50 a tak by to asi dle mého soudu mělo být. Ať už člověk kupuje auto za 50kKč nebo za 1mioKč - člověk by z něj měl mít aspoň trochu radost.
Dlouho jsem projížděl mobile.de a porovnával možnosti lehce jetého a nového auta. Rozpočet taky nebyl nafukovací, takže i přes nabídku necelých 2000ks na mobile.de následně člověk vybíral z neustále se měnících asi 25 kusů. NICMÉNĚ! vybráno - šedá/veloce/pádla/aktivní podvozek/černé prvky/9600km/cena OK (nalezeno v březnu 22) a druhé na chlup stejné o 300 km dál, takže sem si řikal JO, mám to a mám kdyžtak na porovnání. Chybá lávky... komunikace s němci/turky absolutní tragédie - volání/maily/sms - reakce jste se dočkali, ale nějake akce nikoliv. To ještě zmíním, že to chvilku měl na starosti ještě jiný člověk a po měsící jsem to začal řešit sám. Nicméně zkušenosti jsou obdobné. Konec května 2022 - už jsem sice ve stelviu jel, ale půjdu si ho projet ještě jednou a nové. Přes známeho jsem dostal kontakt na pána z Imofy a jeho reakce byla rychlá "dojděte projedem to". To se mi líbílo a tím, že mi odpadla schůzka, tak jsem tam byl do půl hodiny a do 35 min už jsem byl na Pražském okruhu. Popravdě, když jsem přišel do Imofy, tak jsem okem zahlédl tuhle "zelenku" s černými doplňky a po 2minutách jen doufal, že tohle auto bude mít vše co bych ve výbavě chtěl. Zmiňuju to proto, že na mobile.de jsem zelený auta vyškrtával z vyhledávání - zelená a chrom mi prostě na fotkách neseděli + to mé stelvio má červené brzdiče, které mi jdou k zelené líp než více bežné žluté. V imofě mi vyměnili kola - nechtěl jsem celočerné už mi to přišlo moc "mafiózo" - za z mého pohledu typické alfácké lussa a bylo vymalováno.
Trochu to tady zkrátím. Na konci června jsem si vyzvedával svoje Stelvio pod plachtou. Nevím jestli prodejce šel formou potřebuju prodat a zákazník nakoupit(zákazník byl zamilovaný) nebo to udělal pro mé modré oči, ale i přes akci mi udělal dobrou cenu a vše jsem s jeho trpělivou asistentkou dořešili poměrně v klidu. Jediné co, tak trochu tuším, že když mi to auto předával, tak moc nadšený zrovna nevypadal... ale určitě to bylo tím, že měl moc práce. Každopádně pokud to třeba někdo bude z Imofy číst, tak velké díky za vyjití vstříc vlastně ve všem co jsme doposud řešili.
Takže už je Stelvio doma:)
Stelvio MY2021 280HP Veloce Visconti green
Pokud se ptáte, proč jsem šel nakonec do "nováka" a ne do lehce jetého auta.... Odpovědi jsou jednoduché: Záruka 5 let. 280 verze všichni prvních x tisíc honěj(možná ano možná ne) a opravdu fajn přístup k ceně a jednání od Imofa vzhledem k tomu, že lehce ojetá auta se za první půlku roku 22 zvedli tak, že se rozdíl ceny začal postupně (určitě ne úplně) smazávat. Navíc! mám náhradní dojezdové kolo a zadní vyhřívaná sedadla... to už v novějších autech ani v bazarovkách v době hledání moc často nebylo. Prostě se to sešlo.
Plusy a mínusy... berte to tak, že když se o tom nezmiňuju, tak je to ok

.
+
Uz mám více než pár tisíc kilometrů za sebou a podvozek nedokážu popsat jak je na něm vidět, že to už od konceptu prostě bylo “sportovní” auto. Drží, kontrola trakce - i když už zabírá - vás netrápí různými zvuky a blikáním celé palubky. Nejsem agresivní řidič, ale rád si to občas do zatáčky "zahnu", takže strmost řízení a následná trakce je přímo famózní. A popravdě, na suchu jsem zatím auto na hranu nedostal.
Ano, bavíme se v rychlostech 40-90km/h, ale zatáčka do "U" v druhé půlce pod plynem a na suchu prostě nic... to se mi líbí.
Další věc - byl mi vysvětlen pojem "pozitivní externalita" tzn. auto opravdu poskytuje radost kolemjdoucím ze svého designu a jedinečnosti - realná definice zní jinak, ale princip sedí. Jinými slovy i přes svojí extravaganci nikoho nepohoršuje ani značka ani velikost ani barva ani přibližná hodnota. BTW: zrovna na barvu reagují známí i neznámí velmi hezky a je to jedna z primárních věcí na co lidé reagují.
Pocit z jízdy. Pyči už! Šest let jsem brázdil primárně sedanového superba (style plus) a krom věcí, které se dějí s věkem tomu autu jde vytknout málo věcí.... ale nikdy jsem nevyhledával příležitosti abych mohl jet autem. I s dítětem vzadu a s ženou, která má občasné nevolnosti v autě prostě Stelvio chcete řídit. Vy to víte, vy ho máte, ale potřeboval jsem to zmínit :-).
Vykrádačka ovládacích prvků BMW/AUDI – absolutní souhlas. Ovládání audia, řadička, blinkry. Je to klišé, ale nechápu jak jsem bez toho mohl žít. Ovládání prostě jednoduché, jasné… jediné co mě na tom občas rozladí je infotainment - viz níže.
-
Někdo říká, že v drobných nedokonalostech má Alfa charakter. Sorry, nesouhlasím… je potřeba si přiznat, že některé věci (např.: lakování, stabilita infotainmentu, zpasování karoserie, zpasování některých interierových dílů) jsou prostě udělaný hůř…. Nicméně! Jak si v tom člověk sveze zadek, tak je mu to prostě tak trochu jedno. A to platí pro klidnou i dynamickou jízdu.
Krásným příkladem je digitální kokpit. Chtěl jsem ho a měl jsem to v primárních požadavcích. Když jsem znovu usedl do testovacího auta, tak mi to po prvních dvou až pěti kilometrech bylo prostě jedno.
Infotainment - Prostě ne. Laguje, nepamatuje si, že nechci pouštět rádio po spuštění auta - na nastavení nereaguje nebo se nezapne vůbec a musím ho zapnout po nastartování ručně. Podezřívám automatické aktualizace. Ze začátku to fungovalo jak mělo - aktualizace probíhají automaticky, takže každý týden cca objevuji něco ne nového, ale prostě změněného... teď naposledy(srpen 22) se naopak zrychlila práce s mapami - super! Ale to rádio po startu se pouští pořád a když to vypnu ručně tak se mi po pěti vteřinách zapne hudba z telefonu. (ano, zkoušel jsem všechna nastavení - pokud máte hint - sem s ním)
Věc nad kterou se spíše směju pokaždé když na ni jakkoliv v autě narazím. Výpočty a matematika spojené hlavně se spotřebou.

Prostě LOL. Sledování průměrné spotřeby v režimu N se dá prakticky považovat za lež. V průměrných hodnotách skáče 11l/100km na krásných grafech je linka cca kolem 7l/100km. Řeknu si ok, tak se podíváme na hodnoty… no, průměrné hodnoty ukazují 11l/100km a kalkulačka v telefonu vůči ujetým kilometrům a doplněnému benzínu ukazuje 9,2l/100km. Prostě vtip…

Co je ještě pěkné, je to, že maximální spotřeba se ukazuje do 15l/100km… ti co jí mají tak to ví, ale opět to sem musím napsat, že ne… spotřeba může být i 25l/100km

Například na spritmonitoru jsou jezdci, kteří jezdí průměrně za 7,5!!! litru a nebo jezdci za 13. Takže je to skutečně motor od motoru a řidič od řidiče. Je to "novák". Ještě pořád nemám 10kkm a řídím se radami jak zajíždět nový motor, takže střídám otáčky a snažím se motor zajíždět poctivě. Kdybych se dostal za 20kkm třeba na klidnou dálkovou jízdu třeba o půl litr níž než je výpočet výše, tak by mě to rozhodně na „daily car“ dlouhodobě potěšilo.
Tak, a poslední "fucking - mínusovej" bod, který se nedá přehlédnout nebo spíš přeslechnout. Harman Kardon audio resp. audio celkově. Nečekal jsem zázraky B&W, B&O etc... Harman je už značka od které bych očekával, že standard v jakémkoliv autě prostě bude obecný nadstandard. To se nekoná. Nejsem audiofil s audiem doma za stovky tisíc, ale řekněme, že mám k hluku/hudbě/dobrému zvuku blízko a mám to s čím reálně srovnat.
Pro mě notoricky známé věci jsou v tento moment neposlouchatelné. Největší vinu přisuzuji repráku v palubce. Je to prostě krabice. Trochu Alfu podezřívám, že HK jsou repra pouze ty ve dveřích. Důvodem je fakt, že se tyto repráky rozeznějí až od zhruba půlky hlasitosti (cca 25). Po té je obecně audio snesitelné, ale rozhodně ne nadstandardní a navíc ne všichni v kabině chtějí poslouchat hudbu na 50% hlasitosti. Potichu to nehraje prostě vůbec. Věřím, tomu, že se případně repra ještě trochu rozehrají - což je u reproduktorů běžné, ale popravdě... moc si to nemyslím. Je to spíše mé zbožné přání. Pokud by někdo namítal, že se jedná o subjektivní pocit, tak ne. Jsou určitá specifika, kdy se nedá bavit o "kvalitním" zvuku. Doufal jsem, že to trochu zachráním EQ. Bez šance... rozsah malý, pásem k nastavení málo a rozsah jednotlivých pásem je beznadějně úzký. Teď si sice zadělám na ohýnek, ale v porovnání s canton ze superba, který jsem bral jako velmi příjemný průměr je konfigurace audia i ve spojení s HK... ehm... tragédie. Dobře nahraný a postprodukovaný podcast je ok. Na hudbu můžu zapomenout. Můžu jen doufat, že se to týká třeba jen mého kusu. Řešit to budu za pár tisíc km jestli se to trochu nerozehraje. Buď u výrobce nebo aftermarketem, ale to uvidím co mi záruka dovolí. Jediné co mě reálně zachraňuje je fakt, že mi vyhovuje provozní zvuk auta, takže se zatím "kochám" tím :-)
Pár mých poznámek k tématům co se tu a v zahraničních fórech docela často řeší:
DNA
D - je jasný, je to dynamický. Stelvio není rychlé auto, ale reálně velmi svižné a to je fajn. Na německou dálnici to na dlouhé trasy to není – po 200km, to prostě zdechne – ano, je to elektronicky omezené, aerodynamika "cihly" se taky nezapře a navíc i odhlučnění – i přes dvojitá skla a plstěné obložení - už nefunguje jako u němců nebo švédů. I to byl důvod proč jsem – k mému smutku – nevyhledával panoramatickou střechu. Nicméně v rychlostech od 30 do 180km/h je to … pořád se tu rozplývám, takže jen napíšu, že je to dle očekávání
N – V jednom člověku v autě bez námitek. Tak jak to popisuje výrobce: „nelze popsat slovy“. S více lidmi v autě mi příjde při jízdě ve městě zbytečně nakopávající – hlavně pak při nižších rychlostech. Proto jsem si zvykl ve měste obecně jezdit na A režim, který má rozjezd velmi hladký a bez jakéhokoliv cukání. Jsem citlivý
A – dlouho jsem pátral po tom, jestli je režim skutečně už jenom EKO(tak to koneckonců inzerují i v oficiálních materiálech), nebo něco zůstalo z původního „all-weather“. Zůstalo. Na mokru a na trávě jsem se o tom přesvědčil několikrát. Kontrola trakce reaguje prakticky okamžitě a i omezení krouťáku je znát na rozjíždění na mokru nebo na zmíněné trávě. I jsem si všiml, že mnohem rychleji dává „výkon“ na přední nápravu. Na město a opravdu velmi klidnou jízdu je A top řešení.(Pro mě)
Takže když to trochu přeložím podle mého dojmu, tak A vnímám jako „comfort“, N jako „dynamic“, D jako „sport“. Subjektivní, ale jak jsem na tenhle režim naladil, tak si to auto užívám prostě víc a reaguje, tak jak potřebuju.
Adaptivní tempomat – lidi si tu občas stěžují na zbrklé zrychlování – nezaznamenal jsem – právě naopak, vždy se auto z jakékoliv rychlosti rozjíždí poměrně plynule. Když chci aby jelo rychleji, tak použiju levé pádlo a auto pochopí, že to chceme více „šnela“ a zrychlení se zvýší na potřebnou hodnotu. Co bych doporučil – je nastavit si „range“ odchylky na cca 4km. Převodovka i auto se výrazně zklidní při dosahování cílené hodnoty a samozřejmě pak při dobržďování na cílovou hodnotu.
Co by mi asi vadilo víc, je možná občasně silnější dobržďování k autu, které je ještě poměrně daleko, ale nestává se mi to často. Na dálnici tempomat s autonomním řízením funguje skvěle. Ze začátku mě mrzelo, že to nejde nastavit do více jak 144km/h(německo), ale pak jsem si sám vyzkoušel, že nad 150 je lepší si to auto hlídat sám

. Líbí se mi fce, která při kolonách dělá automaticky to, že auto zajíždí ke krajnici. Co by se dalo vytknout, že když kolona popojíždí dynamičtěji tzn. chvilku popojíždí a pak se rozjede třeba na 40 tak auto lítá ze středu na kraj – což může být pro někoho únavné/otravné.
Pár věcí k řazení v zatáčkách(N) a převodovka obecně. Ano, auto nelze brzdit motorem, což do budoucna při větším naložení od*erou brzdy, takže je třeba jízdu dostatečně vědomě přizpůsobit. Při dynamičtější jízdě (v řežimu N) si vždy pomáhám pádlama a když se k tomu chystám, tak podřadím tak abych dostal otáčky kolem 2-2.5 tisíc otáček kvůli krouťáku – ani jsem neuvažoval, že by to bylo jinak. Přece jen pokud nejsem v režimu D, tak auto "neví", že s ním chci jezdit dynamicky(brzda/plyn). V při běžné jízdě mimo město nemám moc co bych vytknul – kromě toho co jsem zmínil v bodě výše. Jestli se motor podtáčí? Nevím, dle obecných pouček asi ano a věřím, že někomu to může vadit. Já jsem to po mentálním naladění DNA režimů nikterak nezaznamenal.
Klimatizovanou přihrádku nemám, nevadí mi to, ale šikla by se.
In the end - Je to láska!
Sorry, nakonec to je trochu delší, ale nakonec já sám jsem si rád četl spíš delší příspěvky od uživatelů, kteří mají auto nově. Tak to třeba padne na úrodnou půdu :-)
Mějte se a přeji mnoho bezpečných kilometrů :-)
Tady pár obrázků té krásy nesmírné:
(s dalším přírůstkem do rodiny nebyl uplně prostor nafotit si to do deníčku na nějaké hezčí lokaci, ale to později doplním :-) )
Na ulici k povšimnutí je :-)
Na slunci ta zelená dělá hezký barvy!
A fotky z prvního výjezdu z rodinkou :-)