Čau Alfisti,
doufám, že se máte dobře a že máte větší štěstí na rezervaci výměny gum na zimní než já. (22.11. - luvly).
Se zeleným sršněm (Vím, pseudoromantickej název, ale od mých dob ve Mondeu II s počátečními 238.000km v britské zelené ta přezdívka už z domácněla - proč? to se mě neptejte - nevím, asi to bylo velký a pomalý, ale člověk měl pocit, že to je kára - a vedle favorita byla)... zpět k tématu...
Se zeleným sršněm už za chvilku začnu mít pětimístnej nájezd a pořád mi vrtala hlavou jedna věc.
Jedná se o téma, které je probírané podobně jako masturbace. Tzn. kdo říká že ne, tak to "ladí" do teď.
Yap, spotřeba. Řeší to všichni.

Někteří reálně kvůli financím, někteří to berou prostě jen jako parametr, ale chtějí to vědět jako přidanou hodnotu.
Díky několika šedivým vlasům spotřebu uplně řešit před čtyřicítkou nemusím, ale zase jezdit okresky za 12 a víc taky na daily car není uplně to, co bych považoval jako "rozumné". Tím, že se podařilo ulovit "nováka", tak jsem si zjišťoval - jak na motor, že se to musí zajet a že spotřeba klesne atd atd... No, první 3kkm nešlo pod 11 - Seč jsem se i občas snažil.
In short - právě jsem absoloval cestu z jihu - cca 700km. Cestou tam jsem jel odpočatej a kochal se nočním okolím, ale na cestě zpět do čech jsem už byl několik hodin v zápřahu a díky kupě nepoužitejch plen doma čekající na znečištění jsem naznal, že si to dám na klid. A teda prubnul jsem test spotřeby. Kromě čech se stejně nikde víc jak 130 na dálnici finančně nevyplácí, takže proč ne.
Pravidla byly jasný:
1) režim rohyplnol (A) - (pro mě do města super... na dálnici trochu "so so", ale ...)
2) žádný loudání, takže vždy maximální povolená rychlost
3) Adaptivní tempomat
Předtím, než sem hodím výsledek tak pár poznámek - ty jsou z celého tripu cca 1400km:
1) Tempomat
Čas od času slýchávám, že lidem v alfě vadí, že řízení podle značek není automatické, že si to vždy musí přepnout na volantu na aktuální rychlosti sami. Je to dobře, páč TomTom navigace ve značkách fakt není dotažená do použitelného stavu. Během 1km změnit na dálníci bez jakýchkoliv značek rychlost ze 130 na 60 nebo na 80 fakt není uplně to co by řidič za Váma fakt chtěl řešit. Nebo! když máte zůžení se značkami 80 a po 200 metrech na tomtomu naskočí zase 130. To, že po shlédnutí značky infotainment zareaguje asi po 100 metrech asi mluvit nebudeme - tzn. je to k hovnu. Kor v rajchu, kde je značka a za 10m je radar - opět luvly. Takže v marelli asi vědí proč tu fci prostě nezapli.
2) Rohypnol na dálnici
Jak už jsem i dřív psal do města režim A beru jako komfotní nastavení pedálů - když popojíždíte s děckem a koc, které je blbě i když se cukání jen zmíní slovně.... se to hodí. Nicméně co je fakt na ho...o, že i když to na dálnici prošlápnete, tak kolem 80km/h to prostě zdechne a musíte na rychlo přepínat na N.Fajn je. že i pod plynem to po přepnutí zareaguje okamžitě. Na tomhle tripu se mi to stalo jen jednou, když byla benzina v zatáčce a kamion se šinul v pravém pruhu za mnou těsně za horizontem. Viděl mě už jak jsem vyjížděl a blikal do levýho, takže by se nic nestalo. Nicméně kdybych hltal bagetu, tak budu po přepnutí do režimu N kuřecí stripsy hledat v klíně. Je to hlavně nepříjemný proto, že jste zvyklí, že máte cca 300koní pod zadkem ... a pak příjde překvápko v podobě 1.6dci ve stěhovací dodávce renault.
3) Řazení ZF8 na eko a plachtění
Bude to rychlé - boží. No complain.
Někdo tvdí, že se motor podtáčí i při kýženém tahu - nezaznamenal jsem.
4) Autonomní řízení - pro rýpaly

pouze 2.0.
Hele jo, když je zůžení řešený kužely na pruzích, tak radší vypínám řízení a pokračuju na klasický adaptivní tempomat. Pak je škoda, že i ve 130km/h to občas vypíná v zatáčkách - byť by nemuselo.
5) Kontrola únavy řidiče
Někdo mi napiště jak to má fungovat. Mně to po 500km v tahu napsalo bez zvukového signálu - "už chvilku řídíš, nechceš si odpočinout?" Možná sem tak skvělej a řídím božsky a nebo to prostě nedělá nic. Spíš si myslím, že bod B je správně.
Tak... jsem odpaněn a výsledky zde: (popisy sedí s fotkama chronologicky)
1) Po 534km jízdy jsem těsně před domovem natankoval a před dotankováním do plné dojezd 270km - slušný!
2) Ukázka celkového počtu km s nájezdem a litrama tzn. 9903km celkově na tachometru - nájezd 534km a ekonomicky odpipetováno 42l(to je na fotce (3), ale je to opět slušný!
3) Spotřeba 8l/100km - No ty pyčo. Doufal jsem, že se dostanu třeba na 8.5 když na cestě tam, jsem jel v relativně klidném režimu za 9,5.
4) Dojezd po natankování do plna? 799km - fů - největší jsem měl 630 a to asi dvakrát - jinak je to spíš 560 a stejně pak člověk kolem 500 tankuje...
5) Než jsem dojel domu, tak jsem jel podobným způsobem a šetřeníčko šetření pokračovalo dál, takže jsem dojel a po cca 15ti km jsem měl dojezd 802km
6) Druhý den jsem se jel nechat ostříhat - cca 30km - Řikal jsem si, že na dálnici a na okreskách je to easy, ale ve městě? Když už jezdím fakt hbitě po městě nebo si to někde trochu projedu, tak dojezd je tak 430 a SpritMonitor ukazuje krásně plačtivých a již výše zmíněných 12, ale?.... Před barákem po 30 km klidné jízdy dojezd 792km.... pfff
Závěr?
Jo, jde to i za míň než za těch průměrných cca k desíti... problém je mezi sedačkou a volantem. Je to normální efekt. I s 300 koňma člověk může ze zelené vyjet se zrychlením jako 1.4 Htpi (nebo jak se ten motor jmenoval), ale prostě to nedělá.
A jen tak BTW při adaptivním řízení je mezi spotřebou na 130 a 144km/h dost rozdíl. Pokud chcete někdy dojet dál, tak se držte těch 130km. Ale to už asi stejně všichni víte.
Jo, těch 800 bych na to asi v reálu nenajel, ale celková spotřeba zní docela fajn. Sám si tak řikám, že kdybych jel s rodinou, tak to bude vyšší, ale forma jízdy byla vzhledem k maximálkám vlastně docela v pohodě.
Mějte se fajn a hodně spokojených kilometrů!
Jo a nikde na jihu neblikaj a Alf je tam tak 4x víc.
I.
Tož fotky:
1)
2)
3)
4)
5)
6)