Rad by som sa k vám pridal. Už dlhšie ako mesiac beháme na novej Alfe Romeo TONALE. Vybrali sme Edizione Speciale vo farbe Milano Green- Naša mila "rosnička" má pridaný balík Koža (kožené vyhrievane a vetrane sedadla, nastavitelné v 8 smeroch) a paket Driver assistance Plus (360 st kamera, monitor slepeho uhla) 20" kolesa, brzdy Brembo + Pireli P Zero pneumatiky.
So ženou sme hľadali na zvyšok života, vyššie auto pre nás dvoch a našich dvoch psov. Pôvodne sme namali vo výhľade Tonale zdalo mojej žene, že jej bude vadiť nízky oblúk predných dveri pri nastupovaní, ale keď zistila, že sa dá sedadlo posúvať dole tak to bola razom láska na prvý pohľad. Škodovky, VW ani korejské SUV a Corrola Cross nás nejako neoslovili exteriérom ani interierom. Obaja máme cez 190 cm, tak sme nútený vyberať pre nás auto do ktorého sa zmestíme

Občas sa nám stane, že sa vyskytneme aj na poľnej ceste alebo v lese, ale nie žiadny offroad.

zatiaľ sme nabehali niečo len cez 1800 km po meste, po okolí a jeden dlší výlet cez 600km a musíme skonštatovať, že je to skvelé auto. Pohodlné sedačky aj na dlhé trasy. Komfortné funkcie sú skvelým bonusom. Pakovacia kamera 360 by mohla mať funkciu zobrazenia pravého kolesa pri parkovaní ale nie je to neprekonateľný problém. Naopak bolo príjemným prekvapením využívanie aj bočných parkovacich senzorov ak napríklad sa priblížite ku stene napr. pri vjzde do podzemnej garaže, okamžite sa zobrazí pohľad 360 kamery aj s upozornením na prekážky vpredu aj na bokoch. Aspoň si nepoškriabete bok auta. Šikovná jej aj detekcia prekážky pred autom za jazdy.
Jazda aj so slabším 130k motorom je zážitkom aj keď samozrejme v tomto prípade výkonová krivka od 3500 Ot/min už takmer nestúpa ale my sme nekupovali auto na závodenie ale na pohodovú svižnú jazdu. K fungovaniu hybridného systému nemám výhrady a akceptujeme ho kedže nám nič ine neodstáva lebo EU

To čo chýba motoru vo výkone predbieha o niekoľko konských dĺžok je podvozok.Funguje skvele. Pôvodne som sa obával 20" kolies ale nemám výhrady. Žiadne buchotanie zadnej nápravy ako sa píše v testoch pri novom Superbe na 19 tkach a podobne sa nekoná. Pri jazde citit stav cesty ale je to Alfa a noie francuzky plávajúci koberec. Nie som žiadny super jazdec ale je príjemné sledovať napr ako sa na mna tlačia na rovnej ceste dieslové oktácie a podobne a ked príde prvý kruhový obchvat alebo séria zákrut tak záhadne miznú v diaľke a tonale s kludom gentlemana preklučkuje a ani sa pri tom nenakláňa a drží stopu ako pribité na kolajniciach.
Inak exterier aj interiér je úžasný, svojbytny ide si svojou cestou. Elegantný, jedinečný a svojský ktorý nezostarne celé dlhé roky. Žiadne módne výstrelky ako ine futuristicke dizajny. V porovnaní s inými je to ako by ho vytvoril umelec ktorý ma dušu.
Zatiaľ len v krátkosti. Čoskoro pošlem aj nejaké foto.
P.s Trojvrstvový lak Milano Green mu neskutočne pristane