Chladiaca sústava - tlak, výška hladiny
Re: Chladiaca sústava - tlak, výška hladiny
Nevím 159 neznám....ale když půjdeš po drátech od vrtule, tak by měly jít do nějaký černý plastový krabičky...možná s nápisy FAN1 FAN2 ....
Alfa romeo 156 2,4 JTDm 129 Kw 2004
Mazda MX-5 NBfl 1.8 16V, 6kvalt + torsen - milášek na víkendy
Favorit GLXI solitaire 1.3 LPG 50 Kw 1994 ex
Felicia LXi 1,3 50 Kw 1998
Mazda MX-5 NBfl 1.8 16V, 6kvalt + torsen - milášek na víkendy
Favorit GLXI solitaire 1.3 LPG 50 Kw 1994 ex
Felicia LXi 1,3 50 Kw 1998
Zdravím alfisti, před týdnem nám měnil mechanik termostat jelikož byl špatný a když jsem se pak koukal jestli ho opravdu vyměnil vsimnul jsem si že je voda pod minimem, tak jsem myslel že zapomněl to dolit. Vodu jsem dolil do maxima a po asi ujetí 20km voda klesne pod minimum a tam už zůstane. Dolil jsem to znova do maximum a opět to samé. Ukazuje mi to 90°C v pohodě ale jen voda se jakoby ztratí. Nevíte čím by to mohlo být, jelikož před výměnou termostatu voda neunikala, nikdy jsem neměl potřebu dolivat krom v zimě aby hodnota byla ok.
Ještě párkrát to doliješ a mělo by to být v pohodě - u 159 klasika.
AR 159 SW 2,2 JTS Ti
ex: AR 156 SW 1,9 JTDm
ex: AR 155 1,8 TS
ex: AR 33 SW 1,7 4x4
ex: AR 156 SW 1,9 JTDm
ex: AR 155 1,8 TS
ex: AR 33 SW 1,7 4x4
Dobrý večer... Tak by som poprosil o vás názor.
Dnes normálna jazda ako každá iná.. Po hodinke jazdy auto prestalo kúriť (akurát som šiel dole kopcom) a keď som prišiel domov otvoril kapotu tak chladiaca kvapalina bola všade a všetko bolo mokré a potecene... Auto sa neprehrievalo a hadice netlakuje, teda som si nevšimol. Dolial som tam 4l chladiacej.
Jedná sa o 2,4 154kw
Môže to spôsobiť vadne vicko nádržky? A tak by som povedal že to šlo cez odvzdušnovak na kúrení.
Dnes normálna jazda ako každá iná.. Po hodinke jazdy auto prestalo kúriť (akurát som šiel dole kopcom) a keď som prišiel domov otvoril kapotu tak chladiaca kvapalina bola všade a všetko bolo mokré a potecene... Auto sa neprehrievalo a hadice netlakuje, teda som si nevšimol. Dolial som tam 4l chladiacej.
Jedná sa o 2,4 154kw
Môže to spôsobiť vadne vicko nádržky? A tak by som povedal že to šlo cez odvzdušnovak na kúrení.
Alfa Romeo 159 sportwagon 2,4 JTDm 154kw 2008 r.v.
DPF - OFF , EGR - OFF , CHiP - ON
By Mudr.Šarkan
DPF - OFF , EGR - OFF , CHiP - ON
By Mudr.Šarkan
ruplá hlava...
AR 159 SW TBI TI
AR 156 V6 SW
AR Giulietta 1.4 MA
Fiat Coupe 2.0 16v
Fiat Tipo 2096ccm 16v
ex: bravo HGT, 147 1.6, Stilo 2.0 16v
AR 156 V6 SW
AR Giulietta 1.4 MA
Fiat Coupe 2.0 16v
Fiat Tipo 2096ccm 16v
ex: bravo HGT, 147 1.6, Stilo 2.0 16v
To kdo ví... většina těch prasklých hlav má příčinu v nefunkční vodní pumpě (protočí se), nebo v právě zničeném odvzdušňováku (jsou plastové) a nebo i nekompetence servisu (159 se odvzdušňuje na čtyřech různých místech, což nikdo nedělá). Dalším faktorem je i to, že se občas kousne termostat...
Trochu oživím túto tému, keďže nechcem zakladať novú. Zaznamenal som dosť veľký úbytok chladiacej kvapaliny, nuž tak som ju dolial po hornú rysku v nádržke. Nikde som pritom nezaregistroval stopy po úniku, nič nebolo zatečené. Po doliatí som zaznamenal znovu úbytok, tak som ju za studena zase doplnil. Teraz mám pre istotu v expanznej nádržke vyššiu hladinu chladiacej kvapaliny ďaleko za hornú rysku. Všetky merania a dopĺňania boli za studena, keď auto stálo na rovine celú noc. Rozsvietila sa mi kontrolka motora, podľa diagnostiky otvorený okruh čerpadla chladiacej kvapaliny. Motor však pri jazde nie je podchladený ani sa neprehrieva, zohrieva sa rovnako ako predtým. Čo môže spôsobovať kolísanie hladiny chladiacej kvapaliny v nádržke?
Odčerpával som chladiacu kvapalinu cez nádržku a od hustomeru chladiacej kvapaliny sa mi oddelila tá gumová časť na spodku a spadla dnu. Nikde ju nevidím, nedosiahnem dovnútra prstom, použil som take kuchynské náčinie, ale nepodarilo sa mi odtiaľ nič vytiahnuť. Aké mám možnosti? Veľa asi nie, len odstrojiť vyrovnávaciu nádržku. Mohlo to spadnúť aj hlbšie do hadice?
- tatkoTom
- Štamgast
- Kontaktovat uživatele:
Ak je vývod na hadicu naspodu nádobky a to, čo tam spadlo má menší priemer, aj mohla 
Dostať za pár eur akési endoskopy čo sa pripoja ku mobilu - jeden mi niekto podaroval a celkom cez to vidno dosť.

Dostať za pár eur akési endoskopy čo sa pripoja ku mobilu - jeden mi niekto podaroval a celkom cez to vidno dosť.
Alfa Romeo 156 1.9JTD 85kW Selenia WR 5W40 + Metabond PRO, TRAXIUM GEAR 9 FE 75W80 + Metabond GT
Multipla 1.9JTD 85 Kw (slenia, Metabondy)
Multipla 1.9JTD 85 Kw (slenia, Metabondy)
Odsal som takmer všetku chladiacu kvapalinu z nádržky, pchal som dnu aj pinzetu 30 cm a nič, ani stopy. Nie som si istý, či to tam spadlo, ako som to vyberal, mohla tá spodná časť zavadiť o otvor a spadnúť vedľa a teplomer dnu. Teplomer som vytiahol, lebo vyplával na povrch, ale tej čiernej srandy nikde. Prikladám fotky o čo má ísť. Lenže Giulia by mala mať nádržku so sitkom, tak pochybujem, že sa taká veľká vec len tak stratí.
Jaké máš auto a motor? Toto je o modelu 159 a tam u JTD se velké kolísání chladicí kapaliny děje při špatně odvzdušněném okruhu chlazení.
AR 159 SW 1.75 TBI Ti
ex AR 159 SW 1.9 16V JTD
ex AR 159 SW 1.9 16V JTD
Moznost je pouze jedna a to najit tu vec co ti tam padla. Nic vic a nic min. Pokud je tam sitko a mas jistotu, ze to neproslo pres sitko dal tak musi byt na deklu motoru a nebo pod motorem. Pokud ti to padlo do hadice tak uz tu byl navrh na endoskop ... je to rychly a levny pokus o reseni. Jinak hledat dal. Pokud to vcuclo tak je to budto sekle v termostatu coz by mohla byt ta tvoje chyba a zatim docela stesti pokud se jedna o Giulii... Pokud o 159 tak tam je blby termostat, tomu je to jedno, ten chybu hlasit nebude. Nicmene u obou se pak ta vec zastavi nekde jinde asi v turbine cerpadla (edit: vodni pumpe).
Naposledy upravil(a) swoop01 dne 29.10.2024, úte 19:11, celkem upraveno 1 x.
Fiat Tipo 1.7D - nezapomenu na jedno z nej. auticek.
Ruzny zvuky, smrady ze me vychazi a uhlikovou stopu vytvari.
Vagonka, Nuninka, Bestie, Mastodont
Turbo je u 159 JTD chlazené vodou? To snad nee, to bych o tom musel vědět.
AR 159 SW 1.75 TBI Ti
ex AR 159 SW 1.9 16V JTD
ex AR 159 SW 1.9 16V JTD
Myslel jsem tim vodni pumu. Vodni pumpa je taky turbina ;-)
Mám Giuliu, 2.2 JTD. Ak bol zle odvzdušnený okruh chladenia, môžu byť nejaké časti motora, kde vznikla vzduchová bublina, náchylné na poškodenie? Lebo časom sa to asi odvzdušní aj ,,samo”.
Dnes som najazdil 300 km diaľničnej jazdy pri vyšších rýchlostiach, aj som nejaký čas stál v kolóne, to už by sa snáď problém prejavil, nie? Nejaké poškodenie dúfam týmto neriskujem, lebo to by sa isto rozsvietila minimálne kontrolka prehriatia motora. Vo štvrtok mi má prísť endoskopická kamera, skúsim sa s ňou pozrieť dovnútra nádržky chladiacej kvapaliny a do hadíc.
Dnes som najazdil 300 km diaľničnej jazdy pri vyšších rýchlostiach, aj som nejaký čas stál v kolóne, to už by sa snáď problém prejavil, nie? Nejaké poškodenie dúfam týmto neriskujem, lebo to by sa isto rozsvietila minimálne kontrolka prehriatia motora. Vo štvrtok mi má prísť endoskopická kamera, skúsim sa s ňou pozrieť dovnútra nádržky chladiacej kvapaliny a do hadíc.
Doplnenie: kamera samotná mi veľmi nepomohla, pretože kvapalina je zafarbená, ale pomohlo mi to silné svetlo, ktoré má. To svetlo pekne rozsvietilo celú nádržku. Ani by človek neveril ako to zapadlo špicom do otvoru nádržky, ako keby tam bola zátka. Vytiahol som to pinzetou.
Ak bol zle odvzdušnený systém, mohla sa mi v príčinnej súvislosti s tým rozsvietiť oranžová kontrolka s chybovým kódom ,,otvorený okruh čerpadla chladiacej kvapaliny”? To auto čerpadlo chladiacej kvapaliny ani nemá, ale ten súvis by tam mohol byť, hoci chybový kód je nesprávne interpretovaný.
Ak bol zle odvzdušnený systém, mohla sa mi v príčinnej súvislosti s tým rozsvietiť oranžová kontrolka s chybovým kódom ,,otvorený okruh čerpadla chladiacej kvapaliny”? To auto čerpadlo chladiacej kvapaliny ani nemá, ale ten súvis by tam mohol byť, hoci chybový kód je nesprávne interpretovaný.
Cerpadlo chladici kapaliny a nebo vodni pumpa je podle me jedno a to same a to auto to zcela jiste ma. Nevim jak to ma resene naftova verze, ale benzin ma elektronicky rizeny termostat no a muj predpoklad je, ze to nafta nebude mit jinak. Po obede a takhle od stolu bych se asi zameril na kontrolu toho termostatu. Asi bych se ale poradil nekde v servisu, kde tomu rozumi a umi to diagnostikovat.
Vodni pumpa bude nejspis stejne jako u benzinu jen hloupa mechanicka vec, ktera nic nesnima... jen se proste toci. Ten termostat uz je neco jineho tam jednotlive okruhy otevira/zavira elektronika. Neni to klasicky hloupy bimetalovy termostat.
Co se tyce odvzdusneni tak by teoreticky mela pumpa prohnat kapalinu celym motorem a bublinu vyhnat. Na nejakou kontrolku bych se nespolehal. Kontrolka prehrati bude merit teplotu kapaliny nebo oleje. Nebude kontrolovat lokalni prehrati motoru v pripade zavzdusneni nektereho useku. Samotna teplota kapaliny nahoru nepujde protoze je tam co? Vodni pumpa, termostat a chladic. Vsechny tyhle tri veci se budou snazit drzet teplotu chladici kapaliny v mezich. To uz by musel byt hodne vazny problem, aby se to prehrivalo (vadna pumpa, vadny termostat, nedostatek kapaliny, vadna sahara, pridirani motoru, ....)
Vodni pumpa bude nejspis stejne jako u benzinu jen hloupa mechanicka vec, ktera nic nesnima... jen se proste toci. Ten termostat uz je neco jineho tam jednotlive okruhy otevira/zavira elektronika. Neni to klasicky hloupy bimetalovy termostat.
Co se tyce odvzdusneni tak by teoreticky mela pumpa prohnat kapalinu celym motorem a bublinu vyhnat. Na nejakou kontrolku bych se nespolehal. Kontrolka prehrati bude merit teplotu kapaliny nebo oleje. Nebude kontrolovat lokalni prehrati motoru v pripade zavzdusneni nektereho useku. Samotna teplota kapaliny nahoru nepujde protoze je tam co? Vodni pumpa, termostat a chladic. Vsechny tyhle tri veci se budou snazit drzet teplotu chladici kapaliny v mezich. To uz by musel byt hodne vazny problem, aby se to prehrivalo (vadna pumpa, vadny termostat, nedostatek kapaliny, vadna sahara, pridirani motoru, ....)