žhavící svíčky
Re: žhavící svíčky
Jak zkontrolovat žhavičky bez multimetru jsem popsal o pár příspěvků dřív, tak to zkus.
AR 159 SW 1.75 TBI Ti
ex AR 159 SW 1.9 16V JTD
ex AR 159 SW 1.9 16V JTD
- Dresik
- Štamgast
- Kontaktovat uživatele:
Jinak vlastni zkusenost - 156 Mjet byly 2 ze 4 spatne a startovalo to. Sice s obtizi, ale ano
Kolem cca 0 az lehce pod nulou

Alfa Romeo MiTO 1.6 JTDm
Alfa Romeo 75 1.6carb
Lancia Delta HPE HF16v Turbo
Lancia Delta HFIntegrale 8v
Lancia Beta 1300
Fiat Punto Cabrio
IVECO DAILY I odtahový speciál
Ex-156 GTA,JTDm,...
ITALMOTORI servis
Alfa Romeo 75 1.6carb
Lancia Delta HPE HF16v Turbo
Lancia Delta HFIntegrale 8v
Lancia Beta 1300
Fiat Punto Cabrio
IVECO DAILY I odtahový speciál
Ex-156 GTA,JTDm,...
ITALMOTORI servis
Jo, ona i v -5 stupních startuje v pohodě. Ale -17 už nerozdýchala.
Zdravím, výměna svíček nebo co? Bliká po nastartování a potom zhasne, díky všem 

Jo ak ti to potom zhasne tak je velka pravdepodobnost ze zhavice.
AR 159Sw, Q~tronic
Ex AR 159 1.9 jtdm 16v, 110kw Sedan
Ex VW Polo 1.4, 55kw
Ex VW Polo 1.4, 55kw
OK díky zajedu mechanikoviAndy159sw píše:Jo ak ti to potom zhasne tak je velka pravdepodobnost ze zhavice.

U mě to nové žhaviče nevyřešili...choro82 píše:Zdravím, výměna svíček nebo co? Bliká po nastartování a potom zhasne, díky všem
AR 159 SW 1.9 JTDm
A co potom tedy a jak to zjistím, diagnostika? Díkyssvd píše:U mě to nové žhaviče nevyřešili...choro82 píše:Zdravím, výměna svíček nebo co? Bliká po nastartování a potom zhasne, díky všem
Nemalujme hmed certa na stenu. U mna to zhavice vyriesili. Zacni tim ze ichhned vymenis vsetky a potom uvidis. Ale napojit na diagnostiku samozrejme nezaskodi.
AR 159Sw, Q~tronic
Ex VW Polo 1.4, 55kw
Ex VW Polo 1.4, 55kw
>choro82: Rozumis tomu?
Fiat Tipo 1.7D - nezapomenu na jedno z nej. auticek.
Ruzny zvuky, smrady ze me vychazi a uhlikovou stopu vytvari.
Vagonka, Nuninka, Bestie, Mastodont
jj díkyswoop01 píše:>choro82: Rozumis tomu?

>choro82: OK, ;-) V celem tematu je toho napsano uz dost aby i uplny laik dokazal nalezt a vymenit vadny zhavic... jen tomu musi trochu rozumet. V opacnem pripade je lepsi vyhledat odbornou pomoc.
Fiat Tipo 1.7D - nezapomenu na jedno z nej. auticek.
Jak jsou u 1.9 zapojeny žhavící svíčky? Když nežhaví jedna nežhaví žádná nebo zbytek žhaví? Každý tvrdí něco jiného.
díky
díky

AR 159 SW 1.9 JTDm
Z logiky veci mi vypliva ze nezhavi jen jedna zbytek ano bo odstavit auto kvuli jednomu spatnemu zhavici by byla dle me blbost.
EX:Alfa romeo 159 SW 2,4 JTD ti
EX: 2x 147 1,6 .
EX: 2x 147 1,6 .
Bude to stejné jako u 2.4, takže jsou zapojené paralelně, tedy nejde jedna, ostatní ano. Je tam ale hlídání a pokud jde jedna ze svíček do zkratu - protéká tam příliš velký proud, tak se odpojí úplně všechny a pak to nežhaví. To se pozná i na diagnostice tak, že to hlásí chybu "silný signál".
U 1.9 porovnává jednotka žhavení dva proudy, něco jako proudový komparátor. Žhavení je ve dvou paralelních větvích, jedna větev na 2 žhavičky. Pokud rozdíl těch dvou proudů překročí určitou mez, hlásí jednotka (zřejmě přes CAN) chybu žhavení do budíků na displej a do paměti závad v ECU. U pětiválce nevím, jak je to řešené, protože 5 není dělitelné 2. 

U 2.4 je to řešeno takhle: relé žhavení je ovládáno pomocí ECU - napětí je = zapnuto, jinak vypnuto. Do relé je z hlavní pojistkové skříňky dovedeno +12V. Po sepnutí pak relé spojí kontakty pro žhavící svíčky s přívodem +12V. Žhavící relé má šest samostatných vývodů pro žhavičky. U 2.4 ke každé jednotlivé vede od relé kabel, stejně tak to bude i u 1.9. Relé je stejné a je možné ho použít i pro šestiválcové diesely, protože má šest výstupů. Hlídání proudového odběru musí bejt něják ošetřený nejspíš v té pojistkové skříňce, protože pak už je tam jen to relé a tam, pokud jsem si všiml vedou jen ty spínací kontakty, spínané kontakty a stálých +12V. Zkusím pohledat v eLearnu, jestli tam o tom nebude něco víc...
- Kocour666
- Štamgast
- Kontaktovat uživatele:
Jak to? 5:2=2,5lukee píše:U 1.9 porovnává jednotka žhavení dva proudy, něco jako proudový komparátor. Žhavení je ve dvou paralelních větvích, jedna větev na 2 žhavičky. Pokud rozdíl těch dvou proudů překročí určitou mez, hlásí jednotka (zřejmě přes CAN) chybu žhavení do budíků na displej a do paměti závad v ECU. U pětiválce nevím, jak je to řešené, protože 5 není dělitelné 2.

Alfa Romeo 159 2.4 JTDm
BMW 320D E90
BMW 320D E90
riprex: hlavní pojistkovou skříňkou myslíš tu, která je zvrchu na baterce?
Ne, měl jsem na mysli tu, na které je napsáno hlavní pojistková a reléová skříň, tedy "centralina fusibili e teleruttori", ta co je vedle baterky a je zašroubována dvěma šroubky. Ten kabel z toho relé totiž vede do ní, pokud se nemýlím. Přímo na baterku je snad napojenej jen startér a nějáký další podstatnější věci, ale přesně si to nepamatuju.
Tak yan.ko si na mě udělal v sobotu čas a vyměnil mi žhavičky
. Chyba z displeje a blikání kontrolky zmizelo, takže výměna to vyřešila. Když jsem je měřil, tak ty dvě vadné svíčky měly kolem 160 ohmů. Teď při demontáži ven už byla jedna přerušená úplně (nekonečně velký odpor). Prvovýrobní svíčky byly značky BERU, dával jsem opět BERU, konkrétně do 1.9 16V typ GN059 + keramickou vazelínu na závity žhavících svíček BERU GKF01. Tak ať nám to dlouho žhaví 

přišla sada žhavičů a jeden je nějaký divný, je to ok nebo na reklamaci?
navíc koukám, že je ohlá špička o půl mm...
navíc koukám, že je ohlá špička o půl mm...
Co to je za značka?
Denso
všechny jsou ok, jen tahle je nějaký mrzak
všechny jsou ok, jen tahle je nějaký mrzak
- Kocour666
- Štamgast
- Kontaktovat uživatele:
No urcite ta spicka je nejaka propalena nebo co...
Alfa Romeo 159 2.4 JTDm
BMW 320D E90
BMW 320D E90