159ka a zničený motor
- xjohny
- Štamgast
- Kontaktovat uživatele:
Re: 159ka a zničený motor
A hodit zpátečku...
Chevy Tahoe, 2001, 5.3 V8
Chevy Avalanche, 2002, 5.3 V8
Chevy Blazer, 1999, 4.3 V6
Chevy Camaro, 1979, 5.0 V8 @ chevroletcamaro.cz
ex Alfa Romeo 159, 1.9 JTD
Dopředu se lepší řídí 

Volvo S60R 2.5T AWD 255kw 500Nm +3"downpipe
Toyota celica T20 1.8i 85kw
Smart Fortwo 0.8cdi 30kw
Smart Fortwo 0.8cdi 30kw
- xjohny
- Štamgast
- Kontaktovat uživatele:
Dozadu to lépe chcípne, pokud se tedy jedná o FWD, páč to musí přetlačit, což je těžší než to táhnout
Největší problém teda mají Q4kaři s automatem...

Největší problém teda mají Q4kaři s automatem...

Chevy Tahoe, 2001, 5.3 V8
Ahoj, řeším 159ku o které se tady diskutuje. Právě jsem se vrátil ze servisu. Zjištěno následující poškození motoru. Prasklý 4 píst, úlomky z něj poškodily blok motoru. Vypadá to na masívní únik chladící kapaliny, přehřátí motoru. Horká přehřátá pára propalila expanzku. Turbo je kupodivu v pořádku.
Návrh servisu je koupit repasovaný motor z Italie za 123.000,- celková oprava by pak stála 150.000,- kč. Což se mi jeví jako dost drahé. Za to bych měl v součtu s tím kolik jsme dali za ALfu v bazaru novou Julietu :-(
Budeme samozřejmě ještě reklamovat v bazaru.
Pokud neuznají skrytou vadu a neopraví motor sami, vidím dvě řešení:
1. koupit zachovalý motor z bouračky musí to ale být typ JTD, 9391000, 1.9, 8V, 88kW
2. Nebo prodat nějakému fandovi, který si umí poradit s opravou motoru. poškozený je jenom blok a jeden píst. Ostatní by mělo být v poho. Jsem ochoten auto prodat za 130.000,- Kč.
Připomínám koupeno před 2 měsíci za 250.000,-Kč + nová orig.kola s pneu za 34.000,-kč
Do provozu 08/2008 v ČR, koupeno po leasingu od prvního majitele dnes najeto 82500 km.
Nemá někdo zájem nebo neví o borané 159 na zadek s dobrým motorem (viz. výše)?
Budeme samozřejmě ještě reklamovat v bazaru.
Pokud neuznají skrytou vadu a neopraví motor sami, vidím dvě řešení:
1. koupit zachovalý motor z bouračky musí to ale být typ JTD, 9391000, 1.9, 8V, 88kW
2. Nebo prodat nějakému fandovi, který si umí poradit s opravou motoru. poškozený je jenom blok a jeden píst. Ostatní by mělo být v poho. Jsem ochoten auto prodat za 130.000,- Kč.
Připomínám koupeno před 2 měsíci za 250.000,-Kč + nová orig.kola s pneu za 34.000,-kč
Do provozu 08/2008 v ČR, koupeno po leasingu od prvního majitele dnes najeto 82500 km.
Nemá někdo zájem nebo neví o borané 159 na zadek s dobrým motorem (viz. výše)?
byl by problém tam dát 16V 103kW? http://www.mates-auto.cz/detail/alfa-ro ... m-228.html
Takže žádné polykání oleje turbem 

Smart Fortwo 0.8cdi 30kw
Smart Fortwo 0.8cdi 30kw
skus kontaktovat mates.auto on tam ma plno nahradnych dielov... ale skoda toho lebo nie je to najstarsi motor 

166 2.5 V6 rv.00 Q2, lpg
166 2.5 V6 rv.98(ženin presúvač)
ex:Spider 1.8 TS, 156 1.6 TS
166 2.5 V6 rv.98(ženin presúvač)
ex:Spider 1.8 TS, 156 1.6 TS
Byl by problém. Ověřoval jsem přímo servisu ALFA. Taky jsem se už na něj díval :-(Petr147 píše:byl by problém tam dát 16V 103kW? http://www.mates-auto.cz/detail/alfa-ro ... m-228.html
No to je problém 16ti ventilu je jak sraček dá se sehnat za dvacku, 8V jsem na Allegru nenašel
Smart Fortwo 0.8cdi 30kw
Smart Fortwo 0.8cdi 30kw
tak pokud to nebylo turbo tak je to jednoznačně nějaká srkytá vada a mohlo by to jít reklamovat.... Rozhodně bych šel touhle cestou.... Navíc pokud to má i servisku a opravdu najetých jen 80tkm, tak i zastoupení by se k tomu mělo postavit trochu čelem a řešit to nějak jinak než běžnou opravu.... 
edit: pan gůgl má na téma skrytých vad spoustu nápadů, například toto:
http://aplikace.mvcr.cz/archiv2008/rs_a ... 6-vady.pdf

edit: pan gůgl má na téma skrytých vad spoustu nápadů, například toto:
http://aplikace.mvcr.cz/archiv2008/rs_a ... 6-vady.pdf
Spider 2000 (1975), 90 V6 QO (1984), Giulia Super 2000 Track car project (1975) + nějaké ty Giulie v rodině :-)
pises koupeno v CR, 2008, 82tis km, serviska ... vzdyt to je v zaruce, ne?
Ja osobne se priznam, ze i kdybych to auto opravil, tak uz bych v neho nemel znova duveru a proste takovy ten pocit z radosti ktrey mam pokazde, kdyz do me AR sedam. Spis by to bylo takovy "tak snad se mi zas dneska cestou nic nevys*re"
Takze za sebe rikam, ze bych se toho zbavil... 
Ja osobne se priznam, ze i kdybych to auto opravil, tak uz bych v neho nemel znova duveru a proste takovy ten pocit z radosti ktrey mam pokazde, kdyz do me AR sedam. Spis by to bylo takovy "tak snad se mi zas dneska cestou nic nevys*re"

AR 159 SW 2,4 20V 147kw
Bohužel záruka je jen 2 roky. Skončila 08/2010. Alfa se k tomu postavila tak, že mi nabídla nový motor za 123.000,- Kč a celkovou opravu do 150.000,- Kč.
Tohle by ti nepomohlo?
http://allegro.pl/alfa-159-croma-ii-1-9 ... 39022.html
http://allegro.pl/glowica-alfa-159-crom ... 75334.html
http://allegro.pl/wal-korbowy-alfa-159- ... 75428.html
Pokud má ten prodejce tyto díly k tomuto motoru, mohl by mít i další...možná by to stálo za kontakt...
http://allegro.pl/alfa-159-croma-ii-1-9 ... 39022.html
http://allegro.pl/glowica-alfa-159-crom ... 75334.html
http://allegro.pl/wal-korbowy-alfa-159- ... 75428.html
Pokud má ten prodejce tyto díly k tomuto motoru, mohl by mít i další...možná by to stálo za kontakt...
ex: AR 159 2,4 JTDm SW
exex: AR 156 2,0 TS SW
exexex: AR 156 1,8 TS
Děkuji za tip. Zatím uvažuji o možnosti, že to dám ke známému do univerzálního servisu. Ten mi slíbil, že motor sežene sám, vozidlo opraví a dá mi na něj 6 měsíců záruku. Tip na Polsko mu předám. Děkuji.
Rádo se stalo... tak nějak s tebou soucítím, právě jsem totiž dal přes 50 000 za opravu svého zánovního auta, ve kterém jsem se ještě ani pořádně neprojel...
Čekám na papíry...
viz:
http://alfisti.cz/forum/viewtopic.php?f=49&t=9072

Čekám na papíry...

viz:
http://alfisti.cz/forum/viewtopic.php?f=49&t=9072
Ahojte Alfisti, uvádím malé pokračování příběhu o zničeném motoru 1.9 JTD 8V.
K motoru s demontovanou hlavou se dostavili zástupci bazaru (majitel bazaru, soudní znalec a technik servisu bazaru, který předtím pracoval 8 let v autorizovaném servisu AR). Dívali, kroutili hlavami. Technik viděl příčinu prasklého pístu ve vadě materiálu, soudní znalec měl za to, že ukapávala nafta ze 4. injektoru a to mělo za následek načnutí a po přehřátí prasknutí pístu a následné poškození válce. Majitel viděl jednoznačně příčinu v tom, že řidič nesledoval teplotu vody a po úniku vody (kde?) se přehřál motor a od přehřátí prasknul píst (chybu viděl jednoznačně na naší straně). S tím jsem nesouhlasil. Řidič poté co přestal reagovat plynový pedál a motor začal mít divný zvuk, auto odstavil a nechal běžet 10 min. na volnoběh. Všechny ukazatele ukazovaly vše v normě, žádný varovný nápis na displeji, nic. Možná byla chyba po 10-ti minutách vypínat motor a znovu startovat. Pak teprve došlo z neznámého důvodu k zamozážehu a samoběhu motoru ve vysokých otáčkách a vystřelení chladicí kapaliny.
Je nepopíratelné, že zam skrytá vada byla a je možné, že se poškození motoru dalo předejít tím, že by se nechalo auto odtáhnout hned, jak přestal fungovat plyn. Nikdo z účastníku sporu nemá zájem se soudit. Nakonec jsme se dohodli, že ALFU přetáhnou do svého servisu, seženou starší motor z bouračky a auto opraví. Odhad celé opravy je 50 tis. Kč. Na opravě se budeme podílet 50%. Ve finále by mě to mělo tedy stát 25.000,- Kč.
O to více mě nadzvihla faktura autorizáku za částečné rozebrání motoru. Ta sranda, že jsem jim svěřil své auto mě stála 9.000,- Kč (za hodinu si účtují 918,- Kč). Motor rozebírali celý týden a to jsem je musel každý den urgovat. Již nikdy více tam moje noha nepáchne. A to nemluvím o schopnostech pracovníků. Technik 30 min. sundával kryt pod motorem. 15 minut povoloval vypouštěcí šroub oleje...hrůza!!!!
Motor je už v servisu. Viděl jem jej. Je jako nový (snad má najeto 40 tis.km). Tak teď se jen modlím aby nenašli nějaké problémy ve vstřiku, na turbu, na filtru pevných částic, což by opravu prodražilo.
K motoru s demontovanou hlavou se dostavili zástupci bazaru (majitel bazaru, soudní znalec a technik servisu bazaru, který předtím pracoval 8 let v autorizovaném servisu AR). Dívali, kroutili hlavami. Technik viděl příčinu prasklého pístu ve vadě materiálu, soudní znalec měl za to, že ukapávala nafta ze 4. injektoru a to mělo za následek načnutí a po přehřátí prasknutí pístu a následné poškození válce. Majitel viděl jednoznačně příčinu v tom, že řidič nesledoval teplotu vody a po úniku vody (kde?) se přehřál motor a od přehřátí prasknul píst (chybu viděl jednoznačně na naší straně). S tím jsem nesouhlasil. Řidič poté co přestal reagovat plynový pedál a motor začal mít divný zvuk, auto odstavil a nechal běžet 10 min. na volnoběh. Všechny ukazatele ukazovaly vše v normě, žádný varovný nápis na displeji, nic. Možná byla chyba po 10-ti minutách vypínat motor a znovu startovat. Pak teprve došlo z neznámého důvodu k zamozážehu a samoběhu motoru ve vysokých otáčkách a vystřelení chladicí kapaliny.
Je nepopíratelné, že zam skrytá vada byla a je možné, že se poškození motoru dalo předejít tím, že by se nechalo auto odtáhnout hned, jak přestal fungovat plyn. Nikdo z účastníku sporu nemá zájem se soudit. Nakonec jsme se dohodli, že ALFU přetáhnou do svého servisu, seženou starší motor z bouračky a auto opraví. Odhad celé opravy je 50 tis. Kč. Na opravě se budeme podílet 50%. Ve finále by mě to mělo tedy stát 25.000,- Kč.
O to více mě nadzvihla faktura autorizáku za částečné rozebrání motoru. Ta sranda, že jsem jim svěřil své auto mě stála 9.000,- Kč (za hodinu si účtují 918,- Kč). Motor rozebírali celý týden a to jsem je musel každý den urgovat. Již nikdy více tam moje noha nepáchne. A to nemluvím o schopnostech pracovníků. Technik 30 min. sundával kryt pod motorem. 15 minut povoloval vypouštěcí šroub oleje...hrůza!!!!
Motor je už v servisu. Viděl jem jej. Je jako nový (snad má najeto 40 tis.km). Tak teď se jen modlím aby nenašli nějaké problémy ve vstřiku, na turbu, na filtru pevných částic, což by opravu prodražilo.
No, chapu ze se rika lepsi holub v hrsti a tak jsi rad, ze apson neco od nich dostanes, ale ja osobne bych chtel auto reklamovat a vratit, uz bych k tomu autu nemel nikdy duveru a takove pokoutne skladani taky nemam rad. A to nemluvim o tom, ze by me neustale se honilo hlavou, co se tam tak jeste mohlo kde po*rat a ted kdyz je "novy" motor (coz me privadi na myslenku, to ti rekli oni, ze ma 40 tis ale overeny to nemas, vid), tak co bude dal ... takze na jednu stranu gratuluju, ze se to pohlo nejakym smerem a nezbyly ti jen oci pro plac, ale nadruhou stranu bych jim to omlatil o palici a chtel penize zpet... 

AR 159 SW 2,4 20V 147kw
to: PetrC
1. Fandim ti, at to dobehne do nejakeho zdarneho konce.
2. Co jsi od autorizaku cekal 9000 za rozebrani motoru je jeste v pohode a 900 za hodinu je bezna suma. To ze sundava kryt motoru 30 minut a povoluje sroub olejove vany dalsich 15 je jasny, vzdyt hodina stoji 900. Jen zminim, ze se vetsinou plati za kazdou zapocatou hodinu, takze i kdyby to delal jen 15min tak 900.
to: Fano
3. Chtit muzes cokoli, ale otazkou je jestli to dostanes. Sice to nedopadlo asi uplne podle predstav, ale spatne to taky neni. Mohli ho taky poslat zcela do pr...! no a co potom?. Soud? Za tu dobu nez se to nekam pohne dal uz nebude mit to auto zadnou hodnotu a bazar uz taky muze byt v "krachu". Takhle (pokud se mu to nebude libit) muze auto znova prodat nejakemu Alfistovi ,treba zde na foru, jako Alfu se 40 000Km.
4. Kazdej se bude cukat, kdyz ma neco vratit zpet a tratit na tom. S tim uz se proste musi pocitat, kdyz clovek kupuje starou berlu. Penize co do toho vozu jednou vrazis uz nikdy neuvidis zpet.
Tak preji at to dopadne pokud mozno ke spokojenosti vsech zucastnenych a at se to rychle vyresi a dojde do zdarneho konce.
1. Fandim ti, at to dobehne do nejakeho zdarneho konce.
2. Co jsi od autorizaku cekal 9000 za rozebrani motoru je jeste v pohode a 900 za hodinu je bezna suma. To ze sundava kryt motoru 30 minut a povoluje sroub olejove vany dalsich 15 je jasny, vzdyt hodina stoji 900. Jen zminim, ze se vetsinou plati za kazdou zapocatou hodinu, takze i kdyby to delal jen 15min tak 900.
to: Fano
3. Chtit muzes cokoli, ale otazkou je jestli to dostanes. Sice to nedopadlo asi uplne podle predstav, ale spatne to taky neni. Mohli ho taky poslat zcela do pr...! no a co potom?. Soud? Za tu dobu nez se to nekam pohne dal uz nebude mit to auto zadnou hodnotu a bazar uz taky muze byt v "krachu". Takhle (pokud se mu to nebude libit) muze auto znova prodat nejakemu Alfistovi ,treba zde na foru, jako Alfu se 40 000Km.
4. Kazdej se bude cukat, kdyz ma neco vratit zpet a tratit na tom. S tim uz se proste musi pocitat, kdyz clovek kupuje starou berlu. Penize co do toho vozu jednou vrazis uz nikdy neuvidis zpet.
Tak preji at to dopadne pokud mozno ke spokojenosti vsech zucastnenych a at se to rychle vyresi a dojde do zdarneho konce.
Naposledy upravil(a) swoop01 dne 9.6.2011, čtv 19:21, celkem upraveno 2 x.
Fiat Tipo 1.7D - nezapomenu na jedno z nej. auticek.
Ruzny zvuky, smrady ze me vychazi a uhlikovou stopu vytvari.
Vagonka, Nuninka, Bestie, Mastodont
Ruzny zvuky, smrady ze me vychazi a uhlikovou stopu vytvari.
Vagonka, Nuninka, Bestie, Mastodont
Když už se to vyvinulo takhle, tak bych vzhledem k finanční spoluúčasti s výměnou určitě požadoval, aby poškozenému starý motor zůstal. Je to totiž do budoucna zdroj náhradních dílů. Dílů, za které mu někdo bude určitě ochoten zaplatit. Mohl by tak alespoň trochu umořit tech 34 000 Kč, které to celé bude stát.
- SwimPixo
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
len k cene autorizovaneho servisu. na vsetko su normohodiny. nemozu ti len tak montovat srob z vany 15minut... a uz vobec nie ze sa plati cela hodina prace za 15minut. Ten kto to tvrdi nikdy nemohol byt v origo servise. Vzdy sa plati len dana cast z hodiny, to znamena (cas straveny v % za hodinu)*(cena hodiny prace). a tak isto napr to funguje tak, ze pokial si si LEN nechal diagnostikovat chybu, plais si diagnostikovanie, ale ak si si zistenu chybu nechal opravit, tak neplatis diagnostikovanie(nemam na mysli len PC-diag...) ale samozrejme je to individualne voci kazdemu servisu...
a k teme zniceneho motoru : oni si isto budu chciet zniceny motor nechat aby sebe znizili naklady... preto si myslim ze ti ho nedaju, i ked by si mohol apelovat ze si platil polovicu ceny opravy...
a k teme zniceneho motoru : oni si isto budu chciet zniceny motor nechat aby sebe znizili naklady... preto si myslim ze ti ho nedaju, i ked by si mohol apelovat ze si platil polovicu ceny opravy...
to Swoop01:
souhlasim s tebou, ze tohle je lepsi jak nic a soudit se a proces vleci nekolik let a byt bud bez auta, nebo koupit jine a tohohle se nedotknout ... to je samozrejme nejhorsi varianta. Nic mene pokud mu pravnik a servisak rekli, ze je to skryta vada, tak ten bazar si muze rikat co chce !? Je jasny, ze je to jeho vina a tak prisel s timhle ... pokud souhlasis, tak je to pro bazar to nejmensi zlo. No, byt to moje auto a uz bych s tim nemohl nic delat, nechal bych to opravit a slo by z domu.
souhlasim s tebou, ze tohle je lepsi jak nic a soudit se a proces vleci nekolik let a byt bud bez auta, nebo koupit jine a tohohle se nedotknout ... to je samozrejme nejhorsi varianta. Nic mene pokud mu pravnik a servisak rekli, ze je to skryta vada, tak ten bazar si muze rikat co chce !? Je jasny, ze je to jeho vina a tak prisel s timhle ... pokud souhlasis, tak je to pro bazar to nejmensi zlo. No, byt to moje auto a uz bych s tim nemohl nic delat, nechal bych to opravit a slo by z domu.
AR 159 SW 2,4 20V 147kw
Ahoj, děkuji všem za reakce a podporu. Auto půjde určitě z domu. Nabízel jsem bazaru variantu, ať mi dají 200 tis. a dělají si s Alfou co chtějí. Tím bych se auta rychle zbavil a veškerou odpovědnost za případné závady, které by se vyskytly novému majiteli bych přenesl na bazar. Nejdříve jim zasvítilo v očích, reklamační technik sdělil, že to musí projednat s vedením a že mi zavolá. Včera večer volal, že mají na place 2 Alfy a vzhledem k dobrému prodeji předešlých (moje Alfa :-( ) objednali u CREDIA další dvě. Takže ta moje by byla 5-tá a to je moc. Nabídli mi, že mi jí dají do komise na svůj plac a vyhodí inzeráty na své stránky. Budu o tom uvažovat. Také mi sdělil, že nechali dělat kontrolu vstřiku (bylo podezření na ukápavající vstřik a propálení pístu). 3 ze 4 injektoru nevyhověly předepsaným hodnotám. Že musí koupit nové, že si na triko nevezmou další havárii motoru. Tak se nám to trošku podraží (odhaduje 5.000,- Kč za jeden, tj. za 3ks 15 tis., pro mě za 7,5 tis Kč). Určitě budu chtít vystavit na celou opravu kompletní fakturu s vyznačením záruky min. 6 měsíců). Kdyby se náhodou něco vysr...o novému majiteli, ať jej můžu odkázat na servis. Dnes se jdu podívat v jakém je to stavu. Nový motor je prý už na místě. Tak uvidíme.
asi nejsem sám, kdo nechápavě kroutí hlavou.
1. Je zajímavé, že na podobný problém dojela AR159 ve 100kkm testu AUTO BILDu. Zadřený válec, příčinou lokální přehřátí způsobené kapavkou vstřiku. Oni to odstavili a nechali odtáhnout. Opět se potvrzuje moje teorie. Pokud se na italském autě něco fatálně p.o.s.e.r.e, je na tom napsáno BOSCH.
2. motor má 40kkm a tři ze čtyř vstřiků jsou KO? Můj motor má 196kkm a vstřiky pořád původní.
3. jen poznámečka k tomu krytu pod motorem. Pokud se s ním dlouho nehýbalo, ty šrouby zareznou tak, že jich polovinu urvete. Půl hodiny se s tím prát není problém. Teď už je mám rozchozené a promazané, takže kryt sundám za 10minut..
4. Být tebou si to nechám předvést po opravě a pokud motor půjde jako nový, tak bych jezdil. V komisi ti tam to auto může stát půl roku a nebudeš mít ani auto, ani prachy.
1. Je zajímavé, že na podobný problém dojela AR159 ve 100kkm testu AUTO BILDu. Zadřený válec, příčinou lokální přehřátí způsobené kapavkou vstřiku. Oni to odstavili a nechali odtáhnout. Opět se potvrzuje moje teorie. Pokud se na italském autě něco fatálně p.o.s.e.r.e, je na tom napsáno BOSCH.
2. motor má 40kkm a tři ze čtyř vstřiků jsou KO? Můj motor má 196kkm a vstřiky pořád původní.
3. jen poznámečka k tomu krytu pod motorem. Pokud se s ním dlouho nehýbalo, ty šrouby zareznou tak, že jich polovinu urvete. Půl hodiny se s tím prát není problém. Teď už je mám rozchozené a promazané, takže kryt sundám za 10minut..
4. Být tebou si to nechám předvést po opravě a pokud motor půjde jako nový, tak bych jezdil. V komisi ti tam to auto může stát půl roku a nebudeš mít ani auto, ani prachy.
AR 159 SW 1.75 TBI Ti
ex AR 159 SW 1.9 16V JTD
ex AR 159 SW 1.9 16V JTD
Pořád tvrdím a nikdo mi to nevěří že z benzínem je levnější provoz i když to je 3.2 

Smart Fortwo 0.8cdi 30kw
Smart Fortwo 0.8cdi 30kw