V profilech se objevilo kdo kde s Alfou přes léto, tak si taky přisadím...
Před cestou udělanej pravidelnej servis (mělo být v 15 tis. km, uděláno asi v 11500 km). Zároveň dělali jakousi svolávací akci na přehrání softwaru světel... Cena 9500,- Kč
Pak ta cesta.
No prostě jsme vzali naše Stelvio na Stelvio :o)
Jeli jsme ve skutečnosti do Livigno a v rámci týdenního pobytu si objeli i další Passa (Ofen Pass, Stelvio, Gavia, Tonale, Bernina, Forcola Pass).
Na cestě tam jsme zajeli ke Krimmlerským vodopádům, projeli Gerlos Pass. Na cestě zpátky pak ještě Passo Giovo.
Překvapila spotřeba. Trasa Dolní Dvořiště - Livigno (přes Zell am See, Krimml, Gerlos Pass, Insbruck) byla 608 km a spotřeba po dotankování levného benzinu v Livignu byla 7.78 l/100 km. Spotřeba přes Ofen Pass, Stelvio, Gavii, Tonale, Bernina, Forcola (najeto 328 km) pak byla 11,64. A na cestě domů z Livigno do Dolního Dvořiště (přes Giovo a Brenner) byla spotřeba 7,97 l/100 km.
Co ale opravdu nepotěšilo bylo, a dovolím si použít ostřejší slovo, tragické naprogramování převodovky. ZF funguje po mechanické stránce skvěle, ale její naprogramování je fakt tragické. Hlavně v režimu "N" to bylo na těch výjezdech a sjezdech opravdu otravné. Až jsem to nevydržel a raději přepnul do manuálního řazení.
- příklad 1: po průjezdu vracečkou (a že těch je na Stelviu požehnaně) plynule šlapu na plyn a čekám zrychlování a auto nic. Tak šlápnu až na plný plyn, vtěřinu dvě se nic neděje a pak najednou auto vystřelilo tak prudce, že jsem málem sestřelil auto před sebou.
- příklad 2: sjezd z kopce, před zatáčkou přibrzdím, auto podřadí, projedu zatáčkou kde následuje dlouhá rovinka z kopce, auto svou vahou zrychluje (bez přidávání plynu z mé strany), čekám že auto zařadí vyšší stupeň a ono nic... Když dosáhly otáčky 5 tis. jsem to nevydržel a raději přeřadil ručně na vyšší.
Teď už chápu i tu mou zmiňovanou neschopnost adaptivního tempomatu k udržování nastavené rychlosti. On za to nemůže. To naprogramování řídící jednotky automatu. Bohužel se mi zdá, že spojení 2.0 (280), osmistupňového ZF a její naprogramování v Itálii úplně nezvládli. Třeba při udržování rychlosti neumí vůbec podřadit jen na "7", ale rovnou na "6", prudce zrychlí a pak postupně přeřadí na "7" a "8".
Ale jinak auto funguje bezvadně, krásně se v něm jezdí, skvěle se řídí, je pohodlné...
A taky jsem pořídil druhou sadu kol na zimu. Na léto ty 20" a na zimu 19"...