Příspěvek
od Martin52 » 28.5.2025, stř 15:42
Keď som kupoval Giuliu, mala najazdených 104 000 km, pravdepodovne pôvodný majiteľ ešte nemenil olej v prevodovke (automat ZF 8 st.), tak som okamžite po výmene okrem rozvodov dal meniť aj olej v prevodovke v autorizovanom servise. Miestny servis, kde si inak dávam vozidlo servisovať, mi odporučil dať tieto úkony (výmena rozvodov, oleja v prevodovke) urobiť v autorizovanom servise, lebo nato nemajú vybavenie. Chcem znovu meniť olej v prevodovke po 40 tisíc km. Pýtal som sa toho servisu, či sa nič nezmenilo. Povedal mi, že môžu urobiť len gravitačnú výmenu vypustením oleja z vane, bez dynamického preplachu. Vymenených bude len 40-60 % oleja, lebo zvyšok ostane v hydromeniči, chladiči, vedeniach. Pri dynamickej výmene sa vymení cca 90-100 percent objemu, lebo sa urobí preplach, ale má to isté rizika, ak je prevodovka v horšom stave, niekedy je to aj po 200 000 km, lebo sa uvoľnia usadeniny.
Keď nad tým uvažujem, nemám sa čoho báť, nemôže byt prevodovka v zlom stave, keď bol menený olej po 104 tisíc km a teraz má auto najazdených cca 143 tisíc km. Keď budem stále robiť dynamickú výmenu každých povedzme 40 tisíc km, tak by mala byt v dobrom stave, aj keď bude mať auto viac km, nie?
Je to môj prvý automat, tak to neviem veľmi porovnať, no občas pri nižších rýchlostiach mám pocit takého šklbnutia. Nie je to vôbec nič strašné, niekde som čítal, že je to pre ZF prevodovky úplne prirodzené práve pri nižších rýchlostiach. Ide o jemné šklbnutie pri veľmi nízkych rýchlostiach (<20 km/h), plazení sa v zápche a rozjazde do kopca.