Potíže s Alfa Romeo GT 1.9 jtd 16v 110kw

Odpovědět
RomanoL

Potíže s Alfa Romeo GT 1.9 jtd 16v 110kw

Příspěvek od RomanoL » 14.1.2026, stř 06:56

Ahojte,

prosím o radu ohledně mého před měsícem koupeného GT - pocitově na neutrál dost vibruje, a při rozjezdu občas pociťuji škubání, to stejné když podřazuji ze 4 kvaltu na 3, a ze 3 na 2 - přisuzoval jsem to setrváku. Později jsem ale zjistil, že když vyřadím kvalt, a dojíždím např. na kruháč na neutrál v nízké rychlosti >35km/h tak se ozývá z převodovky rachtání. Dneska jsem to měl zvedlé, a při ručním otáčení kol (bylo vyřazeno a motor neběžel) jsem ten rachot slyšel znovu odněkud z převodovky. Frekvence rachtání se zdá být závislá na rychlosti otáčení kol, ne na otáčkách motoru. Zvuk nereaguje na sešlápnutí spojky, jen na zařazení kvaltu. Pokud zařadím kvalt, a auto je v “tahu” tak zvuk i vibrace ustanou. Řazení je hladký, jen zpátečka jde hůř. Kvalty nevypadávají. Řadička má mírnou vůli na 3, 5 a 6 převodu se mírně hýbe dopředu, a dozadu při přidání, a ubrání plynu.

Setkal jste se někdo s něčím podobným? Myslíte že je KO převodovka/diferák? Setrvák? Nebo všechno? Pokud by bylo něco špatně v převodovce, myslíte že dává smysl ji nechávat repasovat? A nebo raději sehnat někde jetou? Předběžně jsem koukal, a jetá se dá sehnat kolem 5 000,- otázka je v jakém je stavu viďte. Neválí se náhodou někomu doma nějaká slušná? Nebo nemáte kontakt na někoho kdo dělá repas? Co se oplatí více?

Auto jsem dost přeplatil, jak se říká - oči kupují. Vizuálně je pěkná, a doufal jsem, že za tu cenu bude i mechanicky dobrá, ale bohužel není a s majitelem (který je jen překupník - vozí auta z Německa samozřejmě není řeč). Hledám nejschůdnější cestu k tomu, aby se dalo auto dokupy, a dělalo dál radost. Je to moje čtvrtá alfina, a s tímto jsem se setkal poprvé. Díky

Odpovědět

Zpět na „GT“