JTD A BLOW OFF VENTIL???

Havlo166
Nováček

JTD A BLOW OFF VENTIL???

Příspěvek od Havlo166 » 24.9.2009, čtv 17:38

Pred nedavnom som sa hadal s kamosom co si chcel dat do JTDcka BOW ventil ale nakoniec som ho odhovoril po velkej debate takze Tý ktory nad BOW rozmyslate najprv si precitajte toto skusim vam to vysvetlit.

Tak si trošku vysvetlíme, o čo ide. Ventil blow-off je zariadenie, ktoré pri činnosti vydáva zvuk, ako keď praskne tlaková hadica na vzduch. Tento ventil sa začal používať s príchodom prepĺňaných zážihových motorov. Je to ochrana turbodúchadla a zároveň napomáha minimalizovať takzvanú turbodieru, čo znamená, že zlepšuje reakciu motora na zošliapnutie plynového pedálu. Ventil sa umiestňuje medzi turbodúchadlo a škrtiacu klapku. Tým, čo sú už mimo, napoviem najčastejšie poradie rozmiestnenia hlavných častí motora: vzduchový filter – snímač množstva nasávaného vzduchu (pri novších autách) – sacia časť turbodúchadla – ventil blow-off – škrtiaca klapka – sací ventil motora. Pri jazde pod plynom je v sacom potrubí od turbodúchadla pretlak a ventil je zatvorený. Pri prudkom ubratí plynu sa škrtiaca klapka motora zatvorí a vznikne nasledujúci stav: medzi valcami a škrtiacou klapkou vzniká podtlak a z druhej strany, medzi turbodúchadlom a škrtiacou klapkou, naopak pretlak. Podtlakom sa nebudeme zaoberať, ten je v tomto režime normálny. Problém je práve s pretlakom medzi turbom a zatvorenou škrtiacou klapkou. Zjednodušene si môžete prestaviť tento tok vzduchu od turba ku škrtiacej klapke ako potok alebo vlnu. Ak túto vlnu zastavíte, odrazí sa od prekážky (zatvorenej škrtiacej klapky) a ide späť k turbu. Odrazená „vlna“ následne zabrzdí lopatky turbodúchadla a zníži jeho otáčky. Okrem zníženia otáčok aj značne zaťažuje ložiská turba. Zníženie otáčok má za následok tzv. turbodieru, ktorá sa prejavuje tak, že po stlačení plynu sa napr 1, 2 aj 3 sekundy (podľa veľkosti turba) nič nedeje. Čím väčšie turbo, tým väčšia diera. Na ochranu proti tomuto efektu sa do systému umiestňuje ventil blow-off, ktorý tomu zamedzuje. Pozrime sa teda na jeho funkciu. Na svoju činnosť najčastejšie využíva podtlaky a pretlaky v motore. Konkrétne povedané, pri zatvorenej škrtiacej klapke vznikne v sacom potrubí za klapkou podtlak a pretlak pred ňou. Súčinnosť pretlaku a podtlaku vytvorí protitlak na pružinu membrány, ktorá potom prepustí pretlak von. Pri vypustení pretlaku počujeme práve charakteristický sykavý zvuk. Ak zvuk nepočujete, nemusíte hneď utekať k ušnému doktorovi. Môžete mať tichú verziu, ktorá púšťa vzduch späť do sania (napr. Škoda Octavia 1,8T). Tiež však môže byť ventil zaseknutý a nefunkčný. Myslím, že na ozrejmenie základného fungovania to stačí. Teraz sa môžeme venovať kombinácii ventilu blow-off a vznetového motora. Zdatnejším by teraz už malo byť jasné, že pre naftiaky je toto zariadenie zbytočné z jednoduchého dôvodu – vznetové motory totiž nemajú škrtiacu klapku. V saní tu teda nevzniká podtlak a tlaková vlna sa nemá odkiaľ odraziť. Lenže „pretekárov“ na turbodieseloch pribúda a aj oni chcú odfukovať ako ich kolegovia s „benziňákmi“. Komerčne čulí jedinci preto začali vymýšľať zariadenia aj pre nich. Situáciu možno riešiť tlakovou fľašou a odpúšťať tlak v správnu chvíľu. Prípadne si zadovážiť „dômyselné“ zariadenie, ktoré to zabezpečí za vás. Kúpiť ho môžete v tých „najlepších“ tuningových firmách, kde nie je dôležitý zmysel veci, ale obrat. Teda vlastne skoro všade. :-) Toto zariadenie sa montuje opäť medzi turbo a motor, ibaže nemáme klapku. Pri jazde v turbodieselovom motore nevznikne podtlak, preto je tento zázrak problém ovládať. Tu nastupuje elektronika na rôznom stupni vývoja. Tá zabezpečí otvorenie ventilu cez elektromagnetický ventil a vypustí vzduch s nulovým efektom. Iste sa nájdu majstri, ktorí povedia, že zariadenie má svoj význam. A majú aj pravdu, ale ich efekt je v podstate zanedbateľný. Ak by bol relevantný, po vyše 20 rokoch komerčnej produkcie motorov TDI by ho začali používať už aj v prvovýrobe, tak ako u benzínových áut. Kedy teda má spojenie blow-off a TDI zmysel? Ukážme si to na príklade. Idete napr. 200 km/hod. :drivers: Tlačíte plnú kládu a turbo tlačí napríklad rovnú atmosféru pretlaku. Zrazu nastane veľmi ojedinelá situácia – do ľavého pruhu vám vlezie kamión, ktorý valí o viac než polovicu menej. Keďže je pred vami asi 300 metrov, v prvom okamihu dáte iba dole nohu z plynu. V tom okamihu turbo stále tlačí atmosféru, ale motor ide bez vstrekovania – brzdíte motorom. Toto veľké množstvo vzduchu sa teda tiesni medzi turbom a motorom a čaká na využitie. Tí, čo používajú budík turbotlaku, to vnímajú ako pretlak napríklad 0,5 atm. Pretlak trošku brzdí turbo a znižuje jeho otáčky, čo sa môže prejaviť malinkou turbodierou. Ak by sa v tomto okamihu vzduch vypustil cez ventil, turbo by pracovalo pri vyšších otáčkach. Pretlak však má aj svoj význam. Pokračujme teda v našej jazde. Nákladiak či prekážka sa stratili a my dupneme na plyn. Pri plnom zošliapnutí pedálu vstrekuje vstrekovač maximálnu dávku nafty. Kým je tam natlačený vzduch, dávka paliva má s čím horieť a dym za autom bude relatívne slabý – samozrejme, podľa toho, kto a ako to čipoval. Ak vzduch pustíte cez ventil von, bude mať síce turbo vyššie otáčky, ale v systéme bude nižší pretlak a pri plnom zošliapnutí plynu nebude úmerný dostatok vzduchu k množstvu paliva a auto zahulí podstatne viac. K tomu ešte troška teórie. Tá hovorí, že sadze sú vlastne nezhorené alebo nedohorené palivo, ktoré prešlo cez motor zbytočne. Celkom zbytočne však nie, zvýšilo pravdepodobnosť rakoviny nás všetkých. Takže na záver pre tých, ktorí to nevládali prečítať celé. Ventil blow-off nemá v turbodieselových motoroch takmer žiadny zmysel. Jeho zmysel budete hľadať len preto, aby ste ospravedlnili svoj pocit zbytočne vyhodených peňazí. Samozrejme, nemyslím na skupinu ľudí, ktorí robia veci pre efekt.
Ciao a dufam ze ste si to rozmysleli alfaromeo1
Alfa Romeo 166 2.4JTD Full Luxury Packet
Fiat Tempra 1.6i.e cat

Zip166JTD
SemTuFurt

Re: JTD A BLOW OFF VENTIL???

Příspěvek od Zip166JTD » 24.9.2009, čtv 18:05

vav super referát :smt023 .

Já osobně bych se vůbec nezlobil kdyby mi alfa dělala ten krásný pšoukaví zvuk ale asi bych se nesmířil s tím že to nemá u ropáka žádný valný význam.
Ex 166 JTD 100kw (nedobrovolně EX )
Ex 166 JTD-M 129KW (je čas na změnu)
159 1.8 Mpi kočár kolem komína

Milano75
SemTuFurt

Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Milano75 » 24.9.2009, čtv 20:24

je toto zariadenie zbytočné z jednoduchého dôvodu – vznetové motory totiž nemajú škrtiacu klapku.

je vidět, že jsi neviděl dieslovej motor elektronicky řízený-viz alfa 155 2,5TD!!!

bow zmenšuje turbodíru při přeřazení, zabranuje zpětnému proudění plynů přes lopatky turba a tím se turbo nezpomaluje a má rychlejší nárůst- tím tedy zmenšuje turbodíru(jen pro upřesnění)

jinak bow je hlavně špatnej proto že vám tudy teče olej- pokud se nevrací zpátky do sání
BOW se montuje na mTDI upravené pro max výkon cca přes 200hp a tlak turba přes 1,8 bar, kde funguje jako ochrana turba před půlzy (vysoký tlak - nízký tlak) a je el. ovládané- třeba napojené na snímač EGR ventilu

kupříkladu já tlačím max 1,5bar takže bow nepoužívám
používám ve své 75 turbo s naklápěcíma lopatkama a mám tlak už při 1500 ot, takže nevím co je to turboefekt :D

upravený diesel poznáte hlůavně podle toho, že to kouří jako lokomotiva, sice se tolik nafty nespálí, ale hlavní efekt je roztočit turbínu do max otáček a tím i tlaku, TZN čím víc nafty tím víc výfukových splodin na turbínu a tím rychlejší nástup turba a vyšší tlak

EDIT

JTD má co na měření množství vzduchu??? jen ten takovej drátek???
Alfa Romeo 75 3.0 V6 QV America
Alfa Romeo 75 2,0TS
Alfa Romeo Alfetta GT 1,8 1975 + skelet 1981
Alfa Romoe 159 2,4JTDM SW TI

Havlo166
Nováček

Příspěvek od Havlo166 » 26.9.2009, sob 17:11

Myslis vahu vzduchu?
Fiat Tempra 1.6i.e cat

Havlo166
Nováček

Příspěvek od Havlo166 » 26.9.2009, sob 17:12

A len tak moje JTD ma asi hrubo elektroniky takze asi viem ako vypada elektronicky riadeny naftak. :smt046
Nepises si s nejakym zaciatocnikom talianske moderne naftaky ich servis a vsetko okolo toho je moja praca.
Fiat Tempra 1.6i.e cat

Milano75
SemTuFurt

Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Milano75 » 26.9.2009, sob 19:00

Havlo166 píše:Myslis vahu vzduchu?

JJ MYSLÍM
Alfa Romeo 75 2,0TS

Alfik
Štamgast

Příspěvek od Alfik » 27.9.2009, ned 17:25

Ten clanok je plny nejasnosti.....
Alfa 156 2.4 JTD 100kw + Sarkan CHIP+EGR Off+Katik na majzel

Havlo166
Nováček

Příspěvek od Havlo166 » 27.9.2009, ned 22:38

Akych? Napis a budeme sa tomu venovat a mozno zostrojime nejaky special BOW ventil :hotovej
Fiat Tempra 1.6i.e cat

Havlo166
Nováček

Příspěvek od Havlo166 » 27.9.2009, ned 22:39

Milano75 píše:
Havlo166 píše:Myslis vahu vzduchu?

JJ MYSLÍM

Jasne vaha tam je.
Fiat Tempra 1.6i.e cat

Alfik
Štamgast

Příspěvek od Alfik » 28.9.2009, pon 08:26

Tlačíte plnú kládu a turbo tlačí napríklad rovnú atmosféru pretlaku. Zrazu nastane veľmi ojedinelá situácia – do ľavého pruhu vám vlezie kamión, ktorý valí o viac než polovicu menej. Keďže je pred vami asi 300 metrov, v prvom okamihu dáte iba dole nohu z plynu. V tom okamihu turbo stále tlačí atmosféru, ale motor ide bez vstrekovania – brzdíte motorom. Toto veľké množstvo vzduchu sa teda tiesni medzi turbom a motorom a čaká na využitie.
Napr. toto.Ako moze turbo pri ubratom plyne tlacit atm. pretlaku??? A ze to mnozstvo vzduchu sa tiesni medzi motorom a turbom je dalsia kravina.Motor ho predsa nasaje a vypluje von,takze tam ziadny nevyuzity vzduch nezostava....Presne ako pisal kolega.Tam neni klapka.Ten motor nasava stale,ci je plyn pridany,alebo nie.....

mario.s

Příspěvek od mario.s » 18.3.2010, čtv 08:35

zdravim vas tu na vasom fore a zabludil som tu pri hladani BLOW off ventilu.ako som si tu precital o funkcnosti ktore popisujete stale mi vrta v hlave jedna vec a to ze u tdi je egr ventil ktory tiez v podstate funguje ako blow ked pustim plyn tak sa otvori a tlak s turba odpusti do vyfucku ale ked egr zaslepim tak predsa ten tlak vracia spat do turba a zbrzdi ho nie?na mojom aute som to skusal a fakt je pocut pri ubrati plynu ako turbo zabrzdi.tiez mam egr off a ked zapnem blow ventil tak je to v pohode a ked je vypnuty tak to turbo dost strpa.neviem ale je to moj postreh a myslim ze ten blow neni az taka kravina ked je egr off hlavne pre setrenie turba.dik za reakcie

Alfik
Štamgast

Příspěvek od Alfik » 18.3.2010, čtv 09:31

mario.s píše:zdravim vas tu na vasom fore a zabludil som tu pri hladani BLOW off ventilu.ako som si tu precital o funkcnosti ktore popisujete stale mi vrta v hlave jedna vec a to ze u tdi je egr ventil ktory tiez v podstate funguje ako blow ked pustim plyn tak sa otvori a tlak s turba odpusti do vyfucku ale ked egr zaslepim tak predsa ten tlak vracia spat do turba a zbrzdi ho nie?na mojom aute som to skusal a fakt je pocut pri ubrati plynu ako turbo zabrzdi.tiez mam egr off a ked zapnem blow ventil tak je to v pohode a ked je vypnuty tak to turbo dost strpa.neviem ale je to moj postreh a myslim ze ten blow neni az taka kravina ked je egr off hlavne pre setrenie turba.dik za reakcie
Co tam mas za motor. 6L - 12V?Daj si do popisu motor....

PS: Dal by som to ako povinne pole pri prihlaseni.....

Ladin 164V6
SemTuFurt

Příspěvek od Ladin 164V6 » 18.3.2010, čtv 09:35

EGR - prepousti ti spaliny z vyfuku zpet do sani
Blowoff - auta ktery ho potrebuji ho maji z tovarny, jen uzavreny takze neni slyset
AR 164 3.0 24V Super 171kW Nero601 92' (Zombie - la machina arrogante)
Bmw 3er M3 3.2 Convertible Alpinweiss3 98'
Bmw 3er M3d2 SportWagon TitanSilber '06
Renault Kangoo 1.2 16V '08 :D

Vždycky všechno OFF...

mario.s

Příspěvek od mario.s » 19.3.2010, pát 20:15

ja viem ze :EGR - prepousti ti spaliny z vyfuku zpet do sani
ale ked mas otacky je natlaceny vzduch v sani a ked pustis plyn tak sa otvori egr a najprv ten tlak odfukne do vyfucku a potom ked mas volnobeh alebo nizke otacky tak prepusta spaliny do sania tak to chapem ja co som aspon odpozoroval ako sa to chovalo mne.a ked mas zaslepene egr tak ma motor urcite lepsi zatah od spodu a nezasiera sa sanie ale co ten tlak pri vysokych otackach ked pustis plyn vrati sa spat do turba a brzdi ho a to musia byt pekne tlaky na to turbo.niekde som cital ze na oktavkach sa tie turba co mali zaslepeny EGR srali.mam otvorene sanie a tam je dost pocut ako to turbo trpy ale ked je tam blow tak je vsetko ok.ja som tu len na pokec o blowe lebo sa to tu riesilo nedavno.
pre Alfik:mam A6 2,5 tdi 132kw +chip+egr off

Ladin 164V6
SemTuFurt

Příspěvek od Ladin 164V6 » 19.3.2010, pát 21:19

A ten motor ma skrtici klapku? Ja myslim ze ne, pak je ten blowoff uplne nanic podle mne, ten vzduch se nema o co brzdit
AR 164 3.0 24V Super 171kW Nero601 92' (Zombie - la machina arrogante)
Bmw 3er M3 3.2 Convertible Alpinweiss3 98'
Bmw 3er M3d2 SportWagon TitanSilber '06
Renault Kangoo 1.2 16V '08 :D

Vždycky všechno OFF...

Alfik
Štamgast

Příspěvek od Alfik » 20.3.2010, sob 07:00

Ladin 164V6 píše:A ten motor ma skrtici klapku? Ja myslim ze ne, pak je ten blowoff uplne nanic podle mne, ten vzduch se nema o co brzdit
Ma maximalne tak chcipaciu klapku,asi sa mu to trosku pletie.
Naozaj sa to nema o co brzdit,nakolko motor nasava vzduch,ci je plyn stlaceny,alebo pusteny.

Milano75
SemTuFurt

Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Milano75 » 20.3.2010, sob 08:43

blow ventil bych použil u jakéhokoliv TD motoru, pokud bych turbem tlačil přes 1,6 bar, jinak je to zbytečnost
Alfa Romeo 75 2,0TS

mario.s

Příspěvek od mario.s » 21.3.2010, ned 00:52

alfik mas pravdu ze motor nasava vzduch stale ale rozdiel je ked ma 3500 ot. a turbo roztocene na max a ked pustis plyn tak otacky motora klesnu, tak nestaci spotrebovat tolko co je natlacene od turba a ten vzduch zabrzdi turbo kedze ina cesta neni len spat .a turbo pri ubrati plynu uz nic nepohana.no neviem ale az tak by som ten blow nezatracoval.nehovorim ze je to super vec ale urcite bude mat na zivotnost turba nejake plus hlavne ked je egr off.

Milano75
SemTuFurt

Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Milano75 » 21.3.2010, ned 07:26

jo, ale když v sání nemáš, starou váhu vzduchu a nebo škrtící klapku tak je k prdu a akorát zasírá motorovej prostor olejem
Alfa Romeo 75 2,0TS

theminson
Nováček

Příspěvek od theminson » 21.6.2010, pon 14:49

Pánové právě mi odešel (no asi né teď, ale až teď jsem na to přišel) blow off ventil noa hledám alternativu. Nevíte někdo, nebo nevíte kde zjistit, při jakým tlaku má odpouštět origo blow off ventil na GTV 2.0 V6 Turbo? Turbo mi natlačí přes klapku něco přes 1Bar. Pokud však koupím Blow off s odpuštěním při 1Bar tak se mi zdá škoda toho tlaku kterej tam byl navíc. Díky za info :wink:
Ford Focus I 2.0 16V - 131HP
ex. Alfa Romeo GTV 2.0 V6 TB - 202HP
ex. Peugeot 309 1.4 - 75HP
ex. Mazda 323F BA 1.5 - 88HP
ex. Peugeot 106 1.1 - 60HP

Charlie.iks
Nováček

Příspěvek od Charlie.iks » 21.6.2010, pon 15:01

Přes 1bar? Tak to mě budík ukazuje kolem 0,8... Asi mám něco špatně. Ale někde jsem snad tuhle hodnotu viděl... Kdopak nám to upřesní? :-D
GTV 2.0 V6 turbo

theminson
Nováček

Příspěvek od theminson » 21.6.2010, pon 19:38

No..přes 1Bar. Turbo by mělo bejt po repasi před 15ti tisícema, ale kdo ví, jestli mi borec jenom nemazal med kolem huby když mi to auto prodával.

EDIT: Ale teď mě tak napadá, jak mi může turbo natlačit do sání přes 1Bar když mi mechanik u AUTO Rolný v Prostějově tvrdil že mám prasklej blow off ventil. To by snad mělo bejt toho tlaku míň. No dostali jsme se k tomu tak, že při měření tlaku turba si napojil tlakoměr na Téčko a připojil ho jedním koncem na tu velkou komoru před rozdělováním vzduchu do jednotlivých válců a druhým koncem na tu slabou hadičku od blow off ventilu. Zjistitlo se že turbo tlačí až od 4000 ot. Poté připojil tlakoměr už bez téčka přímo na tu stejnou komoru, ale tu slabou hadičku od blow off ventilu ucpal. Poté tlačilo turbo již od cca 2500 ot.

Milano75
SemTuFurt

Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Milano75 » 23.6.2010, stř 22:45

theminson píše:No..přes 1Bar. Turbo by mělo bejt po repasi před 15ti tisícema, ale kdo ví, jestli mi borec jenom nemazal med kolem huby když mi to auto prodával.

EDIT: Ale teď mě tak napadá, jak mi může turbo natlačit do sání přes 1Bar když mi mechanik u AUTO Rolný v Prostějově tvrdil že mám prasklej blow off ventil. To by snad mělo bejt toho tlaku míň. No dostali jsme se k tomu tak, že při měření tlaku turba si napojil tlakoměr na Téčko a připojil ho jedním koncem na tu velkou komoru před rozdělováním vzduchu do jednotlivých válců a druhým koncem na tu slabou hadičku od blow off ventilu. Zjistitlo se že turbo tlačí až od 4000 ot. Poté připojil tlakoměr už bez téčka přímo na tu stejnou komoru, ale tu slabou hadičku od blow off ventilu ucpal. Poté tlačilo turbo již od cca 2500 ot.
blow ventil nemá na tlak turba vliv

2,0V6T je motor s asimetrickým nízkotlakým přeplnováním, takže velice silně pochybuji, že tam jde tlak 1 bar max 0,8 je realné

když ti turbo natlačí víc než má, tak ti motor spadne do nouzáku

pokud máš šptaný Blow, tak ho sežen někde z vrakoviště z alfy 164 2,0 V6T, když bys ho rozebral, tak bych typoval, že jsou vevnitř jen gumyčky, které se dají vyměnit
Alfa Romeo 75 2,0TS

theminson
Nováček

Příspěvek od theminson » 28.6.2010, pon 08:46

Včera jsem testoval blow off ventil a zdá se mi dobrej. Celej jsem ho vypojil ven a zkoušel jsem do něj foukat. Ven nepustil nic. Když to přirovnám k zapojení jak je v autě, tak trošku průchozí byl pouze přívod odkud fouká turbo, s tou slabou hadičkou, která je zapojená za klapkou. Sám nevím k čemu je tam ta slabá hadička je.....prozraďte někdo.... :diky

Kůrkyn
SemTuFurt

Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kůrkyn » 28.6.2010, pon 09:20

Ta slabá hadička ho ovládá - jestli je tudy propustný, tak je prasklá membrána a musí se vyměnit.

Odpovědět

Zpět na „166“