dexter4852 píše:tiez rozmyslam nad kupov AR 159 a zaujimalo by ma aky je rozdiel v spotrebe medzi manualom a automatom pri motorizacii 1.9 110 kw.ak by tam nebol nejaky zasadny rozdiel asi by som radsej isiel do automatu.mal som tu moznost skusit 2 automaty na 2 roznych autach a bolo to super a hlavne pohodlne a to je to co potrebujem na moje dlhe trasy
Ja mám AR 159 1.9 JTDm 110kw s automatom cca pol roka. Za ten čas som nabehal cca 8 000 km, takže ti skúsim popísať svoje vlastné skúsenosti. Aby som bol objektívny, je to vôbec prvý krát, kedy mám vo svojom vlastnom aute automat a to napriek tomu, že som nikdy nebol ich veľkým fanúšikom. Niekoľko konkurenčných som jazdil, ale krátko a bez toho, aby ma niečím výnimočným oslovili. Po zvezení a čiastočne aj zohľadnení môjho relatívne čerstvého zranenia (zlomená ľavá päta) na Q-Tronic skutočne zaujal. V prvom rade treba povedať, že je to jeden z najlepších 6 rýchlostných automatov, aké kedy Aisin (japonský výrobca) vyrobil a aktuálne si model 159 s manuálom ani neviem predstaviť. Je to klasický hydrodynamický menič so všetkými plusmi aj mínusmi. Za plus rozhodne považujem jeho inteligenciu, len málokedy ho nejaká situácia zaskočí, aj to sa však dá ľahko vyriešiť „manuálne“ Pri prudkom predbiehaní sa mi možno 2 – 3 krát stalo, že nezareagoval tak, ako by som si predstavoval, inak je výborný a k tomuto auto svedčí dokonale. Za mínus možno považovať zbytočne dlhú jednotku, takže prudšie rozbiehanie mu príliš nesvedčí, na druhej strane si treba uvedomiť, že 159 s týmto motorom ani nie je športové náradie. Konštrukčná nevýhoda „meničového“ automatu je v relatívne veľkých stratách, čo sa na spotrebe prejavuje viac menej len pri krátkych a dynamických presunoch. Dlhé diaľničné trasy s tempomatom jeho spotrebu znižujú minimálne na úroveň manuálnu a dovolím si tvrdiť, že aj nižšie. Ako dôkaz som vyššie priložil aj foto. Chodím do Vysokých Tatier, tam aj späť + výbehy cca 700 km, z toho 300 km na diaľnici a priemerka 6,6 litra mi nerobí žiaden problém. Krátke trasy do práce (cca 17 km) po dedinách spotrebu zvyšujú o cca 1 liter. Krátke dynamické trasy priemerku vystrelia aj na 9, hold to je asi najväčšia slabina tohto typu prevodoviek. Za posledných 2000 km mám priemernú spotrebu 7,8 a musím zdôrazniť, že nie som žiadna brzda premávky a pri troške snahy by som ju stiahol nižšie. Pri zohľadňovaní spotreby si preto dobre zváž, aké trasy ročne využívaš. Jednoznačná odpoveď na tvoju otázku ohľadne rozdielu v spotrebe preto neexistuje, ale podľa mojich vlastných skúseností je to cca 0,5 – max 0,7 litra na 100 v neprospech automatu. Automat ako taký ale nie len o spotrebe. Štatisticky napr. ešte nikto nedokázal väčšiu poruchovosť, životnosť motora pri automate je však jednoznačne vyššia. Elektronika motoru pripraví ideálne prevádzkové podmienky (čo sa týka radenia, záťaže a otáčok) aj keď je fakt, že prípadné opravy sú drahšie. Repas lamiel cca 1200 €, vážne poruchy elektroniky, prípadne výmena podstatne viac. Poslednou vecou na obhajobu je však jednoznačne komfort jazdy, ktorý za nejaký ten risk určite stojí. Na nete je veľmi málo odborných testov a recenzií modelu 159 s týmto automatom, čo zamrzí o to viac, že je jedným z mnohých vecí, ktoré sa na Alfe 159 objektívne vydarili.