toto som predčasom našiel na "bazar.sk" a už som tento príspevok tu raz kdesi dával, ale som ho dnes tu už nikde nenašiel, takže ho sem dávam ešte raz, možno vám to pomôže

je tam aj kontakt na toho pána čo toto písal:
Pozdravujem kolegov ALFISTOV, pár rokov vlastním ALFA ROMEO 2,0 Selespeed 2000, v celku som s ním spokojný (robot + prevodovka idú ako hodinky). Avšak.
Počas užívania sa vyskytlo niekoľko problémov na ktoré som vždy našiel riešenie aj bez manuálov a počítača. Tu je pár postrehov:
Problém (1) - nedá sa mi zaradiť (radiť) rýchlosť a pod
Odporúčania / krátke rady:
1) skontroluj radiacu páku (v jej spodne časti sú mikrospínače, často sa zanesú prachom a bordelom a nezopínajú) - rozobrať, prestriekať kontaktným sprejom, ofúkať vzduchom.
2) skontroluj či Ti funguje čerpadlo (jednoducho - chyť rukou čiernu expanznú nádržku) ak cítiš cyklovanie je všetko OK, ak nie skontroluj relátko pri baterke (samozrejme aj indikátor na prístrojovke pomôže).
3) všetko funguje ale neradí rýchlosť - môže byť pokazený snímač na brzde (pokiaľ nezatlačíš brzdu - nezaradíš) dá sa premerať pomocou meráku - nič zložité.
4) radí rýchlosť - ale divne, nespoľahlivo. Odporúčam vymeniť nový prevodový olej TUTELA CS speed, jednoznačne len tento. Rovnako vymeniť hydraulický olej (červený) v robote.
5) radí rýchlosť - ale divne, nespoľahlivo. Odporúčam skontrolovať tlak oleja (cez PC) prípadne vymeniť senzor (čidlo) tlaku hydraul. oleja na robote.
6) štandardne je cyklus čerpadla každé 2 až 5 sekúnd, ak je cyklus dlhý (nestihne dotlačiť čerpadlo a rýchlosť sa nezaradí POZOR NA TO) môžebyť premenlivý alebo statický (ja som mal cyklus každé 2 sekundy - všetko išlo OK, po určitom období som mal cyklus 5 sekúnd - a mal som problém s radením).
POZOR - roboty sú veľmi spoľahlivé, najčastejšie sa pokazí ich elektronika. Robot je v podstate iba súčiastka pracujúca na mechanickej báze- nemá sa v nej čo pokaziť..
POZOR - ak má niekto doma ROBOTa - mám TOMOGRAF (vedel by som ho presvietiť a zistiť presne vnútornú konštrukciu a rovnako ako robot funguje a skontrolovať či je funkčný a OK (samozrejme zadarmo).
7) Fungujú mi iba párne rýchlosti (prípadne nepárne) Štandardne majú roboty 2 senzory "S" a to na rýchlosť S1) 1 - 3 - 5 a na rýchlosť 2 - 4 -R,
ak Ti radí iba párne (treba vymeniť snímač, nič vážne stojí v originál obchode 70e, avšak v iných predajňach (napr. Peugeot) stojí cca 30 až 70 Eur,
8) všetky senzory na robote sa dajú premerať a zistiť, ktorý je pokazený (viem poslať schémy aj s hodnotami) jednotlivých senzorov, zvládne to každý trošku šikovnejší elektrikár (alebo autoelektrikár),
9) problém (ak mám motor vypnutý-radiť sa mi dá, ak ho naštartujem-radiť sa mi nedá). Motor pri radení je riadený centrálnou jednotkou. Jednoznačne centrálna jednotka neposiela impulz do robota o tom, aké má otáčky (v režime off funguje), (v režime on nefunguje). Všimli ste si pri radení, že motor zníži otáčky?
10) jedno z najlepších riešení je prečistiť všetky kontakty idúce z robota a na robot kontaktným sprayom a stlačeným vzduchom. Stačí iba jeden zlý kontakt a problém je na svete.
11) pri naliatí nového hydraulického oleja sa môže systém (robot) zavzdušniť. (jednoducho sa dá odvzdušniť na robote)
12) je potrebné si uvedomiť, že rýchlosť sa dá zaradiť len v prípade, že spojka je vytlačená. Na SS (selespeede) je ovládaná spojka jedným hydraulickým valcom (piestom) ktorý ju vytláča. Jeho funkčnosť viete skontrolovať aj vizuálne. POZOR - ak vám ostane visieť nejaká rýchlosť a ste na diaľnici, je možnosť po pár úkonoch ju mechanicky vytlačiť (potrebujete páku). Nezabudnúť-spojka sa dá aj nastaviť a rovnako musí mať aspoň nejakú hrúbku lamela aby všetko fungovalo.
13) ak nefunguje hydraulika (čerpadlo) sa schováva pod ľavým blatníkom (ideálne je dať dole vnútorný blatník) skontrolovať sa dá buď pripojením na priamo, alebo elektrikárom.
Tak pozdravujem všetkých Alfistov a obzvlášť „selespeedovcov“ J všetko sa dá opraviť
Ing. Ján Španielka, PhD
0944103545
spanielka@gmail.com